Κυπριακό

Ήγειρε το θέμα των Leopard o Σ. Αγγελίδης

Ενδιαφέρον της Λευκωσίας για αγορά αναβαθμισμένων Leopard στο πλαίσιο του EDA

Το θέμα της μεταφοράς μιας επιλαρχίας 42 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2A4 στην Κύπρο, όπως αποκάλυψε η «Σημερινή» τον περασμένο Δεκέμβριο, ήγειρε ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σάββας Αγγελίδης, προς τη Γερμανίδα ομόλογό του, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Τρίτη στη Λευκωσία.


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας μας, το κυπριακό Υπουργείο Άμυνας ήγειρε και παρουσίασε το θέμα με πλήρη στοιχεία και ντοκουμέντα, κάτι που ήταν και η αρχική απαίτηση της γερμανικής πλευράς, προκειμένου να έχει ολοκληρωμένη εικόνα για την τουρκική κίνηση, στο πλαίσιο των διαβημάτων στα οποία αναμένεται να προβεί.


Όπως πληροφορούμαστε, η Γερμανίδα ΥΠΑΜ αντίκρισε με τη δέουσα σοβαρότητα το ζήτημα, ωστόσο, επισήμανε στην κυπριακή πλευρά ότι το θέμα εμφανίζει διάφορες περιπλοκότητες, λόγω της συναρμόδιας ανάμειξης και άλλων υπηρεσιακών δομών του γερμανικού κράτους και δεν αφορά απλό χειρισμό του Υπουργείου Άμυνας.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτήν τη στιγμή το θέμα, από γερμανικής πλευράς, τυγχάνει χειρισμού σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο αναμένεται να προβεί σε όλα τα προβλεπόμενα διαβήματα προς την Άγκυρα, αν και, επί της ουσίας, δεν προβλέπεται να πειθαναγκαστεί ή να πειστεί η Τουρκία για την απόσυρση των αρμάτων.


Την ίδια ώρα, κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας για προμήθεια, στο μέλλον, μιας επιλαρχίας αναβαθμισμένων τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης Leopard 2A4, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕDA), μέσω του Σχεδίου Βελτιστοποιήσεως Κυρίου Άρματος Μάχης Leopard 2 (OMBT-Leo 2).


Το πρόγραμμα αυτό, που περιλαμβάνει καινούργιες παραγωγές ή αναβαθμίσεις υφιστάμενου υλικού, προβλέπει ότι κράτη-μέλη του (EDA), που έχουν εν χρήσει τον συγκεκριμένο τύπο άρματος, μπορούν να προσφέρουν, διά της διαδικασίας της εκμισθώσεως, αριθμό αρμάτων σε ενδιαφερόμενα άλλα κράτη-μέλη.


Μία από τις χώρες αυτές είναι η Ελλάδα, η οποία έχει γνωστοποιήσει ότι μπορεί να διαθέσει μέχρι και μία Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων (ΕΜΑ) 41 Leopard 2A4, προκειμένου να εξευρεθούν πόροι για την υλοποίηση ενός προγράμματος αναβάθμισης των υπολοίπων αρμάτων του ιδίου τύπου που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός.


Το Βερολίνο, με δεδομένη και τη διαρκώς αναβαθμιζόμενη αμυντική σχέση του με τη Λευκωσία, αντικρίζει θετικότατα το κυπριακό ενδιαφέρον για την αγορά, σε μελλοντικό στάδιο, των Leopard, τα οποία θα αυξήσουν κατακόρυφα την επιχειρησιακή ισχύ της Εθνικής Φρουράς.
Ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια


Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν όλα τα θέματα της ευρωπαϊκής και περιφερειακής ασφάλειας που απασχολούν τις δύο χώρες και συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση της συνεργασίας τους στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO).


Λευκωσία και Βερολίνο συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι η Κύπρος, με τη μοναδική γεωγραφική θέση που διαθέτει, αποτελεί καθοριστικό τελεστή γεωπολιτικής ισχύος για την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, που μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί, επιχειρησιακά, στο έπακρον.


Υψίστης σημασίας για τη λυσιτελέστερη γεωστρατηγική και γεωπολιτική αναβάθμιση της Κύπρου αποτελεί η σύγκλιση των δύο χωρών ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να αναπτυχθεί τόσο στο πλαίσιο της PESCO, όσο και σε διμερές επίπεδο -και αυτό αφορά, μεταξύ άλλων, τις επιχειρησιακές υποδομές της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αεροδρόμια, λιμάνια κ.ά., αλλά και άλλους μηχανισμούς επιχειρησιακής δράσης- ώστε οι διαδικασίες αναβάθμισης να επιτελεστούν με γρηγορότερους ρυθμούς.


Σύγκλιση, η οποία κινείται στο ίδιο πνεύμα των συνεργασιών και με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, που αναπτύσσεται σε διάφορα προγράμματα, που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη “στρατιωτική κινητικότητα και το δίκτυο κόμβων εφοδιασμού”.