Τοπικά

Αλλάζει τα φώτα του Στροβόλου

Κυκλοφοριακό, σκουπίδια και... Πεδιαίος "πνίγουν" τον μεγαλύτερο δήμο της πρωτεύουσας

To σημερινό μοντέλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έκλεισε τον κύκλο του, δήλωσε στη «Σημερινή» ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους. Σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, ο κ. Παπαχαραλάμπους αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα ενός Δήμου 70.000 κατοίκων, στην υποστελέχωση της Δημοτικής Υπηρεσίας τα τελευταία χρόνια και στην κατά πολύ μειωμένη κρατική χορηγία, που δυσχεραίνουν τις προσπάθειες του δημοτικού συμβουλίου.
«Τα χέρια μας είναι δεμένα»


Κύριο πρόβλημα για τον Δήμο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της τοπικής Αρχής, είναι το γεγονός ότι δεν έχει οικονομική αυτοτέλεια, εξαιτίας του υφιστάμενου μοντέλου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Τα χέρια μας είναι πολλές φορές δεμένα», τόνισε, υποδεικνύοντας ότι αυτό μπορεί να αφορά από ένα κύρτωμα στο οδικό δίκτυο έως μεγάλα έργα υποδομών.
Αγορά υπηρεσιών για τα σκουπίδια


Για παράδειγμα, μεγάλο πρόβλημα, για το οποίο διαμαρτύρονται πολλοί κάτοικοι του Στροβόλου, είναι η καθαριότητα, καθώς είναι κοινή παραδοχή ότι τόνοι σκουπιδιών συσσωρεύονται σε δρόμους, καταστήματα και ανοικτούς χώρους την ώρα μάλιστα που ο Δήμος έχει ανακηρυχθεί ως «Πράσινη Πρωτεύουσα» της Κύπρου για το 2018! «Δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα για να κρατούμε τον Στρόβολο καθαρό», μας ανέφερε ο κ. Παπαχαραλάμπους, επισημαίνοντας το θέμα της υποστελέχωσης του Δήμου. Προς τούτο, το Δημαρχείο θα προχωρήσει τον επόμενο μήνα στην αγορά υπηρεσιών με κόστος €300,000.


Την ίδια ώρα, ο Δήμος έχει να διαχειριστεί και 170 σημεία σε ανοικτούς χώρους τα οποία ασυνείδητοι έχουν μετατρέψει σε χωματερές, πετώντας από καναπέδες μέχρι πλυντήρια. Για τον σκοπό αυτό, το Δημαρχείο προχωρεί στη δημιουργία πράσινων σημείων, τα οποία θα τεθούν σε λειτουργία αρχές Απριλίου και σε παράλληλη ενημέρωση των δημοτών.
Το κυκλοφοριακό


«Πονοκέφαλο» προκαλεί και το κυκλοφοριακό ζήτημα, καθώς ο Στρόβολος διαθέτει τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους, με τα «εμφράγματα» στο οδικό δίκτυο να είναι καθημερινά. Αυτό όμως δεν είναι θέμα το οποίο μπορεί να επιλύσει από μόνο του το Δημαρχείο, καθώς εμπλέκονται διάφορες κρατικές υπηρεσίες.
Τα καλά νέα, πάντως, είναι ότι το πρόβλημα που ακούει στο όνομα «Λεωφόρος Τσερίου» βαίνει προς επίλυση. «Μπήκε το νερό στο αυλάκι», μας είπε ο Δήμαρχος, τονίζοντας ότι η ανάπλαση της λεωφόρου θα προχωρήσει κανονικά και με γνώμονα ανθρωποκεντρικό.
Το γεφύρι του Πεδιαίου


Τον χειμώνα, όμως, οι δημότες του Στροβόλου έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμα ένα πρόβλημα, που ακούει στο όνομα Πεδιαίος. Κάθε χειμώνα η υπερχείλιση του ποταμού, παρά την οδό Αλεξανδρουπόλεως, μετατρέπεται σε «εφιάλτη» για τους δημότες της περιοχής. Ο Δήμαρχος δηλώνει αποφασισμένος να δώσει «ένα τέλος» στα προβλήματα και γι' αυτό, στο πλαίσιο της ετοιμασίας των δημοτικών προϋπολογισμών, συμπεριλήφθηκε πρόνοια για κατασκευή νέας γέφυρας πάνω από τον Πεδιαίο Ποταμό, που βρίσκεται πλησίον του Δημοτικού Μεγάρου.


Στο παρόν στάδιο προωθείται η ετοιμασία των κατασκευαστικών σχεδίων από ιδιώτη μελετητή, σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων και η κατασκευή αναμένεται να αρχίσει εντός του 2020.
Έρχονται τα LED


Πέραν τούτων, ο Δήμαρχος προωθεί την αντικατάσταση των 9.000 λαμπτήρων για τη φωταγώγηση των δρόμων με οικονομικούς λαμπτήρες τύπου LED. Υπολογίζεται με τους νέους λαμπτήρες, όταν αντικατασταθούν, ο Δήμος Στροβόλου να επιτύχει εξοικονόμηση έως και 50% από τα €1,2 εκατομμύρια που ξοδεύει κάθε χρόνο.
Η αγορά-στολίδι


Ιδιαίτερα περήφανος δηλώνει ο Δήμαρχος Στροβόλου για τη σύγχρονη Λαϊκή Αγορά, η οποία εγκαινιάστηκε επίσημα τον περασμένο Ιανουάριο. Η νέα Λαϊκή Αγορά λειτουργεί στον χώρο στάθμευσης του ΓΣΠ και έχει σχεδιαστεί με τρόπο που να παρέχει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες και διευκολύνσεις σε επισκέπτες και παραγωγούς.