Κυπριακό

Ακόμα ψάχνουμε το Πλαίσιο Γκουτέρες

Σε μπελάδες η Λευκωσία από τα κόλπα του Έιντε

Ώρα ευθύνης για τα Ηνωμένα Έθνη, που καλούνται να ξεκαθαρίσουν «μια και καλή» ποιες είναι οι έξι προτάσεις του κ. Γκουτέρες που κατέθεσε στο Κραν Μοντανά. Είναι το λιγότερο τραγικό να κάνει συζητήσεις η Τζέιν Χολ Λουτ, την ώρα που λείπουν από το παζλ πολύ σημαντικά δεδομένα, τα οποία η Λευκωσία παρουσιάζει εδώ και 18 μήνες.


Η αναφορά του Μαρίνου Σιζόπουλου, ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν τα πρακτικά αναφορικά με τη συζήτηση που έγινε επί του Πλαισίου Γκουτέρες στις 4 Ιουλίου 2017, μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, έβαλε φωτιά στο Προεδρικό, το οποίο από τη μια πλέον θα κληθεί στο εσωτερικό μέτωπο να αποδείξει τα αυτονόητα και, από την άλλη, πρέπει βρει τη σωστή επικοινωνιακή τακτική, ώστε να πάρει από τα Ηνωμένα Έθνη αυτό που δικαιούται. Πρωταγωνιστής, φυσικά, της απουσίας των πρακτικών της 4ης Ιουλίου 2017 δεν είναι άλλος από τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Είναι ο «κύριος» που έχει παίξει ένα πολύ χοντρό παιχνίδι, ώστε να παγιδευτεί η ε/κ πλευρά.


Τα δεδομένα, πλέον, είναι τα εξής:


· Η τοποθέτηση Γκουτέρες της 30ής Ιουνίου υπάρχει σε πρακτικό των Η.Ε. (Αυτό που βολεύει τους Τούρκους).


· Η παρουσίαση Έιντε της 4ης Ιουλίου δεν υπάρχει σε πρακτικό των Η.Ε. (Επηρεάζει την ε/κ πλευρά).


Υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά ανάμεσα στα δύο αυτά Πλαίσια. Στις 30 Ιουνίου υπήρχε αναφορά μόνον ότι το μονομερές επεμβατικό δικαίωμα είναι μη βιώσιμο.


Το πλαίσιο της 4ης Ιουλίου αναφέρει ότι το σύνολο της Συνθήκης Εγγυήσεως δεν είναι βιώσιμο.
Και τώρα τι κάνουμε;


Η Λευκωσία βρίσκεται σε ένα πολύ σημαντικό δίλημμα: Ανοίγουμε ή όχι χαντάκι αντιπαράθεσης με τα Ηνωμένα Έθνη; Η αλήθεια είναι πλέον αυτή: «Ψάχνουμε το Πλαίσιο Γκουτέρες» και προσπαθούμε να αποδείξουμε τα αυτονόητα. Κυβερνητικές πηγές, που μίλησαν στη «Σημερινή» της Κυριακής, υποστήριξαν ότι υπάρχουν γραπτά κείμενα με τη «στάμπα» του Προέδρου Αναστασιάδη, που εμμέσως δείχνουν ότι υπάρχει το Πλαίσιο της 4ης Ιουλίου, καθώς από τα όσα αναφέρονται μέσα σε αυτά, φαίνεται ότι έχει προηγηθεί το Πλαίσιο που η Λευκωσία επιδιώκει να κλειδώσει στους Όρους Αναφοράς.


Πάντως, οι αναφορές Σιζόπουλου προκάλεσαν ένα μούδιασμα στο εσωτερικό μέτωπο, τόσο στο Προεδρικό όσο και στην αντιπολίτευση, καθώς η υπόθεση των πρακτικών της 4ης Ιουλίου θεωρήθηκε ως «μη ανακοινώσιμη εξέλιξη». Μιλώντας στη «Σημερινή» της Κυριακής ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, αρκέστηκε να πει ότι «εγώ θέλω να προστατεύσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αυτό που έκανα, θεωρώ ότι είναι το σωστό».
Τι θα κάνει η Λουτ;


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στις πρόσφατες συναντήσεις που είχε με την κ. Λουτ, της ξεκαθάρισε ότι πρέπει να πάει να βρει τα πρακτικά της 4ης Ιουλίου. Ουσιαστικά έμμεσα ρίχνει το μπαλάκι στον Αντόνιο Γκουτέρες να της ξεκαθαρίσει τι ακριβώς είχε πει.


Την ίδια ώρα σκεπτικισμό προκαλεί και το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο η κ. Λουτ θα ξεκινήσει επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Τι θα κάνει η κ. Λουτ τώρα που η Τουρκία θα έχει ως δικαιολογία ότι διαπραγματεύεται με την Ελλάδα μετά τα όσα συμφώνησαν Ερντογάν και Τσίπρας;