Τοπικά

Δήμος… Δυτικής Πάφου

Χλώρακα, Έμπα, Κισσόνεργα και Λέμπα ζητούν "αυτοδιάθεση" και βάζουν "στοπ" στη μεταρρύθμιση Πετρίδη

Οι αντιδράσεις που προκαλούνται από την πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών για τις συγχωνεύσεις Δήμων, στο πλαίσιο της επικείμενης αναδιάρθρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν μένουν μέχρι εκεί. Οι Δήμοι σε ολόκληρη την Κύπρο, που βρίσκονται γεωγραφικά δίπλα από μεγαλύτερους ή μητροπολιτικούς Δήμους και βλέπουν το ενδεχόμενο «προσάρτησης», συγχώνευσης ή απορρόφησής τους ως καταστροφικό, άρχισαν ήδη να στέλνουν τα πρώτα μηνύματα. Είναι, όμως, μόνο οι Δήμοι που αντιδρούν; Η απάντηση είναι ασφαλώς αρνητική. Αντιδρούν και κοινότητες και μάλιστα ουκ ολίγες. Στην Πάφο, για παράδειγμα, το «δυτικό σύμπλεγμα» κοινοτήτων Χλώρακα, Έμπα, Κισσόνεργα και Λέμπα ήδη συντονίζονται και οργανώνουν τις επόμενές τους κινήσεις, στέλνοντας μηνύματα με αποδέκτη κυρίως το Υπουργείο Εσωτερικών.
«Μαζί μπορούμε καλύτερα»


Οι τέσσερεις κοινότητες, με κοινή ανακοίνωσή τους, διαμήνυσαν πως οποιαδήποτε προσπάθεια απορρόφησης ή προσάρτησής τους, όπως την χαρακτηρίζουν, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα οι πρόεδροι των Κοινοτικών Συμβουλίων Χλώρακας, Έμπας, Κισσόνεργας και Λέμπας σημειώνουν ότι «η πρόταση της Ένωσης Κοινοτήτων για συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών είναι λογική και προς τη σωστή κατεύθυνση, εφόσον», όπως αναφέρουν, «ήδη οι κοινότητές μας εδώ και 15 χρόνια έχουν συμπλεγματοποιήσει αρκετές υπηρεσίες και λειτουργούν ομαλά εξοικονομώντας πόρους για τις κοινότητες μας. Θεωρούμε», προσθέτουν, «ότι αφού θεσμοθετηθούν τα συμπλέγματα υπηρεσιών κοινοτήτων και λειτουργήσουν, θα μπορούν να μετεξελιχθούν σε πλήρες σύμπλεγμα ή και Δήμο, δεδομένου ότι ο απώτερος στόχος είναι η άρτια εξυπηρέτηση του πολίτη».
Οι αριθμοί


Να σημειωθεί ότι οι πιο πάνω κοινότητες στις τελευταίες εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης (τον Δεκέμβριο του 2016) είχαν συνολικά πέραν των 6,5 χιλιάδων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, δηλαδή περισσότερους απ' όσους έχει ο Δήμος Γεροσκήπου (4.799) ή ακόμη και περισσότερους απ' όσους έχουν συνολικά οι άλλοι δυο μικροί Δήμοι της επαρχίας, Πέγειας (2.750) και Πόλεως Χρυσοχούς (2.110). Ωστόσο, επειδή στις τοπικές εκλογές περιλαμβάνεται και ο αριθμός των κοινοτικών κατοίκων που ενεγράφησαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, κάναμε τη σύγκριση και με τις Προεδρικές Εκλογές του 2018, ώστε να μπορέσουν οι αναγνώστες της «Σ» να αντιληφθούν τα πραγματικά μεγέθη των πιο πάνω κοινοτήτων.


Βάσει λοιπόν των τελευταίων εκλογών, στις οποίες εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι μόνο Κύπριοι πολίτες, το σύμπλεγμα των κοινοτήτων Χλώρακας, Έμπας, Κισσόνεργας και Λέμπας είχε στους εκλογικούς καταλόγους συνολικά 6.170 πρόσωπα σε σχέση με 4.496 που είχε ο Δήμος Γεροσκήπου, 1.750 που είχε ο Δήμος Πέγειας και 1.561 που είχε ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς. Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Πάφου, ο μητροπολιτικός Δήμος της Επαρχίας, στις Δημοτικές Εκλογές είχε 19.406 ψηφοφόρους και στις Προεδρικές 16.069.
Η οικονομική αυτοδυναμία


