Τράπεζες

Παζάρι για τα rights

Στην τελική ευθεία η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής

Σε ανατολίτικο παζάρι για την πώληση των rights που δικαιούται να ασκήσει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας προχώρησε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Σ», η μεγαλομέτοχός της Third Point. Συγκεκριμένα, το αμερικανικών συμφερόντων fund, που σήμερα ελέγχει το 26,2% του Ομίλου της Ελληνικής, διόρισε την Axia Ventures Group Ltd (ιδιωτικό όμιλο παροχής επενδυτικών υπηρεσιών), να προσεγγίσει ενδιαφερομένους αγοραστές των rights. Η Axia Ventures δραστηριοποιείται στον χώρο των συμβουλευτικών υπηρεσιών επενδυτικής τραπεζικής, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών προς μεγάλες επιχειρήσεις και θεσμικούς πελάτες με αντικείμενο την πραγματοποίηση επενδύσεων στις αγορές κεφαλαίου.
2+1 ενδιαφερόμενοι


Ήδη, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Σ», η Axia Ventures προσέγγισε τη Δήμητρα Επενδυτική ζητώντας στην ουσία τιμή για την εξαγορά των rights της Third Point, αλλά και την τσεχικής ιδιοκτησίας EMMA ALPHA, μεγαλομέτοχο της ΟΠΑΠ στην Ελλάδα, η οποία επέδειξε βούληση να αποκτήσει ποσοστό στο νέο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής μέχρι 9%. Οι δύο ενδιαφερόμενοι αγοραστές δεν έδωσαν πάντως προσφορά για την αγορά των rights για στρατηγικούς λόγους, αν και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να τα εξαγοράσουν.


Κρούση αναμένεται να γίνει στις επόμενες μέρες και στη Wargaming, η οποία ελέγχει σήμερα το 24,8% και θέλει να διατηρήσει -ή και να διευρύνει- την επιρροή που έχει στο Δ.Σ. του Ομίλου. Η Wargaming θα ασκήσει τα δικαιώματα προτίμησής της με αποτέλεσμα το ποσοστό της να υποχωρήσει στο 20,5%, ενώ σε περίπτωση που εξαγοράσει τα rights της Third Point τότε το ποσοστό της θα αγγίξει το 30%.
Ανακοινώσεις στις 18 Μαρτίου


Το σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει στις 18 Μαρτίου με βάση το ενημερωτικό δελτίο της Ελληνικής Τράπεζας, το οποίο ενέκρινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Συγκεκριμένα, τα Δικαιώματα Προτίμησης θα εκδοθούν και θα παραχωρηθούν σε όλους τους υφιστάμενους μετόχους που θα κατέχουν μετοχές της Εταιρείας κατά την Ημερομηνία Αρχείου, 4 Φεβρουαρίου 2019, δωρεάν σε αναλογία ενός Δικαιώματος Προτίμησης προς μία Υφιστάμενη Συνήθη Μετοχή. Δικαιώματα Προτίμησης θα παραχωρηθούν σε μετόχους οι οποίοι θα αγοράσουν μετοχές μέχρι και συμπεριλαμβανομένης της 31ης Ιανουαρίου 2019. Από την 1η Φεβρουαρίου 2019, οι μετοχές της Εταιρείας θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην έκδοση των Δικαιωμάτων Προτίμησης (ex rights date).
Το χρονοδιάγραμμα


Οι Επιστολές Παραχώρησης Δικαιωμάτων Προτίμησης στους εγγεγραμμένους Μετόχους αποστάληκαν στις 8 Φεβρουαρίου 2019, ενώ η περίοδος διαπραγμάτευσης των Δικαιωμάτων Προτίμησης στο ΧΑΚ άρχισε τις 15 Φεβρουαρίου 2019 και θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019. Η περίοδος άσκησης των Δικαιωμάτων Προτίμησης άρχισε στις 15 Φεβρουαρίου 2019 και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Μαρτίου 2019.
Μεικτά έσοδα από αύξηση κεφαλαίου


Τα συνολικά μεικτά έσοδα από την Αύξηση Κεφαλαίου αναμένεται να ανέλθουν σε ποσό ύψους μέχρι €150.031.254,80. Τα μεικτά έσοδα που αναμένεται να αντληθούν από την έκδοση Δικαιωμάτων Προτίμησης ανέρχονται σε ποσό ύψους μέχρι €100.031.254,40 (με την προϋπόθεση ότι θα ασκηθούν όλα τα Δικαιώματα Προτίμησης). Τα μεικτά έσοδα που αναμένεται να αντληθούν από την Ιδιωτική Τοποθέτηση ανέρχονται σε €50.0000.000,40.
Προθέσεις άλλων μεγαλομετόχων και η PIMCO


Σε σύγκριση με τους υπόλοιπους μεγαλομετόχους, δεδομένη θεωρείται η συμμετοχή της EBRD, η οποία από το 5,39% που ελέγχει σήμερα θα ελέγχει στα μέσα Μαρτίου το 4,4% και της Senvest, η οποία θα δει το ποσοστό της να μειώνεται στο 3,9% από το 4,77% που είναι σήμερα. Αντίθετα η Αρχιεπισκοπή, που σήμερα ελέγχει το 3,6%, φαίνεται ότι δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, κάτι το οποίο θα μειώσει το ποσοστό της στο 1,7%. Σε περίπτωση που συμμετείχε, τότε το ποσοστό της θα υποχωρούσε στο 3%.


Τέλος να θυμίσουμε πως η PIMCO υπέγραψε συμφωνία μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης για το ποσό των €50 εκατ., κάτι το οποίο θα τη φέρει να ελέγχει πλέον ποσοστό 17,3%.