Κυπριακό

Αγγελίδης και φον ντεν Λάιεν συζητούν για τα Leopard

Φώτο-ντοκουμέντο για την εγκατάσταση των γερμανικών αρμάτων μάχης στην Κυθρέα

Το θέμα της μεταφοράς 42 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leopard-2A4, γερμανικής κατασκευής, από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής στην κατεχόμενη Κυθρέα, το οποίο αποκάλυψε, σε ρεπορτάζ της, η "Σημερινή" της Κυριακής τον περασμένο Δεκέμβριο, θα συζητηθεί στην επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο της Γερμανίδας Υπουργού Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπου θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό της, Σάββα Αγγελίδη.


Όπως εγκύρως πληροφορείται η εφημερίδα μας, ένα από τα θέματα στην ατζέντα της συνάντησης των δύο ΥΠΑΜ θα είναι και η μεταφορά των Leopard-2A4 από τις δυνάμεις κατοχής, ένα θέμα που, αφ' εαυτού, περικλείει και μία μείζονος σημασίας πολιτική διάσταση, αφού πρόκειται για τη χρησιμοποίηση στρατιωτικού υλικού ευρωπαϊκής προέλευσης, στη συγκεκριμένη περίπτωση γερμανικής, για την κατοχή εδάφους μιας ευρωπαϊκής χώρας-μέλους της ΕΕ, από μια τρίτη χώρα, μη μέλος της Ένωσης.


Δεν πρέπει, επίσης, να παραθεωρείται το γεγονός ότι Κύπρος και Γερμανία έχουν υπογράψει στα μέσα του παρελθόντος έτους «προνομιακή» συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, ενώ η Κύπρος εδώ και χρόνια προσφέρει σημαντικές διευκολύνσεις στο γερμανικό πολεμικό ναυτικό.


Ειρήσθω εν παρόδω, η κυπριακή Κυβέρνηση έχει ήδη εγείρει το θέμα στη γερμανική πλευρά, η οποία εξέφρασε άγνοια για το γεγονός.


Εν τω μεταξύ, φωτογραφίες που φέρονται να επιβεβαιώνουν τη μεταφορά αρμάτων μάχης τύπου Leopard-2A4 στην κατεχόμενη Κυθρέα είδαν το φως της δημοσιότητας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες. Στις φωτογραφίες, που παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα ο ιστότοπος «Ισοζύγιο Στρατιωτικής Ισχύος», παρουσιάζεται Toύρκος οπλίτης με φόντο άρματα μάχης Leopard-2A4 και, όπως αναφέρουν σχετικές αναρτήσεις, τα άρματα μάχης είναι βαμμένα με «παραλλαγή ερήμου». Η εν λόγω είδηση φιλοξενήθηκε την περασμένη Τρίτη τόσο από ελλαδικά, όσο και από τουρκικά ΜΜΕ.


Στο σχετικό ρεπορτάζ της Σημερινής (στις 9 Δεκεμβρίου 2018|) αναφερόταν ότι οι κατοχικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με μία επιλαρχία τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leopard (σαράντα δύο άρματα μάχης συνολικά), γερμανικής κατασκευής, η οποία εδρεύει σε στρατόπεδο στην περιοχή της κατεχόμενης Κυθρέας (εκεί ευρίσκεται το Σύνταγμα Τεθωρακισμένων του κατοχικού στρατού), ενώ έχουν προβεί σε σημαντικές αναβαθμίσεις σε όλους σχεδόν τους κλάδους - ειδικές δυνάμεις, πεζικό κ.λπ.


Τα άρματα μεταφέρθηκαν στην Κύπρο από τον Έβρο και αποτελούν μέρος της 1ης τουρκικής Στρατιάς του Έβρου, όπου ο τουρκικός Στρατός έχει συγκεντρώσει το σύνολο των αρμάτων μάχης με πυροβόλο διαμετρήματος 120mm (Leopard-2A4, M-60T Sabra) και των εκσυγχρονισμένων αρμάτων με πυροβόλο 105mm (Leopard-1T).
Περιμένουν «καλά νέα» από την Ουάσιγκτον


Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένει "καλά νέα" και στο άλλο, μείζονος στρατιωτικής σημασίας θέμα, που άπτεται των ιδιαίτερα αναβαθμισμένων, το τελευταίο διάστημα, σχέσεων με τις ΗΠΑ, αυτό της άρσης του εμπάργκο πώλησης όπλων από την Ουάσιγκτον στην Κύπρο. Όπως πληροφορούμαστε, το θέμα επρόκειτο να συζητήσει ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, με Αμερικανούς αξιωματούχους, στο πλαίσιο της 55ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, από τις 15 έως 17 Φεβρουαρίου.


Από αμερικανικής πλευράς, που θα έχει έντονη παρουσία, συμμετέχουν ο Μάικ Πενς, Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ο Υπουργός Άμυνας, Πάτρικ Σέινααν, ενώ θα παραστούν και μέλη του Κογκρέσου, όπως και η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. Ανάμεσά τους, ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος, ως επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, είχε καταθέσει, τον Μάιο του 2018, νομοσχέδιο για τον τερματισμό του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στην Κύπρο, με νόμο του 1987. Ανάλογο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τον βουλευτή Ντέιβιντ Σιτσιλίνε.