Τουρισμός

Επένδυση για το μέλλον

ΚΟΤ και ΚΟΑ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον "αθλητικό τουρισμό"

Πραγματοποιείται σήμερα στην Πάφο ο 21ος Logicom Cyprus Marathon, ο οποίος και φέτος έσπασε ρεκόρ συμμετοχών, με τους διοργανωτές να τρίβουν τα χέρια από ικανοποίηση. Από τους 3.500 συμμετέχοντες σε όλες τις αποστάσεις της διοργάνωσης, οι 1.700 δρομείς που δήλωσαν συμμετοχή προέρχονται από 50 διαφορετικές χώρες. Ο αριθμός αυτός των αθλητών συμβάλλει με τον τρόπο του στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος στην Κύπρο σε μια περίοδο που οι κρατήσεις σίγουρα είναι πιο κάτω από την καλοκαιρινή περίοδο.


Η Πάφος αλλά και οι υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου, σε συνεργασία με τον ΚΟΤ αλλά και τον ΚΟΑ, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον "Αθλητικό Τουρισμό", κάτι που μπορεί κανείς να διαπιστώσει αν ρίξει μια ματιά στο ημερολόγιο των αθλητικών δραστηριοτήτων με διεθνές ενδιαφέρον που ακολουθούν. Ελεύθερη Αμμόχωστος και Λεμεσός παίρνουν τη σκυτάλη, αφού στην Αγία Νάπα διεξάγεται επίσης σήμερα το 6ο Τρίαθλο Αγίας Νάπας, ενώ την επόμενη εβδομάδα στη συμπρωτεύουσα θα γίνει ο 13ος Διεθνής Μαραθώνιος Λεμεσού.
Κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερες συμμετοχές


Ο 21ος Μαραθώνιος καταγράφει νέο ρεκόρ συμμετοχών, ξεπερνώντας τις 3.500 συμμετοχές. Η περσινή διοργάνωση προσέλκυσε τη συμμετοχή 2.900 δρομέων, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι όπως και πέρσι έτσι και φέτος, κοντά στο 50% των συμμετοχών είναι ξένοι δρομείς, που προέρχονται από 50 διαφορετικές χώρες.


Δηλαδή φέτος θα συμμετέχουν πέραν των 1.700 ξένων δρομέων! Ο Logicom Cyprus Marathon έχει καταστεί ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά, πολιτιστικά και κοινωνικά γεγονότα που φιλοξενεί η Πάφος, ενώ συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη του χειμερινού αθλητικού τουρισμού της επαρχίας.


Η διοργάνωση του Logicom Cyprus Marathon είναι πιστοποιημένη από την Παγκόσμια Ένωση Μαραθωνίων Δρόμων & Δρόμων Αντοχής (AIMS - Association of International Marathons and Distance Races), η οποία έχει 460 μέλη - Μαραθωνίους απ' όλον τον κόσμο. Οι χρόνοι των δρομέων στον Μαραθώνιο της Πάφου αναγνωρίζονται παγκοσμίως και δίνουν τη δυνατότητα στους δρομείς να κάνουν εγγραφή σε όλους τους μεγάλους φημισμένους Μαραθωνίους εφόσον φυσικά πληρούν τα όρια του χρόνου.
Τέσσερεις διαφορετικές αποστάσεις


Η αθλητική διοργάνωση ενσωματώνει τέσσερεις διαφορετικές αποστάσεις: Μαραθώνιο (42.195 μέτρα), Ημιμαραθώνιο (21.098 μέτρα), Αγώνα Δρόμου 10 χλμ και οικογενειακό δρόμο 5 χλμ. Όλοι οι δρομείς θα λάβουν αναμνηστική φανελίτσα, ειδικά σχεδιασμένο μετάλλιο, αναμνηστικό δώρο, καθώς επίσης και πλήθος υπηρεσιών στη διαδρομή των αγώνων και στον χώρο τερματισμού.


Η διαδρομή για τους μαραθωνοδρόμους θα ξεκινήσει από την Πέτρα του Ρωμιού, όπου σύμφωνα με τον Όμηρο γεννήθηκε η θεά της ομορφιάς και του έρωτα Αφροδίτη και θα τερματίσει στην Πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου. Οι άλλοι τρεις αγώνες (Ημιμαραθώνιος 10 χλμ και οικογενειακός δρόμος 5 χλμ) θα ξεκινήσουν και θα τερματίσουν στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου, όπου θα δημιουργηθεί μια εκπληκτική ατμόσφαιρα.
Αφιερωμένος στον Στέλιο Κυριακίδη


Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ο διεθνής Μαραθώνιος Logicom Cyprus Marathon είναι αφιερωμένος στον κορυφαίο μαραθωνοδρόμο Στέλιο Κυριακίδη, νικητή του 50ού Μαραθωνίου της Βοστώνης το 1946. Όλοι οι δρομείς θα τιμηθούν με αναμνηστικό μετάλλιο που φέρει την προσωπογραφία του Στέλιου Κυριακίδη, ενώ οι νικητές της γενικής κατάταξης του Μαραθωνίου θα στεφανωθούν με επιχρυσωμένα στεφάνια ελιάς, τα οποία έφθασαν από τον Μαραθώνα προς τιμήν του Στέλιου Κυριακίδη.
Συμβολική διαδρομή και τερματισμός


Όλοι οι αγώνες θα τερματίσουν στην Πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου. Ο πρώτος δρομέας των 5 χλμ αναμένεται να τερματίσει περίπου στις 8:45 π.μ., ο πρώτος δρομέας των 10 χλμ περίπου στις 9:10 π.μ., ο πρώτος δρομέας του Ημιμαραθωνίου περίπου 9.40 π.μ., ενώ ο πρώτος μαραθωνοδρόμος αναμένεται περίπου στις 10:00 π.μ. Το όριο χρόνου για τερματισμό στον Μαραθώνιο είναι οι 6 ώρες (στη 1:30 μ.μ. αναμένεται η ολοκλήρωση των αγώνων), ενώ για την απόσταση του Ημιμαραθωνίου το όριο είναι οι 3 ώρες.
Αξιοσημείωτες συμμετοχές


Adam John Holland - Άγγλος δρομέας, νικητής του περσινού Μαραθωνίου της Πάφου. Πρόκειται για μοναδική περίπτωση δρομέα εφόσον έχει κερδίσει τους περισσότερους Μαραθωνίους από οποιοδήποτε Άγγλο Μαραθωνοδρόμο! Συνολικά έχει κερδίσει πέραν των 200 Μαραθωνίων.


Piyush Gudka - Γεννημένος το 1960 στη Μομπάσα της Κένυας, μεταναστεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1972. Ο κύριος Piyush θα τρέξει τον εκατοστό του Μαραθώνιο στο Logicom Cyprus Marathon, ενώ για να γιορτάσει το γεγονός θα τον συνοδεύουν άλλοι 35 δρομείς της ομάδας Stanmore Active του Ηνωμένου Βασιλείου.


Marek Dworski - Πολωνός δρομέας, ο οποίος κι αυτός θα τρέξει τον εκατοστό του Μαραθώνιο και θα τον συνοδεύσουν ακόμη 14 φίλοι του δρομείς για να γιορτάσουν το γεγονός.


Ben Mol - Εξηνταεννιάχρονος Ολλανδός δρομέας, ο οποίος τρέχει στο φετινό Logicom Cyprus Marathon τον οκτακοσιοστό του Μαραθώνιο!
Judith Havers - Η Γερμανίδα δρομέας της ASICS Frontrunner συμμετέχει στην απόσταση του Μαραθωνίου και θεωρείται το φαβορί για να κερδίσει τον Μαραθώνιο.
Αξιοσημείωτες ομαδικές συμμετοχές από Κύπρο:


Logicom running Team - Ο Μέγα χορηγός της αθλητικής διοργάνωσης, η εταιρεία Logicom, συμμετέχει με την πολυπληθέστερη ομάδα δρομέων που ξεπερνά αριθμητικά τους 500 δρομείς/περιπατητές!


St. Michael’s Hospice Charity Team - Ομάδα που συμμετέχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ξεπερνώντας φέτος τους 300 δρομείς/περιπατητές. Στην περσινή συμμετοχή της η ομάδα πέτυχε να συγκεντρώσει το ποσό των €19.000,00 για υποστήριξη του St. Michael’s Hospice Charity!


Almyra Team - Συμμετέχει ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια, ενώ το 2019 η ομάδα του Almyra Team έχει ξεπεράσει τους 120 δρομείς. Υποστηρίζει οικονομικά τον ΠΑΣΥΚΑΦ (Καρκινοπαθείς Κύπρου).


MFA and Friends - Για πρώτη χρονιά συμμετέχει η ομάδα του Υπουργείου Εξωτερικών με επικεφαλής τον κύριο Νίκο Χριστοδουλίδη, Υπουργό Εξωτερικών. Η ομάδα συμμετέχει για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ μέλη της είναι και Πρέσβεις ξένων χωρών.


Σωματεία δρομέων Κύπρου - Συμμετέχουν επίσης ομάδες από Γυμναστήρια της Πάφου, καθώς επίσης και από αρκετά Σωματεία Δρομέων της Κύπρου όπως Dro.Me.A. Racing, ΑΠΟΕΛ Δρομείς, "Στέλιος Κυριακίδης", "ΕΥ-ΖΗΝ", "Περικλής Δημητρίου", Paphos Running Club, West Coast Runners, ΟΜΟΝΟΙΑ Δρομείς, Ανόρθωση Δρομείς, κ.λπ.
Πλούσιο διήμερο


Εκτός από το καθαρά αθλητικό κομμάτι, ένα πολύ ενδιαφέρον συμπόσιο, το "Cyprus Marathon Symposium" πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά χθες βράδυ, στο πλαίσιο του Μαραθωνίου στο ξενοδοχείο Annabelle. Στο συμπόσιο μίλησαν διακεκριμένοι ομιλητές με πολύχρονη εμπειρία σε θέματα αθλητισμού και ειδικά για το τρέξιμο.


Παράλληλα, προχθές Παρασκευή διοργανώθηκε και το Cyprus Wine Run. Πρόκειται για τον πρώτο αγώνα δρόμου για το κρασί που διοργανώθηκε στην Κύπρο. Η πρωτότυπη αυτή αθλητική εκδήλωση δεν είναι ανταγωνιστικού χαρακτήρα, διοργανώθηκε στο οινοποιείο Βασιλικόν του χωριού Κάθηκας στην Πάφο. Όλοι οι συμμετέχοντες δρομείς έζησαν μια μοναδική εμπειρία, με επίκεντρο το κρασί και το αγαπημένο τους χόμπι, το τρέξιμο.