Τράπεζες

Πώς απαντούν οι εμπλεκόμενοι στη λίστα ΠΕΠ

΄Τις δικές τους απαντήσεις δίνουν οι εμπλεκόμενοι στη λίστα Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων για κόκκινα δάνεια

Τις δικές τους απαντήσεις και εκδοχές για όσα τους καταλογίζονται έδωσαν με δημόσιες τοποθετήσεις τους οι εμπλεκόμενοι στη λίστα Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων για κόκκινα δάνεια.
· Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σ. Κουκουμά, ανέφερε ότι η υπόθεση αφορά κληρονομικό γεωργικό δάνειο ύψους €230.000 πλήρως εξασφαλισμένο με γεωργική γη, το οποίο είχε αναφέρει στη δήλωση Πόθεν Έσχες της Βουλής και είχε ενημερώσει συναφώς τον Πρόεδρο της Βουλής. Σημείωσε, επίσης, πως «είναι προφανές ότι δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να επωφεληθώ από τις νομοθεσίες για ΜΕΔ που ψήφισε η Βουλή, αφού αυτές αφορούσαν προστασία πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης, ενώ το δάνειο που με αφορά είναι γεωργικό». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι είναι στη διάθεση «οποιουδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ», για διευκρινίσεις.


· Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, σημείωσε ότι ουδέποτε ζήτησε και ουδέποτε έλαβε οποιαδήποτε προνομιακή ή χαριστική μεταχείριση από οποιοδήποτε συνεργατικό ή άλλο πιστωτικό ίδρυμα. Τόνισε, επίσης, ότι τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, τόσο για το ύψος του δανείου όσο και για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», ενώ υποστήριξε ότι η ιδιότητά της ως πολιτικού προσώπου «όχι μόνο δεν βοήθησε τις ειλικρινείς μου προσπάθειες για αναδιάρθρωση, αλλά τις οδήγησε σε ναυάγιο».


· Ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χρ. Ρότσας, διερωτήθηκε εάν «είναι ο Αλ Καπόνε της Κύπρου» και επεσήμανε ότι όσα είδαν το φως της δημοσιότητας «περιέχουν ανακρίβειες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». «Τους έδωσα ένα ακίνητο στον Πεδουλά και περιουσία δίπλα από το Mall στην Κοκκινοτριμιθιά, που βγάζει 30 οικόπεδα», είπε και πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο ακίνητο «κοστολογήθηκε πολύ πιο χαμηλά από την αντικειμενική αξία που έχει σήμερα».


· Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κ. Κωνσταντίνου, είπε ότι πρόκειται για «παραπληροφόρηση» ως προς το ποσό του δανείου, αλλά και ως προς τα άτομα που το έχουν συνάψει. Διέψευσε ότι το ύψος του δανείου φτάνει στα 2,5 εκατομμύρια και ισχυρίστηκε ότι το ποσό ανήλθε στο 1,8 εκατομμύριο με τόκους, επιβαρύνσεις και κατόπιν αναδιάρθρωσης. Διερωτήθηκε, μάλιστα, εάν δεν έχει το δικαίωμα να πάρει ο ίδιος δάνειο, όταν είχε βάλει υποθήκη τεμάχια γης με πενταπλάσια αξία.


Συμπλήρωσε ότι για το ΜΕΔ ήταν σε διαβουλεύσεις με την τράπεζα και επετεύχθη συμφωνία το 2017 και ότι είχε κάνει αναφορά στη δήλωση Πόθεν Έσχες στο αλληλέγγυο δάνειο με τη σύζυγό του, που ανήλθε στα 950.000 ευρώ μετά τη μετατροπή από λίρες σε ευρώ, ενώ το υπόλοιπο μέρος του δανείου είχε συναφθεί από τα ενήλικα παιδιά του. «Ψήφιζα πάντα αυτά που εξυπηρετούσαν το δημόσιο συμφέρον και πολλές φορές ενάντια στο προσωπικό συμφέρον», ανέφερε και πρόσθεσε ότι ακολούθησε τις αποφάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας.


· Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζ. Κουλίας, δήλωσε ότι όλα έγιναν νομότυπα και ότι το δάνειο επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση, ενώ προηγουμένως αποπληρωνόταν κανονικά. Έκανε λόγο για ιστορίες σήψης και διαφθοράς, βλέποντας σκοπιμότητες πίσω από τις επιλεκτικές, όπως τις χαρακτήρισε, διαρροές, λόγω ευρωεκλογών. Τα κόκκινα δάνεια χρονολογούνται από το 2010, δήλωσε, και διερωτήθηκε γιατί τα αφήνουν να διαρρεύσουν και τα δημοσιοποιούν τώρα, που έγινε το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα εναντίον του Συνεργατισμού και μάλιστα επιλεκτικά για κάποιους βουλευτές. Ο κ. Κουλίας υποστήριξε ότι όλα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, έχουν δημοσιοποιηθεί κατά παράνομο τρόπο και κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων και δήλωσε ότι θα κινηθεί νομικά, δηλώνοντας έτοιμος να δημοσιοποιήσει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, αν το πράξουν όλοι.


· Ο κοινοτικός σύμβουλος του ΑΚΕΛ στην Άχνα, Γ. Αντρέου, απέρριψε τα περί ευνοϊκής μεταχείρισης λόγω κομματικής ιδιότητας, σε σχέση με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την αναδιάρθρωση του δανείου και διατύπωσε τη θέση ότι όλα έγιναν νομότυπα σε σχέση με την αναδιάρθρωση δανείου ύψους 110 χιλιάδων ευρώ. «Εμείς κάναμε μια πρόταση στην Altamira για έναν διακανονισμό 50 χιλιάδων, μας είπαν 60 και την πληρώσαμε», υπογράμμισε. Περαιτέρω δήλωσε άγνοια για το κατά πόσον υπήρξε κομματική κάλυψη και το ποσό πληρώθηκε από το ΑΚΕΛ, προσθέτοντάς ότι αυτό που ξέρει, είναι ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Δ. Ματώλης (επίσης κοινοτικός σύμβουλος του ΑΚΕΛ) έδωσαν από 30 χιλιάδες και εξόφλησαν.