Κυπριακό

Προς επιβράβευση, μέσω Βρυξελλών, η Τουρκία

Κάνουν συμβούλιο σύνδεσης, ενώ η Λευκωσίας απαιτεί συγκεκριμένα μηνύματα

Δεν φτάνει που συνεχίζει την πολιτική των κανονιοφόρων στην Ανατολική Μεσόγειο και, κυρίως, στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν φτάνει που έχει την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα στο περίμενε, ψήνοντάς της το ψάρι στα χείλη, η Τουρκία ετοιμάζεται να δρέψει τους καρπούς της στάσης της από τις εθελοτυφλούσες Βρυξέλλες.


Το Διευθυντήριο των Βρυξελλών αποφάσισε -και ανακοίνωσε- να συγκαλέσει, τελικά, συμβούλιο σύνδεσης με την Άγκυρα, στο οποίο αναμένεται να τεθούν επί τάπητος, όπως γίνεται πάντα, οι απαιτήσεις του νεοσουλτάνου Ερντογάν για ανταλλάγματα, είτε αυτά αφορούν στην άρση της θεώρησης διαβατηρίων για τους Τούρκους υπηκόους είτε στην αναβάθμιση της τελωνειακής σύνδεσης είτε, ακόμη, και απειλές για τον τρόπο διαχείρισης του προσφυγικού.


Μέσα σε όλο αυτό το πλέγμα συμφερόντων και στρουθοκαμηλισμού των Βρυξελλών, η Λευκωσία καλείται να ισορροπήσει στο συνεχώς τεντωμένο σχοινί που η ίδια επέλεξε. Της στήριξης, από τη μια, της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, παράλληλα, όμως, με τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων, που περνούν από το ζήτημα του Κυπριακού και την επίλυσή του.


Πάντως, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με το οποίο συνομιλήσαμε, έχουν ήδη μπει σε ρυθμούς προεργασίας και, όπως μας λέχθηκε, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Σύνδεσης θα υπάρξουν πολύ συγκεκριμένες -θετικές, μας λέχθηκε- για την Κύπρο αναφορές, τόσο στο πεδίο των ενεργειακών απειλών στην ΑΟΖ, όσο και στο πεδίο του Κυπριακού.
Ψάχνουν προπαρασκευή


Στο μεταξύ, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας έχει μαρσάρει τις μηχανές για καθορισμό της πρώτης και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, όχι τελευταίας συνάντησης Κατρούγκαλου - Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών συζητήσεων για τις εξωτερικές πτυχές του Κυπριακού (ασφάλεια, εγγυήσεις, στρατεύματα), για τις οποίες είχαν προφορικώς συμφωνήσει Τσίπρας - Ερντογάν, στην πρόσφατη συνάντησή τους στην Τουρκία.


Γίνεται προσπάθεια μέσω της διπλωματικής οδού να καθοριστεί ημερομηνία, μας έλεγαν διπλωματικές πηγές, που θεωρούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ανανεώσει, στο μέτρο του δυνατού, το ενδιαφέρον για το Κυπριακό και θα κινητοποιήσει τον διεθνή παράγοντα, που φαντάζει και είναι παγωμένος εδώ και αρκετό καιρό.


Αυτό που θα επιδιωχθεί από τις εν λόγω συναντήσεις, αν και εφόσον τελικά πραγματοποιηθούν (υπενθυμίζεται ότι είχαν αποφασιστεί και προ του Κραν Μοντανά, αλλά ουδέποτε έγιναν), είναι να επανέλθει στο προσκήνιο το θέμα των εγγυήσεων, η ανάγκη κατάργησής τους και η συμφωνία επί των αρχών για αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Μάλιστα, το άνοιγμα μιας τέτοιας συζήτησης θα βοηθούσε, μας έλεγαν άριστα ενημερωμένες πηγές, η επαναφορά στο τραπέζι τού άτυπου εγγράφου του Γενικού Γραμματέα για τον Μηχανισμό Εφαρμογής και Παρακολούθησης της Λύσης, που δεν συζητήθηκε στο κρίσιμο δείπνο στο ελβετικό θέρετρο. Την αξία του εγγράφου στις συζητήσεις ανέδειξε, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο κύριος Κατρούγκαλος στην πρόσφατη συνάντηση που είχε στο Υπουργείο του με την κυρία Λουτ.
Στάσιμη η αποστολή Λουτ


Τώρα, σε ό,τι αφορά το μέτωπο της Τζέιν Χολ Λουτ, τα πράγματα είναι στάσιμα. Η τελευταία πληροφόρηση που είχε η Λευκωσία εξαντλείται στην επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με την Αμερικανίδα, όπου έγινε γνωστόν ότι ζητήθηκε από την Τουρκία ραντεβού, αλλά ακόμη δεν της δόθηκε. Ως εκ τούτου, όπως χαρακτηριστικά μάς είπε κυβερνητική πηγή, το Κυπριακό είναι στον πάγο, μέχρι να αποφασίσει η Τουρκία να ανταποκριθεί στο κάλεσμα, για να συζητήσει, πλέον, επί του πρακτέου, για τους περιβόητους όρους αναφοράς.


Και μια τέτοια συζήτηση θα την φέρει στη δύσκολη θέση να τοποθετηθεί επιτέλους για το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα, όπως αυτό κατατέθηκε από τον ίδιο τον Γκουτέρες και όχι όπως καταγράφηκε σκοπίμως από τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Η βεβαιότητα αυτή, μας εξήγησε πηγή με γνώση των όσων λαμβάνουν χώραν στο παρασκήνιο, εδράζεται στο γεγονός ότι η κυρία Λουτ μπορεί να μην εντόπισε τα πρακτικά της 4ης Ιουλίου, αλλά τουλάχιστον έχει καταφέρει να ενημερωθεί πλήρως και λεπτομερώς για τα όσα έγιναν τη συγκεκριμένη μέρα και δεν μπορεί πλέον να τα αγνοεί.