Πολιτισμός

Κυκλοφόρησαν τα «Μελετήματα γ’» του Νίκου Παναγιώτου

Το βιβλίο είναι το τελευταίο μερικών δεκάδων τόμων που έχει ώς τώρα εκδώσει ο συγγραφέας

Σε μια καλαίσθητη έκδοση κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο του Νίκου Παναγιώτου «Μελετήματα γ’». Το βιβλίο είναι το τρίτο μιας σειράς Μελετημάτων, από τα οποία το πρώτο κυκλοφόρησε το 1986 και τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου/Μελέτης, και το δεύτερο το 1998. Όπως και στους προηγούμενους τόμους, έτσι και στον παρόντα, βρίσκονται συγκεντρωμένες μελέτες του συγγραφέα, που καλύπτουν ευρύ φάσμα θεμάτων, οι πιο πολλές από τις οποίες είχαν δημοσιευτεί σε διάφορα έντυπα που δεν είναι πάντα προσιτά σε ενδιαφερομένους, όχι κατ’ ανάγκην ειδικούς.


Στις 222 σελίδες του βιβλίου συσσωματώνονται 17 μελέτες, από τις οποίες οι μισές περίπου αναφέρονται είτε σε μεμονωμένα περιοδικά («Πίστις» του 1912/1913, «Δελτίον Σχολικής Υγιεινής και Αντιλήψεως» του 1947/1948, «Πνευματική Κύπρος» του Κύπρου Χρυσανθή βασικά, «Κριτήριον» του Ανδρέα Χριστοφίδη) είτε σε περιοδικά μιας χρονικής περιόδου (π.χ. «Τα κυπριακά περιοδικά κατά τη διάρκεια της αγγλοκρατίας» και «Κυπριακά φιλολογικά/λογοτεχνικά περιοδικά από το 1960 ώς σήμερα»). Από τις υπόλοιπες, μια αναφέρεται στη σάτιρα, μια στους Τρεις Ιεράρχες και μια στα 70χρονα του σωματείου «Ελληνικός Πνευματικός Όμιλος Κύπρου», δυο καλύπτουν σε κάποιο βαθμό το έργο δυο δημιουργών, όχι τόσο γνωστών, όπως του Ανδρέα Θωμά και του Χρίστου Αρτεμίδη, ενώ οι υπόλοιπες καταπιάνονται με το έργο τριών μορφών της κυπριακής πνευματικής ζωής: των Φρίξου Πετρίδη, Κώστα Προυσή και Κύπρου Χρυσανθή.


Αξίζει να σημειωθεί πως τα πλείστα κείμενα γράφτηκαν με αφορμή ειδική τιμητική εκδήλωση ή κάποια επέτειο (75 χρόνια της «Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών», 70 χρόνια του «Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου», 50 χρόνια της «Πνευματικής Κύπρου» και 100 χρόνια από τη γέννηση του Κώστα Προυσή και του Κύπρου Χρυσάνθη).


Σίγουρα δεν πρέπει να παραλειφθεί το γεγονός ότι το βιβλίο αυτό είναι το τελευταίο μερικών δεκάδων τόμων, που έχει ώς τώρα εκδώσει ο Νίκος Παναγιώτου, και ότι το συμπαθητικό εξώφυλλο είναι καρπός συνεργασίας δυο καλλιτεχνών, πατέρα και γιου: των Αντρέα και Νικόλα Λαδόμματου.