Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Διαβατήρια για… καλό σκοπό

Νέες πρόνοιες για τα σχέδια πολιτογράφησης

Εισάγοντας νέες πρόνοιες για περισσότερο έλεγχο των επενδυτών και προικοδότηση άλλων τομέων της οικονομίας, αλλά και διευκολύνοντας παράλληλα επενδύσεις στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα και στη ναυτιλία, η Κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει με ουσιαστικό τρόπο το προσοδοφόρο σχέδιο πολιτογράφησης ξένων επενδυτών.


Σύμφωνα με έκθεση που ετοίμασαν λειτουργοί του Υπουργείου Οικονομικών, στην οποία καταγράφεται η επίδραση του σχεδίου πολιτογράφησης στην οικονομία, μόνο το 1,2% της οικονομικής ανάπτυξης που καταγράφηκε την τριετία 2016-2018 προήλθε από την έκδοση διαβατηρίων σε επενδυτές, έναντι 13% που ήταν η σωρευτική ανάπτυξη αυτής της περιόδου. Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου τα €3,6 δις από τα €6,6 δις συναλλαγών που έγιναν από το 2013 και εντεύθεν, αφορούν την έκδοση 1864 διαβατήριων και διοχετεύτηκαν για αγορές ακινήτων.
Από Ρωσία και Κίνα


Σχετικά με τις εθνικότητες των ατόμων των οποίων έχει εγκριθεί η πολιτογράφηση, πρώτη με διαφορά είναι η ρωσική, ακολουθεί η κινέζικη και με μικρότερο αριθμό επενδυτών η ουκρανική, η λιβανική και η σαουδαραβική. Η επικέντρωση της μελέτης στις επιπτώσεις του προγράμματος στον τομέα των ακινήτων/κατασκευών σχετίζεται με το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες επενδύσεις αποτελούν πάνω από το 50% του συνόλου των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω του προγράμματος κατά την περίοδο 2013-2018, με την αμέσως δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία, αυτήν των επενδύσεων σε επιχειρήσεις, να φθάνει το 15%, ενώ η καθεμιά από τις υπόλοιπες κατηγορίες παρουσιάζει ακόμη χαμηλότερη συνεισφορά.
Νέα κίνητρα σε επενδυτές


Η Κυβέρνηση, για να ενθαρρύνει επενδύσεις και σε άλλους τομείς, άλλαξε τη δομή του σχεδίου, δίνοντας κίνητρα σε επενδυτές να επενδύουν στον πρωτογενή ή δευτερογενή τομέα, αν θέλουν να αποφύγουν την πληρωμή τέλους €75.000 στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (Σημειώνεται ότι, αν και το Υπουργείο δεν το διευκρίνισε, στον δευτερογενή τομέα ενδεχομένως να περιλαμβάνεται και ο τομέας των κατασκευών, ενισχύοντας, δηλαδή, τον τομέα που έχει ευνοηθεί περισσότερο από το συγκεκριμένο πρόγραμμα). Σημειώνεται, ακόμα, ότι ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία του νέου προγράμματος είναι η δυνατότητα επενδύσεων στον τομέα της ναυτιλίας - έναν τομέα που φορολογείται με τον χαμηλότερο συντελεστή σε σχέση με άλλους τομείς της οικονομίας.


Επίσης να πούμε ότι άλλες €75.000 θα διοχετεύονται στον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης για ανάπτυξη προσιτής κατοικίας, ώστε να μετριαστεί η επίδραση της αύξησης τιμών ενοικίων και κατοικιών που καταγράφεται και στην έκθεση, κυρίως στη Λεμεσό.
Πρόεδρος ΚΟΑΓ: Θα τα αξιοποιήσουμε


Ο νέος Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης Μάριος Πελεκάνος ανέφερε στη «Σ» πως είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για τον ΚΟΑΓ, η οποία του επιτρέπει να έχει περισσότερη άνεση στις κινήσεις του και στον ρόλο του να προσφέρει προσιτή κατοικία.


«Αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία υπάρχει πρόβλημα στη στέγαση λόγω των υψηλών ενοικίων και λόγω των αυστηρών κριτήριων στην παραχώρηση νέων δανείων. Εμάς ως ΚΟΑΓ σίγουρα μας ικανοποιεί η εξέλιξη διότι μας δίνει τους πόρους, αλλά μας δημιουργεί και ευθύνες. Πρακτικά αν γίνουν 500 πολιτογραφήσεις αυτό σημαίνει νέους πόρους για μας ύψους €37,5 εκατ. Για το πώς θα αξιοποιήσουμε αυτά τα χρήματα επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια και σύντομα θα έχουμε συνάντηση με τους αρμόδιους φορές για να καταλήξουμε στις καλύτερες δυνατές λύσεις», είπε.
Χαιρετίζουν οι developers


Από την πλευρά του, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών θεωρεί ότι τα οφέλη για την κυπριακή οικονομία από το πρόγραμμα απόκτησης υπηκοότητας μέσω επένδυσης είναι πολύ σημαντικά και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων και δραστηριοτήτων, πέραν της οικοδομικής βιομηχανίας.


«Το πρόγραμμα έχει σημαντική συνεισφορά στη δυναμική επαναδραστηριοποίηση του κατασκευαστικού τομέα, συμβάλλοντας στην αύξηση των εσόδων του κράτους, αλλά πρωτίστως στη δραστική μείωση της ανεργίας και στη συρρίκνωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η ανεργία στον κατασκευαστικό κλάδο μειώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια κατά 81%, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό μείωσης για το σύνολο της οικονομίας κυμάνθηκε γύρω στο 50%. Εάν συνυπολογισθεί και η μείωση της ανεργίας σε μια σειρά άλλων επαγγελμάτων (αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, δικηγόρων, λογιστών, κτηματικών συμβούλων, τραπεζικών κ.ά.), τότε τα οφέλη από το πρόγραμμα και την επαναδραστηριοποίηση του τομέα καθίστανται ακόμη πιο εμφανή», σημειώνουν.


«Είναι πεποίθησή μας», προσθέτει ο Σύνδεσμος, «ότι πέραν των άμεσων θετικών επιπτώσεων, θα υπάρξουν και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη από τη δημιουργία στο νησί μιας νέας κοινότητας διεθνών επιχειρηματιών, η παρουσία των οποίων θα ενισχύσει την προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας να καθιερωθεί ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο. Ως εκ τούτου, ο Σύνδεσμος θεωρεί άδικη τη στοχοποίηση του προγράμματος και υποστηρίζει ανεπιφύλακτα όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει η Πολιτεία για να το προστατεύσει. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, μετά την οικονομική κρίση, η συμβολή του στην προσπάθεια για περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας ήταν και παραμένει καταλυτική».
Βίζα Σένγκεν και due diligence


Για να αντιμετωπιστούν οι επικρίσεις της ΕΕ για το πρόγραμμα της Κύπρου, οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν ήδη βίζα Σένγκεν, να έχουν παραμείνει στην Κύπρο για έξι μήνες και να διαθέτουν πολεοδομική άδεια, αν θα αγοράσουν ακίνητο. Θα υπάρχει επίσης due diligence των αιτούντων, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο της παραχώρησης διαβατηρίων σε άτομα που διώκονται ποινικά από τις χώρες τους.
Προειδοποιεί ο Δημήτρης Γεωργιάδης


Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Δημήτρη Γεωργιάδη, αν καταφέρει η Κυβέρνηση να φέρει ξένους για επενδύσεις και σε άλλους τομείς πέραν των ακινήτων και όχι μόνο για την απόκτηση διαβατηρίου, τότε είναι προς την ορθή κατεύθυνση. «Σε αντίθετη περίπτωση οι κίνδυνοι θα είναι μεγάλοι για την κυπριακή οικονομία», προειδοποίησε.


Υποστηρίξτε τη