Εργασία

Παζάρια για μισθούς και ωφελήματα σε τράπεζες, κατασκευές, ξενοδοχεία

Χιλιάδες εργαζόμενοι διεκδικούν νέες συλλογικές συμβάσεις

Χιλιάδες εργαζόμενοι, που ανήκουν στους τρεις μεγαλύτερους κλάδους της οικονομίας, κατέρχονται τον τελευταίο καιρό σε διεκδίκηση των νέων συλλογικών συμβάσεων, απειλώντας ακόμα και με απεργίες. Τα ανοικτά εργασιακά μέτωπα αφορούν στους κλάδους των οικοδόμων και των τραπεζικών υπαλλήλων, ενώ στον χορό μπήκαν πρόσφατα και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι.
Κάλεσμα ΕΤΥΚ


Όσον αφορά τις τράπεζες, οι συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων έληξαν με το τέλος του 2018, με εξαίρεση την Τράπεζα Κύπρου, που η συλλογική της σύμβαση έληξε ένα χρόνο νωρίτερα. Η ΕΤΥΚ κάλεσε με επιστολές της όλες τις τράπεζες να ανανεώσουν τις συμβάσεις και αυτήν τη στιγμή -όπως μας ανέφερε συντεχνιακή πηγή- οι δύο πλευρές βρίσκονται στο στάδιο των διαβουλεύσεων με στόχο την ανανέωσή τους, χωρίς να υπάρχει ακόμα εξέλιξη.


Όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, πρόκειται για μία διαδικασία «έντονων διαπραγματεύσεων», χωρίς όμως ιδιαίτερα προβλήματα τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια, γεγονός που γεννά την ελπίδα ότι και αυτήν τη φορά η κατάληξη θα είναι θετική. Βέβαια, φέτος η διαφορά είναι ότι η ΕΤΥΚ ζητά, μεταξύ άλλων, επαναφορά των περικοπών που είχαν επιβληθεί στους εργαζομένους λόγω της οικονομικής κρίσης. Σημειώνεται πως, με βάση τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, δεν υπάρχει χρονικό όριο για την ανανέωση των συμβάσεων, αφού μέχρις ότου συμφωνηθούν οι νέες συμβάσεις, οι εργαζόμενοι καλύπτονται από τις προηγούμενες.
Χωρίς δημοσιότητα


Από τις δύο μεγάλες τράπεζες του τόπου, την Ελληνική και την Τράπεζα Κύπρου (οι οποίες μαζί εργοδοτούν 6.200 υπαλλήλους από το σύνολο των περίπου 10.000), δεν θέλησαν να προβούν σε οποιεσδήποτε δηλώσεις. Το μόνο που μας λέχθηκε χαρακτηριστικά ήταν ότι «ο διάλογος με την ΕΤΥΚ προχωρεί κανονικά, μακριά, όμως, από τα φώτα της δημοσιότητας».
ΚΕΔΙΠΕΣ και Altamira


Όσον αφορά τις περιπτώσεις ΚΕΔΙΠΕΣ και ALTAMIRA, η ΕΤΥΚ με πρόσφατη ανακοίνωσή της ζητά από την εργοδοτική πλευρά να επαναφέρει τους μισθούς και τα ωφελήματα στα επίπεδα που ήταν στις 31/12/2013 και να παραχωρήσει τις ετήσιες προσαυξήσεις και την ΑΤΑ. Στην ίδια ανακοίνωση η ΕΤΥΚ προειδοποιεί τις Διευθύνσεις των δύο Εταιρειών ότι, σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, μη αποκλειομένης και της απεργίας.


Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξελίξεις αναμένονται εντός της ερχόμενης εβδομάδας, σχετικά με τα αιτήματα για ανανέωση των συμβάσεων των υπαλλήλων της πρώην Συνεργατικής που μετακινήθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας των Ιδιωτικών Υπαλλήλων της ΣΕΚ, Ελισσαίο Μιχαήλ, έγιναν ήδη κάποιες επαφές και ενδεχομένως την Πέμπτη η Τράπεζα να δώσει την απάντησή της.
Ρύθμιση θέλουν οι οικοδόμοι


Ένα άλλος κλάδος, που επίσης διεκδικεί ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων και μάλιστα προχώρησε ήδη μια φορά σε 24ωρη απεργία, πριν από περίπου ένα μήνα, είναι οι οικοδόμοι. Όπως δήλωσε στη «Σ» ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Οικοδόμων της ΣΕΚ, Γιαννάκης Ιωάννου, οι οικοδόμοι πραγματοποίησαν την απεργία γιατί η εργοδοτική πλευρά είχε απορρίψει την πρότασή τους για νομοθετική ρύθμιση των πέντε βασικών δικαιωμάτων και ωφελημάτων τους, δηλαδή των μισθών, του ταμείου προνοίας, των εορτών και των αργιών, του φιλοδωρήματος και του ωραρίου.


Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας ανέφερε στη «Σ» ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια μεσολάβηση της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου. «Ανάλογα με τις εξελίξεις θα λάβουμε και τις αποφάσεις μας, αλλά ευελπιστώ ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη, ώστε να μην υπάρξει κλιμάκωση των μέτρων», είπε.
Οι ελπίδες στη Ζέτα


Από την πλευρά της, η εργοδοτική πλευρά, εναποθέτει τις ελπίδες της στην Υπουργό Εργασίας, αφού σύμφωνα με τη Διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων και Κοινωνικής Πολιτικής της ΟΕΒ, Λένα Παναγιώτου, το μεγάλο αγκάθι είναι το αίτημα των εργαζομένων για νομοθετική ρύθμιση των πέντε ωφελημάτων. Όπως εξήγησε η κ. Παναγιώτου, η εν λόγω πρόταση απορρίφθηκε από τις Γενικές Συνελεύσεις των εργολάβων και δεν προχώρησε, γι’ αυτό και η Ομοσπονδία απευθύνθηκε στην Υπουργό με στόχο να επιτευχθεί η ανανέωση της σύμβασης, χωρίς να περιέχεται σε νομοθεσία.


«Η ανανέωση της σύμβασης εκκρεμεί από το 2015 και οι εργολάβοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν αυξήσεις και να δουν πώς μπορούν να βελτιωθούν τα ωφελήματα του κόσμου», τόνισε. Πρόσθεσε πως η Υπουργός διερευνά τις θέσεις των δύο πλευρών με στόχο να διαμορφώσει ένα πλαίσιο, το οποίο να γεφυρώνει τις διαφορές. «Ευελπιστούμε ότι θα προσεγγίσουν και οι συντεχνίες θετικά το όλο θέμα, για να μην υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στον κλάδο, ο οποίος είναι ένας από τους σημαντικότερους της οικονομίας», συμπλήρωσε.
Στον χορό και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι


Η τρίτη μάχη για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων των εργαζομένων άρχισε ήδη και αφορά στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Σύμφωνα με τον κ. Μάτσα, στα ξενοδοχεία, η διαπραγμάτευση μεταξύ συνδικαλιστικής και εργοδοτικής πλευράς είναι σε πολύ αρχικό στάδιο. Εξήγησε πως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θεωρούν ότι η ανανέωση της συλλογικής τους σύμβασης πρέπει να είναι ανάλογη με την πορεία της κερδοφορίας του κλάδου και, στην προσπάθειά τους να το πετύχουν, έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως αν χρειαστεί, θα λάβουν μέτρα. Ο κ. Μάτσας ανέφερε πως η λήψη μέτρων δεν είναι αυτοσκοπός και εξέφρασε την ελπίδα ότι η εργοδοτική πλευρά θα συναινέσει στην ανανέωση της σύμβασης παραχωρώντας ουσιαστικά ωφελήματα στους εργαζομένους, έτσι ώστε να κατοχυρωθούν.


Τα αιτήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, σύμφωνα με τον γ.γ. της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΣΕΚ, Μίλτο Μιλτιάδου, στάλθηκαν στους προέδρους του ΣΤΕΚ και του ΠΑΣΥΞΕ, από τις 30 Οκτωβρίου του 2018. Οι συντεχνίες ζητούν ανανέωση της συλλογικής σύμβασης της Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας, που έληξε την 31.12.2018, έτσι ώστε να είναι διετής (με ημερομηνία λήξης την 31.12.2020) και όλα τα άρθρα της να επανέλθουν όπως ακριβώς αυτά ήταν στη σύμβαση που έληξε την 31.12.2012.
Τα αιτήματα


Πιο συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι των ξενοδοχείων ζητούν μεταφορά των αργιών όταν αυτές χάνονται ή παραχώρηση αποζημίωσης, για κάθε υπάλληλο με τη συμπλήρωση 6 μηνών υπηρεσίας στη βιομηχανία να καταβάλλονται προς το ταμείο προνοίας ξενοδοχοϋπαλλήλων συνεισφορές από τον εργοδότη της τάξης του 10% και τον εργαζόμενο 5% ή 10%, οι Κυριακές να αποζημιώνονται, η εργασία τις Κυριακές να αποζημιώνεται σε χρήμα κατά 50% περισσότερο του ημερομισθίου του επηρεαζόμενου υπαλλήλου, κατά την περίοδο του Πάσχα να παρέχεται φιλοδώρημα ίσο με 30% του μηνιαίου μισθού κ.ά. Παράλληλα, ζητούν παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων ύψους 4% κατ’ έτος, αύξηση της ex gratia μονάδας από €14,95 σε €20,00 και ένταξη του 13ου μισθού στους Κανονισμούς για τους όρους υπηρεσίας στα ξενοδοχεία.


Από πλευράς εργοδοτικής πλευράς, μας αναφέρθηκε πως οι διαβουλεύσεις άρχισαν ήδη, καθώς έγινε μία συνάντηση με τις συντεχνίες και ακολουθεί και δεύτερη εντός των επόμενων ημερών.