Τράπεζες

Καβγάδες επί των ερειπίων

Μπαράζ αντιδράσεων στον απόηχο του πορίσματος

Χωρίς τέλος οι πολιτικοί καβγάδες για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, μια εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής. Κορυφώνεται ο σάλος για τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα μετά τις αποκαλύψεις του “Sigma”, την ώρα που Νομική Υπηρεσία και Γενικός Ελεγκτής ξεσκονίζουν τα ευρήματα της Επιτροπής και αναμένεται νέος γύρος ερευνών.


Την ίδια ώρα, στον απόηχο των αντιδράσεων, παραπέμφθηκαν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών οι δύο προτάσεις νόμου για το Πόθεν Έσχες του Προέδρου της Δημοκρατίας, των υπουργών και των βουλευτών και μια πρόταση νόμου για τις ερευνητικές επιτροπές. Η μία εκ των δύο προτάσεων νόμου κατατέθηκε από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, σκοπό έχει να καθοριστεί ότι οι υπόχρεοι, βάσει της νομοθεσίας για δήλωση και έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων, θα περιλαμβάνουν στη δήλωσή τους κατάσταση χρεών και περαιτέρω λεπτομέρειες όσον αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια.


Η δεύτερη πρόταση νόμου κατατέθηκε από τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων Γιώργο Περδίκη και έχει σκοπό να συμπεριλάβει πρόνοια στο ειδικό έντυπο για τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων δήλωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της κατάστασης δανείων, στα οποία είναι εγγυητές τα ελεγχόμενα από τον νόμο πρόσωπα. Η τρίτη πρόταση νόμου, επίσης του κ. Περδίκη, αποσκοπεί στην τροποποίηση του περί Ερευνητικών Επιτροπών νόμου, ώστε σε περίπτωση που τα ευρήματα έρευνας της Ερευνητικής Επιτροπής και το πόρισμά της καταλογίζουν ευθύνες σε Υπουργό, δημόσιο υπάλληλο, ή πρόσωπο που εργοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία, ή στη Δημόσια Υπηρεσία, με τη σύμφωνο γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα, το διορίζον όργανο υποχρεούται να προχωρήσει στην παύση του προσώπου αυτού.
Στο κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο


Την περασμένη εβδομάδα πάντως, οι πολιτικές έριδες για τον Συνεργατισμό συνεχίστηκαν σε πολύ υψηλούς τόνους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κληθείς να σχολιάσει τις λίστες για Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, ανέφερε ότι, είτε με την αμφισβήτηση θεσμών, είτε με τη σύγκρουση θεσμών, είτε με πράξεις του πολιτικού προσωπικού της χώρας, η δυσπιστία των πολιτών δυστυχώς αυξάνεται. Επιπλέον, επανέλαβε τη στήριξή του στον Υπουργό Οικονομικών, δηλώνοντας ότι «ο Χάρης Γεωργιάδης είναι Υπουργός Οικονομικών και θα συνεχίσει να είναι Υπουργός Οικονομικών».


Το ΑΚΕΛ κατήγγειλε ότι οι κυβερνώντες επιχειρούν να μετατοπίσουν την προσοχή της κοινωνίας από τις τεράστιες ευθύνες τους για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να απαιτεί την παραίτηση ή την παύση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη, τη συνέχιση των ερευνών για αστικές και ποινικές ευθύνες, την προστασία των περιουσιακών στοιχείων του Συνεργατισμού. Το ΑΚΕΛ απαιτεί, επίσης, «διαφάνεια και διερεύνηση των ΜΕΔ των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων».


Για βαρύτατο ατόπημα και θεσμική εκτροπή του Προέδρου της Δημοκρατίας κάνει λόγο το ΔΗΚΟ, αναφερόμενο σε «καθολική και απόλυτη αμφισβήτηση του Πορίσματος για τον Συνεργατισμό» από τον κ. Αναστασιάδη. Το κόμμα καλεί τον Πρόεδρο «να σεβαστεί πλήρως το Πόρισμα για τον Συνεργατισμό και να αποκαταστήσει το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας, ζητώντας την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και παρακινώντας τον Γενικό Εισαγγελέα να προχωρήσει άμεσα στη διερεύνηση ποινικών και αστικών ευθυνών, με βάση τα συμπεράσματα του Πορίσματος».


