Ανθρώπινες Ιστορίες

Ένας αγώνας με ελπίδα

Συναντήθηκε με τον καρκίνο και του γύρισε την πλάτη

Με το σύνθημα «Εσύ ποιος είσαι και τι μπορείς να κάνεις για έναν κόσμο χωρίς καρκίνο;» ξεκίνησε η παγκύπρια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τον καρκίνο
Η Ελπίδα γνώρισε τον καρκίνο στα 32 της χρόνια. Θυμάται τον εαυτό της να δουλεύει ασταμάτητα -όπως οι περισσότεροι- με τα δύο της μικρά παιδιά να τρέχουν με λαχτάρα ξωπίσω της να χορτάσουν λίγη ώρα μαζί της! Είχε όρεξη για τη ζωή, για τη δημιουργία, για την προσφορά. Έδινε σημασία στον καρκίνο μόνο όταν άκουγε κάποια δυσάρεστη είδηση, όταν γίνονταν κάποιοι ετήσιοι έρανοι ή την ημέρα που είχε την τιμητική του.


Όπως ακριβώς όλοι οι υπόλοιποι που δεν έτυχε να νοσήσουν ή να έχουν ένα οικογενειακό περιστατικό. Κι ας είχε η ίδια στην οικογένεια άτομα που νόσησαν και χάθηκαν από το επιθετικό κτύπημά του. Η ίδια συναντήθηκε με τον καρκίνο πριν από δεκαπέντε περίπου χρόνια. Ήταν τότε 32. Σε ηλικία που το μόνο που έπρεπε να την απασχολεί ήταν η ανατροφή των μικρών της παιδιών και η δική της καριέρα. Όμως μια τυχαία -ίσως και όχι- ψηλάφηση του μαστού ήταν η αρχή της δικής της περιπέτειας.


«Για τον καρκίνο του μαστού είχα κάποιες πληροφορίες, κυρίως όσον αφορά την πρόληψη, μέσα από φυλλάδια και ενημερωτικές καμπάνιες. Εφόσον είχα ιστορικό στην οικογένεια, είχα συγκρατήσει κάποια βασικά πράγματα και αρκετές φορές στο μπάνιο έκανα ψηλάφηση του στήθους μου. Να σκεφτείτε ότι μαστογραφία δεν είχα κάνει ποτέ, εφόσον δεν βρισκόμουν στην ηλικία που γινόταν ο προληπτικός έλεγχος. Με μια ψηλάφηση του στήθους μου, εντόπισα ένα ογκίδιο που δεν πονούσε καθόλου.


»Δεν πήγε ο νους μου στο κακό αλλά πήγα άμεσα σε ειδικό γιατρό για εξετάσεις. Οι αρχικές εξετάσεις δεν έδειξαν κακοήθεια και αυτό με ηρέμησε. Όμως οι μήνες που ακολούθησαν ήταν καθοριστικοί για την εξέλιξη της ασθένειας. Άρχισα να πονώ, οι λεμφαδένες μου ήταν πρησμένοι, ο όγκος μεγάλωνε και ένιωθα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Η διάγνωση τότε δεν άργησε να έρθει.


»Το σοκ στο άκουσμα του καρκίνου του μαστού ήταν πολύ μεγάλο. Εκεί χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου. Οι αρνητικές σκέψεις σε καταβάλλουν, πριν καν προλάβει ο γιατρός να σου εξηγήσει τι ακριβώς γίνεται, αν υπάρχει θεραπεία και ποια είναι, ποια είναι τα επόμενα στάδια κλπ. Η εικόνα των κοριτσιών μου και του συζύγου μου ήταν χαραγμένη στο μυαλό μου.


»Σκεφτόμουν πώς θα αποχαιρετήσω τα αγγελούδια μου, τι θα προλάβω να τους πω, πώς θα τους εξηγήσω, ένιωθα χαμένη με τύψεις. Ένιωθα πως για κάποιο λόγο εγώ έφταιγα για το κακό που ίσως να προκαλούσα με τη φυγή μου. Όλα αυτά μέσα στα επόμενα λεπτά της διάγνωσης. Δεν θυμάμαι πόσος χρόνος πέρασε μέχρι να συνειδητοποιήσω ότι ο γιατρός εξακολουθούσε να μου μιλά και να μου εξηγεί τα υψηλά ποσοστά ίασης της ασθένειας.


