Αναλύσεις

Το παράδειγμα της Γερμασόγειας και τα ακίνητα του Συνεργατισμού

Πάνω από 2.800 υποδομές του πρώην Συνεργατισμού διεκδικούν οι αγροτικές οργανώσεις

Το παράδειγμα της Γερμασόγειας επιθυμούν να ακολουθήσουν κοινότητες και αγροτικές οργανώσεις, οι οποίες διεκδικούν την αξιοποίηση των 2.800 και πλέον ακινήτων που έμειναν «ορφανά» μετά την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Ο Δήμος Γερμασόγειας σε ανύποπτο χρόνο είχε αγοράσει δύο υποστατικά, τα οποία ανήκαν στον Συνεργατισμό, με στόχο να τα αξιοποιήσει για τις ανάγκες της τοπικής κοινότητας. «Τα κτήρια του Συνεργατισμού κτίστηκαν από το σύνολο της κοινωνίας και θεωρώ ότι ανήκουν στην κοινωνία και πρέπει να της αποδοθούν», μας λέει ο Δήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς.


Τον περασμένο Αύγουστο, στις τελευταίες ημέρες του πάλαι ποτέ κραταιού Συνεργατισμού, η Altamira είχε βγάλει σε πλειστηριασμό (τα τελευταία) δύο ακίνητα του Συνεργατισμού που υπήρχαν στη Γερμασόγεια και ο Δήμος δεν άφησε την ευκαιρία να φύγει. «Τα αγοράσαμε ταυτόχρονα. Το μεγάλο το κτήριο ήταν 850 τ.μ. και εκεί στεγάζονταν η πρώην ΣΠΕ Γερμασόγειας (αγοράστηκε έναντι €800.000) και το άλλο ήταν ένα πιο μικρό κτήριο, που βρίσκεται στον πυρήνα του χωριού (έναντι €108.000).


Στο πρώην κτήριο της ΣΠΕ θα μεταστεγαστεί το δημαρχείο της Γερμασόγειας, αναμένουμε την έγκριση του Τμήματος Πολεοδομίας και θα προχωρήσουμε», αναφέρει ο κ. Ξυδιάς, προσθέτοντας ότι το άλλο κτήριο προορίζεται για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γερμασόγειας. «Έγιναν από τους παππούδες μας προς όφελος της κοινότητας και αυτός είναι ο λόγος που κι εμείς κινηθήκαμε άμεσα και διασφαλίσαμε ότι αυτά τα κτήρια δεν θα αποξενωθούν από τους δημότες της Γερμασόγειας, που είναι ουσιαστικά οι ιδρυτές του Συνεργατισμού και αυτοί που τα έκτισαν», τονίζει. Σχολιάζοντας την πρόταση αγροτικών οργανώσεων για να τους παραχωρηθούν τα ακίνητα του Συνεργατισμού, ο Δήμαρχος σημείωσε πως «πρέπει να βρεθεί ο νόμιμος τρόπος για αξιοποίηση για δημόσιο όφελος».
Τι ζητούν οι οργανώσεις


«Εμείς θέλαμε να επιστρέψουμε στις βασικές αρχές του Συνεργατισμού», αναφέρουν και οι αγροτικές οργανώσεις που διεκδικούν «επιστροφή» των ακινήτων στις κοινότητες. Όπως αναφέρει στη «Σ» ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού Συνδέσμου, Αναστάσης Γιαπάνης, «ο Συνεργατισμός ιδρύθηκε με μία βασική αξία: να γλιτώσει τον αγροτικό τομέα από τους τοκογλύφους που τους έπαιρναν τη γη τους». Προσθέτει ότι πριν από τρία χρόνια, όταν έγινε προσπάθεια από τις αγροτικές οργανώσεις να επανιδρύσουν τον Συνεργατισμό, «βρήκαμε μπροστά μας ένα εμπόδιο: τον έφορο κρατικών ενισχύσεων, ο οποίος μας είπε ότι δεν μπορεί το κράτος να δώσει ακίνητα στις αγροτικές οργανώσεις». Ωστόσο, «μπορεί το κράτος να δώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτές τις υποδομές με ένα πολύ χαμηλό ενοίκιο και αυτοί με τη σειρά τους να τα ενοικιάσουν σε κλαδικές αγροτικές οργανώσεις με ένα ενδεικτικό ενοίκιο για να μπορέσουν να τις αξιοποιήσουν».


Σημειώνει ότι σήμερα υπάρχουν πέραν των 2.800 υποδομών του πρώην Συνεργατισμού, εκ των οποίων κάποιες -όπως οι αποθήκες και τα συσκευαστήρια- θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τον αγροτικό τομέα, όπως για παράδειγμα για τη φύλαξη των σιτηρών. Με δεδομένη την κατ' αρχήν θετική θέση του Υπουργού Οικονομικών, οι εκπρόσωποι των αγροτών προχωρούν σε καταγραφή των αναγκών τους και στους τρόπους αξιοποίησης των υποδομών του πρώην Συνεργατισμού. Για παράδειγμα, ο κατάλογος της Παγκύπριας Οργάνωσης Σιτηρών περιλαμβάνει 49 υποδομές του πρώην Συνεργατισμού, ενώ παρόμοιες λίστες ετοιμάζουν οι αμπελουργοί, οι παραγωγοί εσπεριδοειδών και άλλες κλαδικές οργανώσεις.


Μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένεται να γίνει νέα συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών για να παραδοθούν οι κατάλογοι και να περάσει η συζήτηση στο διά ταύτα...