Κόστος Ζωής

Δυσφορούν για εισφορές και συντάξεις

Δημοσκόπηση "Σ": Χωρίς ιδιωτικό σχέδιο συνταξιοδότησης η συντριπτική πλαιοψηφία

Στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα στηρίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, καθώς δεν συμμετέχουν σε κανένα ιδιωτικό συνταξιοδοτικό σχέδιο (86%). Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα για τη «Δημόσια και Ιδιωτική Ασφάλιση», που διεκπεραίωσε το Γραφείο IMR του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για τη «Σημερινή», η σύνταξη που υπολογίζουν να λάβουν σε σχέση με τις συνεισφορές τους κρίνεται ως ανεπαρκής (από το 70%).

Την ίδια ώρα, οι πολίτες δεν φαίνονται διατεθειμένοι (69%) να αυξήσουν τις συνεισφορές τους «ώστε να λαμβάνουν μεγαλύτερη σύνταξη» (69%) - απάντηση που επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες.

Σχολιάζοντας το υπό αναφορά εύρημα, ο οικονομολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Μάριος Χρίστου μάς ανέφερε ότι κάποιοι θεωρούν πως οι παροχές πρέπει να έρχονται από το κράτος και όχι να εξαρτώνται από τις εισφορές τους. Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε, υπάρχει και η άποψη όσων προσεγγίζουν το όλο θέμα με λογική "κοινωνικής δικαιοσύνης", ότι δηλαδή οι πλούσιοι είναι αυτοί που πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο και να καλύπτουν τις ανάγκες των πιο φτωχών στρωμάτων του πληθυσμού.

Συναφείς ήταν και οι επισημάνσεις άλλων οικονομολόγων, με τους οποίους συνομιλήσαμε, οι οποίοι συστήνουν επίσης πως θα πρέπει να παραδειγματιστούμε από πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες χώρες, όπου οι πολίτες αποταμιεύουν περίπου το 25% των εισοδημάτων τους έχοντας κατά νουν τη συνταξιοδότησή τους. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι, για να θεωρείται μια σύνταξη «ικανοποιητική», θα πρέπει να αντιστοιχεί περίπου με τα δύο τρίτα (2/3) του τελευταίου μισθού του εργαζομένου.

Πέραν τούτων, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εύρημα για την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Σύμφωνα με την έρευνα, οι πλείστοι ερωτηθέντες δεν έχουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας (65%) και όσοι έχουν, σκοπεύουν να την διακόψουν με την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ (57%), γεγονός που, αν επιβεβαιωθεί, θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στην ασφαλιστική βιομηχανία.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ:

Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Ανάθεση: «Σημερινή» της Κυριακής.
Διεξαγωγή: Φεβρουάριος 2019.
Κάλυψη: Παγκύπρια - αστικές και αγροτικές περιοχές.
Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες άνω των 18.
Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα.
Επιλογή δείγματος: τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία.
Συλλογή στοιχείων: τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΒΕΙ
  1. Γνωρίζετε ποιο είναι το ποσοστό του μισθού σας με το οποίο συνεισφέρετε στο ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων;

ΟΧΙ 62%
ΝΑΙ 38%

Άγνοια δηλώνει η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών τους στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις. Εύρημα που δείχνει έλλειψη ενημέρωσης σε ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά την ποιότητα ζωής των πολιτών.

2. Σε σχέση με το ποσοστό συνεισφοράς σας στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε ποιο βαθμό θεωρείτε ικανοποιητικές τις παροχές που δικαιούστε;

ΚΑΘΟΛΟΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ 34%
ΛΙΓΟ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ 36%
ΑΡΚΕΤΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ 25%
ΠΟΛΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ 5%

Μεγάλο το ποσοστό (70%) της κοινής γνώμης, που δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις παροχές που θα λάβουν σε σχέση με τις συνεισφορές τους στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις. Αυτό το εύρημα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχουν ιδιωτικό συνταξιοδοτικό σχέδιο, αφήνει πολλά ερωτηματικά.

3. Γνωρίζετε σε ποια ηλικία θα λάβετε σύνταξη ή όχι;

ΝΑΙ 84%
ΟΧΙ 16%

Παρά το γεγονός ότι επανέρχεται κατά καιρούς στην επικαιρότητα το θέμα του «ορίου αφυπηρέτησης», εντούτοις, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων έχουν αποφασίσει πότε θα βγουν στη σύνταξη...

4. Γνωρίζετε ποιος είναι ο τρόπος υπολογισμού για το ποσό που θα λαμβάνετε ως σύνταξη κατά τη συνταξιοδότησή σας ή όχι;

ΟΧΙ 70%
ΝΑΙ 30%

Αν και οι πλείστοι γνωρίζουν σε ποια ηλικία θα συνταξιοδοτηθούν, την ίδια ώρα δεν μπορούν να υπολογίσουν από τώρα το ύψος της σύνταξης που θα λαμβάνουν. Ωστόσο, όπως φαίνεται και σε άλλο ερώτημα σχετικά με τις παροχές που δικαιούνται, κρατούν μικρό καλάθι.

5. Έχετε ιδιωτικό συνταξιοδοτικό σχέδιο ή όχι;

ΟΧΙ 86%
ΝΑΙ 14%

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις παροχές που δικαιούνται, με βάση τις εισφορές τους στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, οι περισσότεροι πολίτες δεν επιλέγουν, ενδεχομένως για διάφορους λόγους, την ιδιωτική οδό για να εξασφαλίσουν μια καλύτερη σύνταξη.

6. Θα ήσασταν διατεθειμένοι να συνεισφέρετε περισσότερο στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε να λαμβάνετε περισσότερη σύνταξη;

ΟΧΙ 69%
ΝΑΙ 31%

Οι πλείστοι ερωτηθέντες δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συνεισφέρουν περισσότερα απ' όσα ήδη καταβάλλουν μέσω των εισφορών τους στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, παρόλο που δεν είναι ικανοποιημένοι από το ποσό που θα λάβουν.

7. Έχετε προσωπική ιδιωτική ασφάλιση υγείας;

ΟΧΙ 65%
ΝΑΙ 35%

8. Σκοπεύετε να τερματίσετε την προσωπική ιδιωτική σας ασφάλιση με την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ ή όχι;

ΟΧΙ 57%
ΝΑΙ 28%
ΔΓ/ΔΑ 15%

Όσον αφορά την ασφάλιση υγείας, οι πλείστοι ερωτηθέντες δεν διατηρούν ιδιωτικό συμβόλαιο με κάποιαν ασφαλιστική. Απ' όσους όμως έχουν ιδιωτική ασφάλιση, η πλειοψηφία τους αποφάσισαν να τη διακόψουν όταν θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο σύστημα υγείας, έχοντας προφανώς υπολογίσει τις αυξημένες εισφορές που θα καταβάλλουν στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).