»Το λύγισμα, όμως, ήταν στιγμιαίο. Δεν μπορώ να εξηγήσω πώς, αλλά μια δύναμη εσωτερική με σήκωσε και με έκανε να αντιληφθώ επί τόπου ότι η ζωή μού ανήκει και πρέπει να παλέψω γι' αυτήν. Οι προτεραιότητες αμέσως άλλαξαν. Οι αποφάσεις γι' αυτά που θα ακολουθούσαν, πάρθηκαν σχεδόν ενστικτωδώς. Δεν θα πω ότι δεν φοβόμουν για την επόμενη μέρα, ότι δεν ένιωθα αγωνία και άγχος για όλα όσα θα ακολουθούσαν. Όμως ήξερα ότι έπρεπε να φανώ δυνατή. Για μένα και για τους άλλους», εξιστορεί η ίδια.


Στην ερώτηση πού κρύβεται τόσο θάρρος και δύναμη, η απάντησή της είναι καθηλωτική: «Δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Ξέρεις, πολλές φορές ακούς ιστορίες με ασθένειες, με δύσκολες καταστάσεις και λες, εγώ δεν θα μπορούσα, εγώ θα λύγιζα, εγώ θα έκλαιγα όλη μέρα ή ακόμη θαυμάζεις αυτούς που τα περνούν με τόσο ψυχικό σθένος και συνεχίζουν όσο μπορούν τη ζωή τους. Ε, λοιπόν, σαν θαύμα, η δύναμη που κρύβουμε όλοι μέσα μας, φανερώνεται και μπορεί να σηκώσει τα πιο μεγάλα βάρη».


Ο αγώνας της κράτησε σχεδόν ένα χρόνο. Ένας αγώνας με χημειοθεραπείες με όλα τα συνεπακόλουθά των, με μαστεκτομή και ακτινοθεραπείες. «Ο αγώνας δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί δίκαιος χωρίς απώλειες. Απώλειες σωματικές, συναισθηματικές, ψυχικές. Η ζωή ανατρέπεται ολοκληρωτικά. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι είμαι εδώ, απολαμβάνω τη ζωή εδώ και δεκαπέντε χρόνια καθαρή, βλέπω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν και αυτό πλέον είναι που έχει αξία», αναφέρει η ίδια. Η στήριξη που πρέπει να έχει ένας καρκινοπαθής είναι επιβεβλημένη και ευτυχώς στην Κύπρο υπάρχουν πολλοί φορείς και σύνδεσμοι, που μπορούν να σταθούν δίπλα στον πάσχοντα αλλά και στην οικογένειά του.
Υποσχόμενες οι τελευταίες μελέτες


Τα άλματα στην ιατρική επιστήμη και τεχνολογία είναι τεράστια και τόσο γρήγορα. Δεν είναι τυχαίο που μέσα σε λίγα χρόνια πέτυχαν βελτιώσεις σε πολλούς τομείς όσον αφορά την αντιμετώπιση όλων των μορφών καρκίνου. Οι ελπιδοφόρες ανακοινώσεις ότι οι επιστήμονες βρίσκονται πολύ κοντά στην καταπολέμηση του καρκίνου ολοένα και πληθαίνουν, με την τελευταία να έχει δημοσιοποιηθεί λίγες μόλις ημέρες προηγουμένως.


Η είδηση προέρχεται από μια ομάδα Ισραηλινών επιστημόνων, που πιστεύουν ότι ίσως να βρήκαν την πρώτη πλήρη θεραπεία για τον καρκίνο. Την είδηση, που δημοσιεύτηκε στην ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, μεταφέρει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, η οποία προέβη στις έρευνες και ανέπτυξε τη νέα θεραπεία που, όπως υποστηρίζει, θα λειτουργήσει καταλυτικά και θα αντιμετωπίσει πλήρως την ασθένεια.


Στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο καταδεικνύουν ότι εκδηλώνονται 18,1 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως κάθε χρόνο, ενώ κάθε έκτος θάνατος στον κόσμο οφείλεται στον καρκίνο, καθιστώντας τον τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις.


Ο Aridor, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της AEBi, και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δρ Ilan Morad, ανέφεραν ότι η θεραπεία τους, την οποία ονομάζουν MuTaTo (multi-target toxin), λειτουργεί ουσιαστικά ως αντιβιοτικό, ενώ χρησιμοποιεί πεπτίδια, ενώσεις δύο ή περισσότερων αμινοξέων που συνδέονται σε μια αλυσίδα. Σύμφωνα με τον Morad, τα πεπτίδια έχουν αρκετά πλεονεκτήματα έναντι των αντισωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ότι είναι μικρότερα, φθηνότερα και ευκολότερα να παραχθούν και να ρυθμιστούν.
«Είμαι...και θα...»


Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου) είναι αφιερωμένη στις ενέργειες που μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς, ανάλογα με την ιδιότητα και τις δυνατότητές του, ώστε να μάθει περισσότερα για το θέμα πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου και να αναλάβει δράση αλλάζοντας τον δικό του τρόπο ζωής. Όλοι μαζί μπορούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια δημιουργίας ενός κόσμου χωρίς καρκίνο.


Οι Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί (ΜΚΟ), ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, ο ΠΑΣΥΚΑΦ, η Europa Donna Κύπρου, ο Europa Uomo Κύπρου, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, το Ίδρυμα Χριστίνα Α. Αποστόλου, ο Σύνδεσμος «Ένα όνειρο, μια Ευχή», το Γκολ στη Ζωή, ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, ο Σύνδεσμος Φοιτητών Ιατρικής Κύπρου και το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, υπό την αιγίδα και συμβολή του Υπουργείου Υγείας και τη στήριξη της Εθνικής Επιτροπής για τον Καρκίνο, συστρατεύονται γι' ακόμα μια χρονιά για να μας ρωτήσουν ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε για έναν κόσμο χωρίς καρκίνο.


«Είμαι μητέρα και θα μαγειρεύω υγιεινά για την οικογένειά μου. Είμαι δάσκαλος και θα διδάξω τα οφέλη της υγιεινής διατροφής. Είμαι φοιτητής και θα σταματήσω το κάπνισμα. Είμαι νέος και θα γυμνάζομαι περισσότερο». Οι εκδηλώσεις έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται σε όλες τις πόλεις, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα που αφορούν τον καρκίνο. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: σήμερα Κυριακή, 03/02/2019, στο Mall of Cyprus (11:00-14:00), Παρασκευή, 08/02/2019, στη Μουσική Σκηνή RED (21:30), Φιλανθρωπική Μουσική Βραδιά από τον Σύνδεσμο Φοιτητών Ιατρικής Κύπρου, σήμερα στο My Mall της Λεμεσού (11:00-14:00) και στις 16/02/2019 στο Kings Avenue Mall της Πάφου (11:00-14:00).


Σε όλες τις πόλεις, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, φοιτητές ιατρικής και φοιτητές νοσηλευτικής θα κάνουν δωρεάν μετρήσεις αρτηριακής πίεσης, ζαχάρου και χοληστερόλης, και φοιτητές δικαιολογίας και διατροφολογίας θα κάνουν δωρεάν σωματομετρικές μετρήσεις και εκπαιδευτικά παιχνίδια διατροφής, λειτουργοί των Προγραμμάτων Διακοπής του Καπνίσματος του Υπουργείου Υγείας και του ΠΑΣΥΚΑΦ θα κάνουν μετρήσεις μονοξειδίου του άνθρακα (CO), ενώ θα διεξάγονται δειγματοληψίες (με τη μέθοδο του σάλιου) για εγγραφή νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Τα παιδιά θα απασχολούνται με ζωγραφική και παιχνίδια με θέμα την υγιεινή διατροφή και οι Υπεραγορές ΆλφαΜέγα θα προσφέρουν δωρεάν φρούτα.