Αναλύσεις

Η μεγάλη έξοδος του Χάρη

Δεύτερη ανάγνωση για το δάνειο του €1 δις απο τις αγορές

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η απόπειρα της Κυπριακής Δημοκρατίας να δοκιμάσει τις αγορές με διεθνές ομόλογο 15ετούς διάρκειας, με ημερομηνία λήξης τις 26 Φεβρουαρίου 2034. Οι προσφορές ανήλθαν στα €8 δις, με τη χώρα μας να αντλεί από τις αγορές €1 δις, ενώ η απόδοση του 15ετούς ομολόγου ανήλθε στο 2,76%. Να σημειωθεί ότι μέρος του δανείου θα καλύψει μέρος της αποπληρωμής του ρωσικού δανείου, του οποίου έχει αποπληρωθεί ήδη το ένα τέταρτο, ενώ θα καλύψει και τη συνήθη διαχείριση του δημόσιου χρέους.
Μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη


Η έκδοση για πρώτη φορά 15ετούς ομολόγου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις διεθνείς αγορές, από το οποίο αντλήθηκε €1 δις με επιτόκιο 2,7%, δείχνει τη μακροπρόθεσμη εκτίμηση των διεθνών αγορών στην κυπριακή οικονομία, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντας πολύ λογικό το 15ετές επιτόκιο.


«Πρόκειται για μια εξαιρετική ένδειξη μακροπρόθεσμης εμπιστοσύνης προς την κυπριακή οικονομία, η οποία έχει μέγεθος €20 δις. Για τους συμπολίτες μας είναι δύσκολο να αντιληφθούν το άμεσο όφελος, διότι είναι γεγονός ότι το όφελος είναι έμμεσο και όχι άμεσο, διότι δεν θα αλλάξει κάτι σήμερα στα κυπριακά δεδομένα των νοικοκυριών και των κυπριακών επιχειρήσεων. Έμμεσα, όμως, είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, την οποία μπορούμε να αντιληφθούμε στην απουσία της. Περάσαμε περιόδους που δεν είχαμε τη δυνατότητα να αντλήσουμε όχι μόνο για τόσο μακράς διάρκειας, αλλά ούτε και βραχυπρόθεσμο, ούτε και ένα ευρώ», υπογράμμισε ο Υπουργός.
Στον χάρτη πολύ σημαντικών επενδυτών


Ο Χάρης Γεωργιάδης επανέλαβε ότι το όφελος είναι μακροπρόθεσμο και στρατηγικής σημασίας, ενώ υπάρχει και η πρακτική πτυχή, ότι δηλαδή σπρώχνουμε τη λήξη χρέους σε βάθος χρόνου για να μπορούμε με μεγαλύτερη άνεση να διαχειριστούμε το οικονομικό όφελος. «Η Κύπρος μπαίνει στον χάρτη πολύ σημαντικών επενδυτών, είτε είναι επενδυτικά ταμεία είτε ασφαλιστικά είτε τράπεζες του εξωτερικού, οι οποίοι συστηματικά θα παρακολουθούν την πορεία της οικονομίας για να δουν πώς πάει η επένδυσή τους. Πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία από τη μια οφείλεται στη βελτίωση των δεδομένων της οικονομίας και από την άλλη υποστηρίζει την παραπέρα θετική αναπτυξιακή προοπτική», είπε.
Γιατί δεν επιλέξαμε δεκαετές ομόλογο


Κληθείς να σχολιάσει το γιατί δεν βγήκαν για δεκαετές ομόλογο, το οποίο θα είχε χαμηλότερο επιτόκιο, διευκρίνισε ότι όσο πιο βραχυπρόθεσμος είναι ο δανεισμός, τότε τόσο πιο φθηνό είναι το κόστος. «Για παράδειγμα, έχουμε πολύ βραχυπρόθεσμο δανεισμό του ενός μηνός, ο οποίος αντλείται από το εσωτερικό, κυρίως τράπεζες και ταμεία προνοίας, για τα οποία δεν πληρώνουμε τίποτα. Αντίθετα, παίρνουμε για να δανείσουμε. Όμως, όσο πιο μακροπρόθεσμη είναι η διάρκεια του χρέους, τόσο πιο μεγάλο είναι το επενδυτικό ρίσκο και αυξάνεται το επιτόκιο. Ένα κράτος δεν πρέπει να έχει μόνο βραχυπρόθεσμο δανεισμό αλλά ούτε και μόνο μεσοπρόθεσμο. Για να έχει μιαν αξιόπιστη διαχείριση του χρέους του πρέπει να επεκτείνεται και σε μακροπρόθεσμο δανεισμό», τόνισε.
Το έκτο πιο υψηλό επιτόκιο


Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιτόκιο που εξασφάλισε η Κύπρος είναι το έκτο πιο υψηλό επιτόκιο σε εκδόσεις 15ετών κυβερνητικών ομολόγων. Τα πιο υψηλά επιτόκια για 15ετή ομόλογα πληρώνουν η Ρωσία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ιταλία. Τέλος, βάσει των εκτιμήσεων του Υπουργείου Οικονομικών, η Κύπρος θα έχει πλεόνασμα πέραν του 3% το 2019, με αποτέλεσμα τη μείωση του δημοσίου χρέους από τα επίπεδα του 104% του ΑΕΠ που αναρριχήθηκε μετά τη στήριξη στον Συνεργατισμό.
Μπορούσαμε πιο χαμηλό επιτόκιο
Πανηγυρίζουμε ότι υπήρξε υπερκάλυψη 8 φορές για την έκδοσή μου. Αυτή η υπερκάλυψη, κατά την άποψή μου, μπορούσε να μας εξασφάλιζε ακόμη χαμηλότερο επιτόκιο. Για παράδειγμα, αν ήταν 0,1% χαμηλότερο, αυτό θα σήμαινε εξοικονόμηση €10 εκατ. τον χρόνο. Πάντως, δεν θεωρώ πως έπρεπε να ζητήσουμε περισσότερα χρήματα από αυτά που πήραμε, διότι καλύπτουν τις ανάγκες της οικονομίας μας.
ΜΑΡΙΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ
Οικονομολόγος, τέως επικεφαλής Συνεργατισμού
Επενδυτική βαθμίδα

Το επιτόκιο που εξασφαλίσαμε, αντικατοπτρίζει την επενδυτική βαθμίδα στην οποία βρίσκεται η Κύπρος. Είναι καλή η κίνηση που έκανε η Κύπρος. Υπάρχει ρευστότητα στην αγορά και γι' αυτό είδαμε προσφορές ύψους €8 δις. Η Κύπρος δεν θεωρείται πλέον υψηλού κινδύνου επένδυση μετά την έξοδό της από την κατηγορία σκουπίδια. Αυτό θα επιτρέψει στην Κυβέρνηση να φανεί συνεπής με υποχρεώσεις που ήταν πιο βραχυπρόθεσμες και να χαμηλώσει το επιτόκιο δανεισμού στο ρωσικό δάνειο, που ήταν αρκετά υψηλό.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΕΛΩΝΗΣ
Οικονομολόγος
Χαμηλότερο κόστος

Το επιτόκιο που πέτυχε η Κύπρος είναι καλό υπό τις συνθήκες της αγοράς, αλλά πιο ψηλό από την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου τον Σεπτέμβριο, καθώς πρόκειται για μακροπρόθεσμο δανεισμό που εμπεριέχει μεγαλύτερα ρίσκα για τον επενδυτή. Η κίνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς η Κύπρος εκμεταλλεύεται τις τελευταίες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και ταυτόχρονα τις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά των κυβερνητικών ομολόγων.


Είναι θετικό ότι η Κύπρος αποπληρώνει χρέη όπως το ρωσικό δάνειο με πιο υψηλά επιτόκια και αναχρηματοδοτεί τις ανάγκες με χαμηλότερο κόστος δανεισμού», υπογράμμισε. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως, παρά το βελτιωμένο περιβάλλον, τα ρίσκα για την κυπριακή οικονομία παραμένουν, κυρίως λόγω του μεγάλου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων και ακινήτων που παραμένουν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ
Καθηγητής χρηματοοικονομικών στο CIIM