«Φωτιές» άναψε στην Κυβέρνηση, και δη στο Υπουργείο Εσωτερικών, η απρόσμενη απόφαση της Βουλής την 1η Φεβρουαρίου, για αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους με βάση το Αρχείο Πληθυσμού, ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου. Με τη σχετική τροποποίηση της νομοθεσίας, την οποία κατέθεσε ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, αποκτούν αυτόματα δικαίωμα ψήφου γύρω στους 100 χιλιάδες νέους ψηφοφόρους.
Η Υπηρεσία Εκλογών και κατ’ επέκτασιν το αρμόδιο Υπουργείο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην περίπτωση που η νομοθεσία δεν τροποποιηθεί εκ νέου, κάνοντας λόγο για «αχρείαστα ρίσκα» στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες της «Σημερινής», η απόφαση έχει ήδη ληφθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατόπιν συνεννόησης με τον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, θα προχωρήσει σε αναπομπή του νόμου, με τον ΔΗΣΥ -όπως όλα δείχνουν- να την αποδέχεται. «Ο Θεός βοηθός»
Την έντονη διαφωνία του με την υπερψήφιση της σχετικής νομοθεσίας διατύπωσε ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών, Δημήτρης Δημητρίου. Ο κ. Δημητρίου είχε κληθεί να ενημερώσει την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών για το ενδεχόμενο οι εκλογές να διεξαχθούν, αντί στη βάση του εκλογικού καταλόγου, στη βάση του Αρχείου Πληθυσμού.
Ο ίδιος, από τις 5 Φεβρουαρίου, είχε υποβάλει σχετικό σημείωμα στη Διεύθυνση του Υπουργείου για τα προβλήματα που θα προκύψουν, το οποίο παραπέμφθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα για συμβουλή. Αρμόδια πηγή, κληθείσα να σχολιάσει τι θα γίνει στο ενδεχόμενο που η Βουλή δεν κάνει αποδεκτή την αναπομπή του νόμου, μας απάντησε χαρακτηριστικά: «Θα προχωρήσουμε με την υφιστάμενη νομοθεσία και ο Θεός βοηθός. Θα κάνουμε εκλογές με το περίπου». Τα προβλήματα
Οι λόγοι για τους οποίους το Υπουργείο Εσωτερικών αντιδρά έχουν να κάνουν με την πρακτική εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας. Όπως μας ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η κατανομή 102 χιλιάδων νέων εκλογέων (85 χιλιάδων Ε/κ και 17 χιλιάδων Τ/κ) σε εκλογικά κέντρα αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία την ώρα που τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα.
Επίσης, τίθεται σοβαρό ζήτημα με τις χιλιάδες νέες διευθύνσεις των πολιτών που αποκτούν αυτόματα δικαίωμα ψήφου, αφού πολλές εξ αυτών είναι είτε ελλιπείς είτε λανθασμένες. Παράλληλα, όπως μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά, ένεκα του μεγάλου αριθμού νέων ψηφοφόρων θα προκύψει η ανάγκη δημιουργίας τριψήφιου αριθμού εκλογικών κέντρων, με την ανάλογη στελέχωση σε προσωπικό. Επίσης ενδέχεται να παρουσιαστούν προβλήματα στους καταλόγους και λόγω της εισβολής.
Επιπρόσθετα, αναφέρουν, τίθεται ο κίνδυνος διπλής εκλογής από Κυπρίους που ζουν στο εξωτερικό και κατέχουν άλλη υπηκοότητα, χωρίς να υπάρχει το χρονικό περιθώριο να διασταυρώσουν αυτά τα στοιχεία. Όλα αυτά, μας δήλωσαν, θέτουν αχρείαστα ρίσκα στην ομαλή διεξαγωγή των Ευρωεκλογών. Προθεσμία 15 ημερών με ρυθμιστή τον ΔΗΣΥ
Η Βουλή, μετά την ενημέρωση της οποίας αναμένεται να τύχει για την αναπομπή του Νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα έχει προθεσμία 15 ημερών για να αποφασίσει αν θα την κάνει αποδεκτή ή αν θα την απορρίψει. Κλειδί στην έκβαση του όποιου αποτελέσματος θα αποτελέσει η στάση του ΔΗΣΥ, ο οποίος υπερψήφισε τη σχετική τροπολογία του Γιώργου Περδίκη.
Μάλιστα, ο βουλευτής του κόμματος, Νίκος Νουρής, κατά την τοποθέτησή του επί της τροπολογίας των Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, δήλωσε ότι υπάρχει ξεκάθαρη συνεδριακή απόφαση του ΔΗΣΥ για αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους.
