Αναλύσεις

Ανώτατο: Πρώτα μεταρρύθμιση και μετά διορισμοί

Με τα νέα κριτήρια που θα θεσπιστούν στη βάση εισηγήσεων εμπειρογνωμόνων της ΕΕ θα διοριστούν οι 32 νέοι δικαστές

Πίσω στα... γραφεία τους για επανασύσταση και επανασύνταξη Κώδικα Δεοντολογίας, αυτήν τη φορά λεπτομερούς και εφαρμόσιμου, έστειλε τους δικαστές η GRECO. Πληροφορίες της «Σ» αναφέρουν ότι τα στελέχη της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατόπιν μελέτης και αξιολόγησης του πολυσυζητημένου Οδηγού Συμπεριφοράς που υιοθέτησε πρόσφατα το Ανώτατο Δικαστήριο, βασισμένο στις δικαστικές αρχές Bangalore, αποφάνθηκαν εκ νέου ότι πρόκειται για ανεπαρκές κείμενο, που χρήζει προσθηκών και περαιτέρω επεξηγήσεων.


Κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη, ο εκπρόσωπος Τύπου της GRECΟ δήλωσε στη «Σ» ότι βρίσκονται «στη διαδικασία συνεχούς διαλόγου με τις κυπριακές Αρχές στο πλαίσιο της εκκρεμούσας Έκθεσης συμμόρφωσης της Κύπρου που σχετίζεται με τον τέταρτο γύρο αξιολόγησης», ο οποίος αφορά, μεταξύ άλλων, και τη διαφθορά στη δικαστική εξουσία. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι αυτήν τη στιγμή η GRECO «δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τις επιμέρους πτυχές του εν εξελίξει διαλόγου».
Αναβολή διορισμών


Παράλληλα, σε ανάκληση της προκήρυξης θέσεων για 32 δικαστές προχώρησε το Ανώτατο. Σε σχετική ανακοίνωσή του την Παρασκευή, το Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρει ότι «σε συνεδρία του ημερομηνίας 11.2.2019 αποφάσισε όπως ακυρώσει την προκήρυξη για πλήρωση νέων θέσεων Δικαστών επί του παρόντος, ενόψει της Έκθεσης των Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για τη πρόσληψη Δικαστών» και υπενθυμίζει ότι «στην προσπάθεια προώθησης της Μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού του Δικαστικού μας Συστήματος, ζήτησε τις εισηγήσεις εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη θέσπιση κριτηρίων διορισμού και προαγωγής των Δικαστών».


Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης χαρακτηρίζει ορθή την αναβολή των διορισμών στο παρόν στάδιο, η οποία είναι παράλληλα ενδεικτική της πρόθεσης του δικαστικού Σώματος να εφαρμόσει τα νέα κριτήρια που θα καθοριστούν. «Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να υπάρξει διαφάνεια και αναμένεται να διευκολυνθεί η διαδικασία επιλογής των καταλληλότερων, λαμβάνοντας υπ' όψιν και τον μεγάλο αριθμό των προσλήψεων», δηλώνει στη «Σ» ο κ. Ιωνάς Νικολάου.
Προς αλλαγή κριτηρίων


Η προκήρυξη των θέσεων, που έγινε τον περασμένο Οκτώβρη στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των δικαστηρίων, αφορούσε σε 20 θέσεις Επαρχιακών Δικαστών, πέντε θέσεις Ανώτερων Επαρχιακών Δικαστών και επτά θέσεις Προέδρων Επαρχιακού Δικαστηρίου. Η ανάκληση, εν αναμονή της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων, η οποία θα παρουσιαστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο στις 18 Μαρτίου, δεικνύει ότι η διαδικασία διορισμών ενδέχεται να τροποποιηθεί λίαν συντόμως, ενώ με ενδιαφέρον αναμένει ο νομικός κόσμος να διαπιστώσει εάν σε αυτήν θα συμπεριλαμβάνεται πλέον και η γραπτή εξέταση των υποψηφίων.


Από πλευράς αρμόδιου Υπουργείου, πάντως, το συγκεκριμένο ζήτημα ηγέρθη κατά τη συνάντηση με τους εμπειρογνώμονες τον περασμένο Οκτώβρη, ενώ ο κ. Νικολάου σημειώνει ότι «εξίσου σημαντικό είναι να εξετάζονται στο πλαίσιο της διαδικασίας διορισμού και θέματα που άπτονται της καταλληλότητας, του ήθους και της αντίστασης του ατόμου σε θέματα διαφθοράς».