Επιπρόσθετα, οι τέσσερεις κοινότητες, εκτός από την αριθμητική τους υπεροχή έναντι αρκετών Δήμων, όχι μόνο στην Πάφο αλλά και σε παγκύπριο επίπεδο, διαθέτουν μεγάλο παραλιακό τόξο, στο οποίο φιλοξενούνται σήμερα αρκετά ξενοδοχεία 3-5 αστέρων και τουριστικές μονάδες. Μόνο από τα τέλη διανυκτέρευσης, αλλά και τις εισπράξεις από φόρους και άλλες υπηρεσίες, τα κοινοτικά έσοδα είναι αρκούντως ικανοποιητικά για να προσφέρουν στις κοινότητες οικονομική αυτοδυναμία και αναπτυξιακούς προϋπολογισμούς με ιδιαίτερη έμφαση στα έργα υποδομών.


Πέραν πάντως των αριθμών, οι τέσσερεις κοινότητες από μόνες τους έχουν ήδη προχωρήσει σε κοινές δράσεις π.χ. για αγορά υπηρεσιών διακομιδής σκυβάλων. Επίσης, πρόκειται για περιοχές που φημίζονται για το φυσικό τους κάλλος, τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και τα καταλύματα που διαθέτουν, γεγονός που τις καθιστά πόλο έλξης παγκυπρίως και όχι μόνο. Τέτοια παραδείγματα είναι οι αρχαιολογικοί οικισμοί στην Κισσόνεργα, η επικείμενη δημιουργία του Πολιτιστικού Χωριού στη Λέμπα, η προγραμματισμένη κατασκευή της μαρίνας στην Κισσόνεργα και άλλα πολλά. Αυτά τα αντικειμενικά δεδομένα εντείνουν το αίσθημα των κατοίκων για «αυτοδιάθεση» και ενδυναμώνουν τις ενστάσεις τους σε οποιοδήποτε σενάριο προσάρτησής τους είτε στην Πάφο είτε στην Πέγεια.
Γιατί όχι Δήμος;


Λαμβάνοντας μάλιστα όλα αυτά υπόψη, το αίτημα των κοινοτήτων για μελλοντική πιλοτική μετεξέλιξη τους σε Δήμο, μόνο παράλογο δεν φαντάζει. Αν δε το Υπουργείο Εσωτερικών «προσθέσει» τις κοινότητες Τάλα, Τρεμιθούσα, ενδεχομένως και την (κάπως γεωγραφικά απομακρυσμένη) Μεσόγη στις τέσσερεις προαναφερθείσες κοινότητες, τότε τα δεδομένα, όχι απλώς αλλάζουν ραγδαία προς τα πάνω, αλλά θα μιλάμε για έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους σε παγκύπρια βάση. Με πληθυσμό που θα υπερβαίνει τους 20.000 κατοίκους (9.500 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι το 2016), αλλά και με «πλούσιες» και κερδοφόρες παραλίες, πολλά ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα και εστιατόρια, μαρίνα, μίνι γήπεδα γκολ, μεγάλα ιδιωτικά σχολεία, αρχαιολογικούς χώρους και πάρκα.
Το παράδειγμα της Χλώρακας


Χαρακτηριστικό των όσων περιγράφουμε είναι ένα σχετικό άρθρο του προέδρου του Κ.Σ. Χλώρακας, Νικόλα Λιασίδη, ο οποίος τονίζει πως η κοινότητά του έχει περισσότερο πληθυσμό από αρκετούς Δήμους της Κύπρου, όπως τα Λεύκαρα, η Αθηένου, η Αγία Νάπα, η Δρομολαξιά, η Σωτήρα και άλλοι. Σημειώνει, επίσης, ότι ο προϋπολογισμός της Χλώρακας είναι μεγαλύτερος των Δήμων Αγίου Δομετίου, Αγίου Αθανασίου, Σωτήρας, Δερύνειας, Γερίου, Τσερίου, Δρομολαξιάς, Αθηένου, Πόλεως Χρυσοχούς και Λευκάρων.


Αναφέρει δε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το ένα τρίτο των εξόδων αυτών των Δήμων τα πληρώνει το κράτος, αφού η τακτική κρατική χορηγία ξεκινά από €600.000 και φτάνει μέχρι €1.500.000, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Λιασίδη, το Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας, που λαμβάνει κρατική χορηγία €150.000, έκανε περισσότερα έσοδα από αυτές τις τοπικές Αρχές.