Αναλύσεις

Επιστρέφει το «cash out» στο στοίχημα

Μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τον παίκτη, αλλά και για τις στοιχηματικές εταιρείες

Τέλος στην αγωνία δεκάδων χιλιάδων παικτών του διαδικτυακού στοιχήματος έβαλε την Παρασκευή η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων με την ψήφιση των νομοσχεδίων που επιτρέπουν την επιστροφή του cash out έπειτα από περίοδο 30 μηνών στην κυπριακή αγορά. Το cash out (εξαργύρωση) είναι νέα λειτουργία που προσφέρεται στους παίκτες του στοιχήματος, την οποία άρχισαν να υιοθετούν πολλές στοιχηματικές εταιρείες. Στην ουσία, το εργαλείο αυτό σάς επιτρέπει να «κλείσετε» - διευθετήσετε ένα στοίχημα προτού αυτό ολοκληρωθεί χρονικά.
Πώς λειτουργεί;


Αν και η λειτουργία του διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία, η γενική ιδέα είναι ίδια και απεικονίζεται παρακάτω. Ο παίκτης του στοιχήματος έχει τη δυνατότητα, να «κλείσει» - διευθετήσει ένα στοίχημα (μονό ή πολλαπλό), με τη στοιχηματική εταιρεία να του προσφέρει μέρος των κερδών που θα είχε, αν το στοίχημα ήταν κερδισμένο, ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος. Και το αντίθετο, δηλαδή αν το στοίχημα δεν έχει την επιθυμητή εξέλιξη, θα μπορούσε, πριν τελειώσει χρονικά ο αγώνας, να μειώσει τις απώλειες του, κάνοντας cash out ένα μέρος του ποσού, από το αρχικό του ποντάρισμα.
Παράδειγμα με θετική εξέλιξη


Έχετε παίξει την Ομάδα Α, με απόδοση 2.00, να κερδίσει την Ομάδα Β και έχετε ποντάρει €10. Αν η ομάδα σας προηγηθεί στο 15ο λεπτό, τότε η στοιχηματική εταιρεία θα σας δίνει €12 (από τα €20 που θα κερδίζατε αν τελείωνε το παιχνίδι με νίκη της Ομάδας Α) για να διευθετήσετε το στοίχημά σας. Αν όμως το παιχνίδι φτάσει στο 80ό λεπτό και παραμένει το ίδιο αποτέλεσμα, τα λεφτά που θα σας προτείνει η εταιρεία για να διευθετήσετε το στοίχημά σας θα είναι περισσότερα, περίπου στα €17.
Παράδειγμα με αρνητική εξέλιξη


Έχετε παίξει την Ομάδα Α, με απόδοση 2.00, να κερδίσει την Ομάδα Β και έχετε ποντάρει €10. Αν η ομάδα σας χάνει στο 15ο λεπτό, τότε η στοιχηματική εταιρεία θα σας δίνει €5 (από τα €10 που ποντάρατε) για να διευθετήσετε το στοίχημά σας. Αν όμως το παιχνίδι φτάσει στο 80ό λεπτό και παραμένει το ίδιο αποτέλεσμα, τα λεφτά που θα σας προτείνει η εταιρεία για να διευθετήσετε το στοίχημά σας θα είναι πολύ λιγότερα, περίπου στα €2.
Από τι εξαρτάται το ύψος του ποσού


Το ποσό που προσφέρεται από την εταιρία κατά το Cash Out εξαρτάται από την πορεία των στοιχηματικών σου επιλογών. Θα είναι υψηλότερο ή χαμηλότερο από το ποντάρισμά σου και αυτό φυσικά θα εξαρτάται από το πόσο πιθανό είναι να πραγματοποιηθεί το αρχικό σου στοίχημα ή όχι. Για παράδειγμα στο ποδόσφαιρο παίζει ρόλο το λεπτό που βρίσκεται ο αγώνας, αλλά και η γενικότερη εικόνα του αγώνα.
Τελικά, είναι καλό ή κακό;


Σε τελική ανάλυση, οι στοιχηματικές εταιρείες με cash out είναι αυτές που στο τέλος της ημέρας θα έχουν κερδίσει πιο πολύ από τη χρήση του, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου αρνητικό για τον παίκτη. Το cash out μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο όπλο στη φαρέτρα σου, αρκεί να το χρησιμοποιείς σωστά. Η καλύτερη χρονική στιγμή για να κάνεις cash out στο ποδόσφαιρο σε στοίχημα που πιάνεις το σημείο είναι μετά το 75’, καθώς μπορεί να μην πάρεις όλο το ποσό, αλλά θα πάρεις το μεγαλύτερο μέρος από αυτό που θα κέρδιζες και χωρίς να αγχωθείς στα τελευταία λεπτά. Στην ουσία το cash out θα τεθεί σε εφαρμογή την προσεχή Παρασκευή, μετά τη δημοσίευση της νομοθεσίας στην επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πρόστιμα μέχρι €100.000 από την Αρχή Στοιχημάτων
Εκτός από το cash out, με τα νομοσχέδια που θα ψηφίσει η Βουλή θα δίνεται η ευχέρεια στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα μέχρι €100 χιλιάδων σε όσες εταιρείες δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία. Τέλος, οι αλλαγές θα επηρεάζουν και τα clients’ accounts, καθώς θα δίνεται πλέον η ευχέρεια στους πελάτες των εταιρειών να χρησιμοποιούν λογαριασμό σε τραπεζικό ίδρυμα με το οποίο συνεργάζονται σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ εκτός Κύπρου.