Υγεία

Από αύριο νέοι εμβολιασμοί για Γρίπη Α

«Δεν είναι επιδημία», επιμένει το Υπουργείο Υγείας

Ένα νέο σοβαρό περιστατικό γρίπης Α επιβεβαιώθηκε την περασμένη Παρασκευή σε νοσοκομείο της Κύπρου, ανεβάζοντας τον αριθμό των ασθενών που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση στην Εντατική Μονάδα στους δέκα. Από το δίκτυο επιτήρησης των σοβαρών περιστατικών γρίπης έχουν καταγραφεί από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι στιγμής 54 σοβαρά περιστατικά, τα οποία νοσηλεύτηκαν σε μεγάλα νοσοκομεία, εκ των οποίων τα δώδεκα κατέληξαν, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για την τελευταία δεκαετία.


Σχολιάζοντας την αύξηση των περιστατικών η Βοηθός Διευθύντρια Παιδιατρικής και Συντονίστρια της Ομάδας Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων στο Υπουργείο Υγείας, Δρ Μαρία Κολιού, σε δηλώσεις της στη «Σημερινή», ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για επιδημία, ενώ εξήγησε πως φέτος είχαμε για μία εβδομάδα την εποχική έξαρση της γρίπης. Ωστόσο, σημείωσε πως φέτος ήταν η πρώτη χρονιά μετά από αρκετά χρόνια που είχαμε αυξημένους θανάτους από γρίπη Α, γεγονός το οποίο απέδωσε στο ότι πιθανόν ο ιός να είναι πιο επιθετικός από άλλες χρονιές.


Στο μεταξύ, την Παρασκευή παραλήφθηκε η επιπλέον παρτίδα εμβολίου γρίπης και θα είναι διαθέσιμη στα κρατικά φαρμακεία από αύριο Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019. Το εμβόλιο χορηγείται κατά προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που δεν έχουν μέχρι σήμερα εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη 2018-2019.


Σημειώνεται ότι άτομα 65 ετών και άνω μπορούν να αποτείνονται για εμβολιασμό απευθείας στα Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων των Νοσοκομείων ή στα Αστικά και Αγροτικά Κέντρα Υγείας, προσκομίζοντας μόνο την ταυτότητά τους για επιβεβαίωση της ηλικίας τους. Στα υπόλοιπα άτομα που είναι δικαιούχοι δωρεάν ιατροφαρμακευτικής και ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, το εμβόλιο της εποχικής γρίπης θα χορηγείται δωρεάν, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, από τα πιο πάνω κέντρα, κατόπιν συνταγογράφησης από κυβερνητικό ιατρό.


Οι μη δικαιούχοι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου μπορούν να εγγράφονται κανονικά σε ιατρό στα κρατικά νοσηλευτήρια (ΟΚΥπΥ), αφού πληρώσουν το αντίτιμο ή να επισκέπτονται τον ιδιώτη ιατρό τους.