Ωστόσο, πληροφορίες της «Σ» από την Πινδάρου, σημειώνουν ότι είναι σχεδόν απίθανο το κόμμα να μην κάνει αποδεκτή την αναπομπή από τον Πρόεδρο. Ως εκ τούτου, απομακρύνεται το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε εκλογές στη βάση της αυτόματης εγγραφής μέσω του Αρχείου Πληθυσμού. Παρόλα αυτά, σε περίπτωση που υπάρξει ανατροπή και η Βουλή δεν κάνει αποδεκτή την αναπομπή, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε αναφορά του στο Ανώτατο για να κριθεί η Συνταγματικότητά του. «Αναπομπή σημαίνει ενέργεια ενάντια στη Δημοκρατία»
Στον αντίποδα, στο Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών πνέουν μένεα κατά της Κυβέρνησης, διαβλέποντας την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αναπομπή του νόμου. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι, έκαναν λόγο ακόμη και για ενέργεια ενάντια της Δημοκρατίας. «Αντιλαμβανόμαστε ότι διάφοροι κύκλοι εισηγούνται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την αναπομπή του νόμου που ψήφισε η πλειοψηφία της Βουλής.
Αυτοί οι κύκλοι δεν αντιλαμβάνονται ότι πλήττουν τη δημοκρατία όταν επιμένουν να αφήνουν 70.000 Ελληνοκυπρίους και 25.000 Τουρκοκυπρίους χωρίς δικαίωμα ψήφου, με πρόσχημα να μην αυξηθεί η αποχή. Δεν αντιλαμβάνονται ότι οι μόνοι που χαίρονται με τους χωριστούς εκλογικούς καταλόγους είναι οι διχοτομιστές στην Άγκυρα και στη Λευκωσία», αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση. Αντιδράσεις ΕΛΑΜ για Τουρκοκυπρίους
Την τροπολογία των Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών για αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους μέσω του Αρχείου Πληθυσμού καταψήφισαν ΔΗΚΟ και το ΕΛΑΜ, αφού κατέθεσαν τις δικές τους τροπολογίες, οι οποίες και απορρίφθηκαν. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη, σε δηλώσεις του στην Επιτροπή Εσωτερικών κατά την εξέταση του σχετικού νομοσχεδίου έκανε λόγο για στρέβλωση.
Όπως ανέφερε, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο του 2014, Τουρκοκύπριοι που δηλώνουν διαμονή στις μη ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, εγγράφονται αυτόματα στον εκλογικό κατάλογο των Ευρωεκλογών. «Δηλαδή, με την ανοχή και σύμφωνο γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναγνωρίζουμε την κατοχή και μετατρέπουμε τους σφετεριστές των κατεχόμενων περιουσιών μας, σε χρήστες», υπογράμμισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του πρόεδρου του ΕΛΑΜ, Χρίστου Χρίστου, στην Ολομέλεια της 1ης Φεβρουαρίου. Όπως εξήγησε, η τροπολογία του κόμματός του καταργούσε τη διάταξη για εγγραφή Τ/κ στον εκλογικό κατάλογο, οι όποιοι, όπως είπε, διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές. Παραχωρούν δικαιώματα σε αυτούς που κρατούν παράνομα τα σπίτια των προγόνων μας και των εκτοπισμένων, συνέχισε και εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία θα επικαλεστεί τη διάταξη, που περιείχε το νομοσχέδιο, για να παγιώσει τα τετελεσμένα της εισβολής. «Θα αυξηθεί η αποχή» Μόλις το 35% εκτιμάται ότι θα πάνε να ψηφίσουν Την εκτίμηση ότι με την αλλαγή της νομοθεσίας θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η αποχή εξέφρασε ο εκλογικός αναλυτής, δρ Νάσιος Ορεινός. Μιλώντας τις προηγούμενες ημέρες στο Sigmalive, ο κ. Ορεινός δήλωσε πως, σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν γίνει στη βάση του εκλογικού σώματος των 650 χιλιάδων, υπολογίζεται ότι θα ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές μόλις οι 260 χιλιάδες. Ποσοστό 40% των ψηφοφόρων, με το υπόλοιπο 60% να επιλέγουν την αποχή.
«Αν υποθέσουμε ότι από αυτές τις 100 χιλιάδες νέους ψηφοφόρους θα προσέλθουν στις κάλπες, στην καλύτερη των περιπτώσεων, οι 20 χιλιάδες, τότε τα ποσοστά προσέλευσης θα μειωθούν στο 37%», υπογράμμισε. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ο κ. Ορεινός, θα πρέπει να αναμένουμε μια επιπλέον αύξηση της αποχής της τάξεως του 4-5% και, άρα, θα μιλάμε για ένα ποσοστό που θα αγγίζει συνολικά το 65% αποχή.