Επίσης, η ΕΔΕΚ ζήτησε την πλήρη δημοσιοποίηση όσων πολιτικών προσώπων, κομμάτων ή κομματικών οργανώσεων έτυχαν της όποιας ευνοϊκής μεταχείρισης στον Συνεργατισμό, είτε μέσω παραχώρησης δανείων είτε διαγραφής δανείων ή δραστικής μείωσης επιτοκίων.


Παράλληλα, πυρά εκτόξευσαν Οικολόγοι και Συμμαχία σε κοινή ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι είναι λυπηρό, ο Υπουργός Οικονομικών «να απαξιώνει με αυτόν τον αλαζονικό τρόπο ένα πόρισμα που του αποδίδει βαρύτατες ευθύνες». Η αλληλεγγύη ανέφερε ότι η κοινωνία πρέπει να γνωρίζει αν υπάρχουν πολιτικοί που δεν είχαν επαρκείς εξασφαλίσεις όταν τους παραχωρήθηκαν δάνεια, εάν είχαν ευνοϊκή μεταχείριση στην παραχώρηση των δανείων αλλά και αργότερα κατά τη διαδικασία αποπληρωμής των δανείων αυτών.


Σε παρέμβασή του το ΕΛΑΜ έκανε λόγο για «χρήσιμους ηλίθιους του συστήματος», που προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα μεγάλα σκάνδαλα, κάνοντας πλάτες στην ασυδοσία, συγκαλύπτοντας τη διαφθορά, προσπαθώντας να αποκρύψουν το φαγοπότι και το πλιάτσικο των πολιτικών κομμάτων που στήθηκε στον Συνεργατισμό.
Ασπίδα Κληρίδη και έλεγχος Οδυσσέα


Εξάλλου, σε παρέμβασή του ο Γενικός Εισαγγελέας, Κ. Κληρίδης, σε γραπτή ανακοίνωση σημείωσε πως «οποιεσδήποτε απαξιωτικές αναφορές είτε προς την Έκθεση της Επιτροπής είτε προς τα μέλη της, εκείνο που επιτυγχάνουν δεν είναι να μειώσουν το κύρος οποιασδήποτε συγκεκριμένης Επιτροπής ή των μελών της, αλλά να φθείρουν και να πλήξουν τον ίδιο τον θεσμό των Ερευνητικών Επιτροπών και τη χρησιμότητα που υπηρετεί με βάση την κείμενη νομοθεσία». Από την πλευρά της η Ελεγκτική Υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι θα προβεί σε εκτεταμένο διαχειριστικό έλεγχο για τα δάνεια που εξασφάλισαν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα από τον Συνεργατισμό, ώστε να διαφανεί κατά πόσον είναι Μη Εξυπηρετούμενα.
Οι ευθύνες για την κατάρρευση


Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το ομόφωνο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, καταλογίζονται σοβαρές πολιτικές ευθύνες στον Υπουργό Οικονομικών για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. «Μπορούμε να πούμε ότι είναι κατ’ αναλογίαν παρόμοιες με τις ευθύνες του όποιου μεγαλομετόχου ιδιωτικής εταιρείας, η οποία καταλήγει σε διάλυση λόγω κακοδιαχείρισης του ιδίου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα. Πολιτικές ευθύνες καταλογίζονται (σε μικρότερο βαθμό) και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «γιατί διατήρησε στο Υπουργείο Οικονομικών πρόσωπο, το οποίο για μια περίοδο πέραν των τεσσάρων ετών δεν κατόρθωσε να οδηγήσει τον ΣΠΤ έξω από την καταστροφική πορεία, που εν γνώσει του ακολούθησε».


Περαιτέρω, η Ερευνητική αναφέρει ότι ο τέως Γενικός Διευθυντή της πρώην ΣΚΤ, Νικόλας Χατζηγιάννης, «αποδείχθηκε πολύ κατώτερος των περιστάσεων», ενώ καταλογίζει σοβαρές ευθύνες και στο πρώην στέλεχος της τράπεζας, Γιάννο Σταυρινίδη, όπως επίσης και στην Κεντρική Τράπεζα και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ελλιπή άσκηση του εποπτικού τους ρόλου. Περαιτέρω, η Ερευνητική τονίζει ότι «μέρος της ευθύνης για την κατάρρευση του ΣΠΤ φέρουν τα κόμματα τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη περίοδο, ιδιαίτερα όμως στην πρώτη».