Ακίνητο

1.600 ακίνητα άλλαξαν χέρια σε 2 μήνες

Κουρουσίδης: Η αύξηση στις πωλήσεις θα επηρεάσει και τις τιμές

Με το δεξί μπήκε το πρώτο δίμηνο του 2019 για την αγορά ακινήτων στην Κύπρο, καθώς η αύξηση στις πωλήσεις κυμάνθηκε κοντά στο 20%. Σύμφωνα με στοιχεία, που δημοσιοποίησε το Κτηματολόγιο, τα πωλητήρια έγγραφα στο πρώτο δίμηνο του έτους ανήλθαν στα 1.600 σε σύγκριση με 1361 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με την αύξηση να φθάνει στο 18%.


Η μεγαλύτερη αύξηση στις πωλήσεις, που έφθασε στο 47%, παρατηρήθηκε στην επαρχία Λευκωσίας, όπου τα πωλητήρια έγγραφα αυξήθηκαν στα 355 από 242 πέρυσι. Αύξηση 22% καταγράφηκε και στην Πάφο, όπου οι πωλήσεις ακινήτων ανήλθαν στις 398 από 327 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ η αύξηση στη Λάρνακα έφθασε στο 13%, με τα πωλητήρια έγγραφα να φθάνουν τα 239 από 211 πέρυσι. Στη συμπρωτεύουσα Λεμεσό παρατηρήθηκε και πάλι η πρωτιά στις πωλήσεις με 507 ακίνητα να αλλάζουν χέρια σε σύγκριση με 487 πέρυσι, με την αύξηση να περιορίζεται στο 5%, ενώ περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κινήθηκε η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, με 101 πωλήσεις σε σύγκριση με 100 το αντίστοιχο δίμηνο του 2018.


Τον Φεβρουάριο η αύξηση στις πωλήσεις διαμορφώθηκε στο 25%, με τα πωλητήρια έγγραφα να φθάνουν τα 834 από 666 τον Φεβρουάριο του 2018. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το πέμπτο συνεχές έτος που καταγράφεται αύξηση στις πωλήσεις, με το 2018 να είναι το καλύτερο έτος της τελευταίας δεκαετίας σε επίπεδο πωλήσεων.
Εύφορο έδαφος και καμπανάκι


Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων, Πόλυ Κουρουσίδη, η φετινή αύξηση οφείλεται κυρίως στην επικείμενη αλλαγή των κριτηρίων για τις πολιτογραφήσεις. «Αυτό ώθησε αρκετούς ξένους να επενδύσουν στην αγορά ακινήτων της Κύπρου. Ζήτηση καταγράφεται και από πλευράς Κυπρίων για αγορά διαμερισμάτων και σπιτιών. Κατά την άποψή μου τη φετινή χρονιά θα σπάσει το ψυχολογικό φράγμα των 10 χιλιάδων πωλήσεων και η φετινή χρονιά θα είναι σίγουρα καλύτερη από πέρυσι από πλευράς πωλήσεων», είπε. Παράλληλα απέδωσε τη φετινή αύξηση και στο πάγωμα της αγοράς ακινήτων το περσινό πρώτο δίμηνο του έτους, λόγω της επιβολής ΦΠΑ στην αγορά οικοπέδων.


Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Κουρουσίδης ανέφερε στη «Σ» ότι η αύξηση στις πωλήσεις θα επηρεάσει και τις τιμές των ακινήτων. «Κατά την άποψή μου οι τιμές στα διαμερίσματα στα κέντρα των πόλεων όπου υπάρχει ζήτηση θα αυξηθούν, ενώ μείωση εκτιμώ ότι θα παρατηρηθεί σε περιοχές που δεν είναι πρώτης επιλογής και κυρίως στα γεωργικά ακίνητα», σημείωσε.


Αντίθετη άποψη εξέφρασε στη «Σ» ο οικονομολόγος Ιωάννης Τελώνης. «Οι πωλήσεις και κατ’ επέκτασιν οι τιμές των ακινήτων στην Κύπρο σήμερα αποτελούν μια τεχνητή και ωραία φούσκα. Βλέπουμε συνεχώς να ανεγείρονται νέα κτήρια για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες κυρίως των ξένων αγοραστών και, δυστυχώς, η κατάσταση της αγοράς ακινήτων εξαρτάται από τις συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία», προειδοποίησε.
Προειδοποιεί η Κεντρική


Τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των τιμών των ακινήτων, κυρίως στη Λεμεσό, κρούει η Κεντρική Τράπεζα στην τελευταία της έκδοση για τον δείκτη τιμών κατοικιών. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών κατοικιών αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2018 κατά 1,6%, με τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές οικιών να καταγράφεται στην Αμμόχωστο (4,5%) και στις τιμές διαμερισμάτων στη Λεμεσό (8,7%).


«Η σημαντική αύξηση στις τιμές των διαμερισμάτων στη Λεμεσό φαίνεται να οφείλεται και στην αυξημένη ζήτηση κυρίως στις παραλιακές περιοχές, εν μέρει, λόγω (...) του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος για απόκτηση διαβατηρίου. Παρά τη γενικά συγκρατημένη κατά μέσο όρο αύξηση των τιμών, η δυναμική των αυξήσεων, ειδικά στη Λεμεσό, υπογραμμίζει την ανάγκη στενής παρακολούθησης των εξελίξεων και εγρήγορσης», τονίζεται στην έκθεση.


Σχολιάζοντας τα πιο πάνω ο κ. Κουρουσίδης μάς ανέφερε πως «η αγορά της Λεμεσού βασίζεται μόνο σε ξένους αγοραστές στο παραλιακό μέτωπο, καθώς οι εργολάβοι της πόλης ασχολούνται αποκλειστικά με την ανέγερση των πύργων, ξεχνώντας την κυπριακή αγορά».