Υγεία

Προστασία από τη Γρίπη Α

Στο και πέντε τρέχουμε να εμβολιαστούμε αλλά ξεχνούμε τις πιο απλές οδηγίες

Η είδηση για θανάτους από Γρίπη Α σοκάρει το παγκύπριο. Το γεγονός ότι ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν μικρά παιδιά και βρέφη μάς κάνει να λυγίζουμε πραγματικά. Φοβόμαστε, αγχωνόμαστε, τρέμουμε στην ιδέα μη μας τύχει, αλλά ετοιμάζουμε το παιδί μας να πάει σχολείο, ενώ ξέρουμε ότι έχει κάποια συμπτώματα, ίσως απλού κρυολογήματος. Οι οδηγίες που έδωσαν οι γιατροί και εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας είναι απλές και κατανοητές, αλλά εμείς δεν προσπαθούμε να τις αντιληφθούμε. Καλό είναι το πλύσιμο των χεριών, αλλά καλύτερη είναι η απομάκρυνσή μας από εστίες μικροβίων και η σχετική μας «απομόνωση» στο σπίτι όταν είμαστε άρρωστοι.


«Μείνε σπίτι»


Αυτήν την περίοδο όποιο παιδίατρο ή παθολόγο ψάξεις να ρωτήσεις θα σου πει ότι δουλεύει μέχρι αργά το βράδυ. Ο λόγος φυσικά είναι τα αναρίθμητα περιστατικά γρίπης που βλέπουν στο ιατρείο τους, όχι γιατί ο ιός εμφανίζεται αποφασισμένος να μας εξολοθρεύσει, αλλά επειδή πολύ απλά εμείς δεν κατανοούμε το απλό «μείνε σπίτι». Οι ιστορίες μετάδοσης του ιού, που έχουν να σου πουν, σε κάνουν να θέλεις από τη μια να γελάσεις και από την άλλη να κλάψεις.


· «Δασκάλα με γρίπη εξακολουθούσε να διδάσκει ανενόχλητη στην τάξη με κλειστά παράθυρα. Αποτέλεσμα; Οι μισοί μαθητές να λείπουν από το σχολείο τις επόμενες ημέρες!».


· «Μαθητής με γρίπη κόλλησε τον διπλανό του. Γιατί πήγαινε σχολείο; Επειδή ένιωθε καλύτερα και δεν είχε πυρετό εκείνη την ημέρα. Την επομένη ανέβασε ξανά πυρετό».


· «Παιδάκι δημοτικού, αν και με πυρετό, εξακολουθούσε να πηγαίνει σχολείο γιατί είχε καλή διάθεση και η μητέρα του δεν είχε πού να τον αφήσει!».


· «Υπάλληλος πήγαινε δουλειά ενώ ήταν άρρωστος, επειδή ο εργοδότης του είπε ότι δεν πρέπει να απουσιάζει από την εργασία του, γιατί θα απολυθεί».


Όλα τα πιο πάνω είναι μέρος πραγματικών ιστοριών, που δείχνουν το μέγεθος της ανοησίας που μας διακατέχει εφόσον δεν λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις συνέπειες των πράξεών μας για εμάς τους ίδιους και για τους άλλους. Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι πολλοί γονείς δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους ενώ άλλοι πηγαίνουν στην εργασία τους ασθενείς με τον φόβο μήπως χάσουν τη δουλειά τους, είναι κάτι που ίσως θα πρέπει να απασχολήσει το αρμόδιο υπουργείο, ώστε σε περιπτώσεις αναγκαιότητας να υπάρχει μια ασπίδα προστασίας.
Τι να προσέξουν οι γονείς


Παιδιά με γρίπη συστήνεται οπωσδήποτε να μείνουν σπίτι ακόμη και εβδομάδα μέχρι να γίνουν εντελώς καλά
Η Γρίπη Α μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές, οι οποίες αν δεν τύχουν της έγκαιρης διαχείρισης, μπορεί να αποβούν μοιραίες. Η παιδίατρος Δρ Ειρήνη Παφίτη Δημητρίου μίλησε στη «Σ» δίνοντας απάντηση σε αυτό που προκάλεσε ανησυχία στους γονείς στο άκουσμα θανάτου παιδιών από τη γρίπη. «Τα μωρά με γρίπη μπορεί να εμφανίσουν διάφορες επιπλοκές. Όπως για παράδειγμα μπορεί να εμφανίσουν ωτίτιδα, πνευμονία, βρογχίτιδα, γι' αυτό οι γονείς καλό θα ήταν να βρίσκονται σε εγρήγορση όταν γνωρίζουν ότι το παιδί τους έχει γρίπη».
· Τι θα πει να βρίσκονται σε εγρήγορση οι γονείς; Τι θα πρέπει να προσέξουν;


«Οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούν στενά το παιδί τους και να του δίνουν αντιπυρετικά για να βλέπουν την εξέλιξή του. Αν ο πυρετός πέφτει και δουν ότι το παιδί έχει διάθεση, μπορεί να πιει ή να φάει κάτι, τότε πάει καλύτερα. Αν όμως το παιδί δεν έχει καθόλου διάθεση, έχει τάσεις υπνηλίας και δεν μπορεί ούτε να φάει αλλά κυρίως ούτε να πιει κάτι, τότε πρέπει να τρέξει αμέσως σε ειδικό. Δεν πρέπει να σταματήσει η χορήγηση αντιπυρετικών ούτε να λαμβάνονται μόνο όποτε ανεβαίνει ο πυρετός. Θα πρέπει να ακολουθούνται οι σαφείς οδηγίες του ειδικού που τους παρακολουθεί. Επίσης θα πρέπει να παρακολουθούμε αν το παιδί έχει δυσκολία στην αναπνοή του, ή αν αναπνέει πολύ γρήγορα σαν λαχανιασμένο. Αυτά είναι σημάδια που πρέπει να μας θορυβήσουν για να πάμε απευθείας στον γιατρό».


· Αυτά είναι τα επικίνδυνα συμπτώματα που μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο;


«Ο ιός, όπως σας ανέφερα, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές προκαλώντας ωτίτιδα, πνευμονία ή βρογχίτιδα, σοβαρές ασθένειες που όμως είναι διαχειρίσιμες όσο πιο νωρίς διαγνωσθούν. Μπορεί όμως να οδηγηθούμε σε μια σηψαιμία που εκεί είναι πολύ δυσκολότερη η κατάσταση. Το μικρόβιο είναι ήδη στο αίμα και προχωρεί σε όλα τα ζωτικά όργανα».


· Πότε καταλαβαίνουμε αν ένα παιδί είναι καλά;


«Όταν περάσουν 48 ώρες χωρίς να εμφανίσει πυρετό, όταν η διάθεσή του είναι πολύ καλή και όταν μπορεί να τρώει έστω ελαφριά και να πίνει αρκετά υγρά, τότε ξέρουμε ότι είναι πολύ καλύτερα. Παιδιά με γρίπη συστήνεται οπωσδήποτε να μείνουν σπίτι ακόμη και εβδομάδα μέχρι να γίνουν εντελώς καλά. Προσοχή όμως γιατί ο ιός είναι ύπουλος. Η γρίπη μπορεί να κάνει ύφεση για 24 ώρες και να επανέλθει το βράδυ με την εμφάνιση του πυρετού».


· Ο ιός μπορεί, εάν περάσει από τον έναν στον άλλο, να μεταλλαχθεί;


«Ο ιός της γρίπης δεν μεταλλάσσεται όταν περάσει από τον έναν στον άλλο, ωστόσο υπάρχουν οι μεταλλάξεις της ίδιας της γρίπης και γι' αυτό κάθε χρόνο υπάρχει διαφορετικό εμβόλιο».


· Τι γίνεται με τα εμβόλια; Ισχύει ότι πρέπει να εμβολιαστούμε ακόμη και την υστάτη;


«Λέμε ότι αν κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί, καλό θα ήταν να το κάνει. Όμως να μην ξεχνούμε ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση του φαινομένου. Το εμβόλιο γίνεται σε δύο δόσεις, με απόσταση ενός μήνα της πρώτης από τη δεύτερη. Αν κάποιος εμβολιαστεί σήμερα, σε ένα μήνα θα ξαναεμβολιαστεί. Το σοφό και φρόνιμο είναι ο έγκαιρος προγραμματισμός. Ο εμβολιασμός να γίνεται από τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο».