Κόστος Ζωής

Όλα ανοικτά για τις εισφορές

Η Κυβέρνηση αρχίζει διάολογο με τις συντεχνίες για το ΓεΣΥ

Μεγάλη συζήτηση γύρω από την καταβολή των εισφορών των ημικρατικών οργανισμών στο ταμείο του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να κατέλθει σε διάλογο με τις συντεχνίες των εργαζομένων που ζητούν απόσυρση της σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 28 Φεβρουαρίου 2019.
Η επίμαχη απόφαση


Η εν λόγω απόφαση λήφθηκε ενόψει της έναρξης των εισφορών για το ΓεΣΥ από την 1η Μαρτίου και προνοούσε την αναπροσαρμογή των υφιστάμενων σχεδίων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, λαμβάνοντας υπόψη τις καλύψεις που θα παραχωρηθούν στην πρώτη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ, για την περίοδο 1.6.2019 - 31.5.2020 και ακολούθως την κατάργηση όλων των σχεδίων από 1/6/2020, με την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ. Η Κυβέρνηση καλούσε τα διοικητικά συμβούλια των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, περιλαμβανομένων των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των τριτοβάθμιων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, των κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων, να προσαρμόσουν ανάλογα τους προϋπολογισμούς τους. Παράλληλα, τους καλούσε να μην προχωρήσουν με οποιοδήποτε τρόπο στην ενσωμάτωση του υφιστάμενου κόστους για ιατροφαρμακευτική κάλυψη των υπαλλήλων τους στις απολαβές του προσωπικού ή στη διάθεσή του στα Ταμεία Ευημερίας των εργαζομένων των Συντεχνιών ή στην παραχώρησή του με άλλο τρόπο.
Αρχίζει ο διάλογος


Οι συντεχνίες ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΠΟΑΣ, που αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή στο άκουσμα της εν λόγω απόφασης, πραγματοποίησαν πριν από μερικές μέρες συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και ακολούθως πραγματοποίησαν κοινή σύσκεψη για αξιολόγηση του αποτελέσματος της εν λόγω συνάντησης. Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, άνοιξε ο δρόμος για διάλογο με τον κάθε οργανισμό ξεχωριστά. Οι συντεχνίες τονίζουν πως δεν αποσύρθηκε στην ολότητά της η απόφαση του Υπουργικού, όπως ήταν το αίτημα των Συντεχνιών, σημειώνοντας ότι δεν θα αποδεχτούν οποιαδήποτε μονομερή παρέμβαση σε ζητήματα που αφορούν τους εργαζομένους και είναι ρυθμισμένα με Συλλογικές Συμβάσεις.


Οι Συντεχνίες καλούν τους Οργανισμούς να προσέλθουν σε διάλογο με καλή πίστη και με εποικοδομητικό πνεύμα προκειμένου να εξευρεθούν κοινά αποδεκτές διευθετήσεις για τα Ταμεία Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης πριν από την 1ην Ιουνίου 2019, που αρχίζει το πρώτο στάδιο εφαρμογής του ΓεΣΥ. Περαιτέρω, προειδοποιούν πως αν διαπιστώσουν μονομερείς ενέργειες, θα αντιδράσουν.
Τι ζητούν οι συντεχνίες


Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» ο ΓΓ της ΟΗΟ ΣΕΚ, Αντρέας Ηλία, εξήγησε ότι τα ταμεία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έχουν δημιουργηθεί μέσω των συλλογικών συμβάσεων εδώ και τρεις δεκαετίες και δεν μπορεί κανείς να τα καταργήσει χωρίς να γίνει πρώτα διάλογος μεταξύ των επηρεαζόμενων μερών. Ο κ. Ηλία εξήγησε πως υπάρχει πολυμορφία στις συλλογικές συμβάσεις ανάλογα με τον οργανισμό, γι’ αυτό και θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστός διάλογος με κάθε συντεχνία. Τόνισε ότι οι συντεχνίες δεν ζητούν εξαίρεση από τις εισφορές τους στο ΓεΣΥ, ξεκαθαρίζοντας πως δεν τέθηκε σε κανένα επίπεδο τέτοιο αίτημα και πως από την 1η Μαρτίου 2019 καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους. «Ζητούμε να ανοίξει ο διάλογος για το πώς μεταφερόμαστε από τα υφιστάμενα ταμεία με βάση τις πρόνοιες των συμβάσεων στην πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ», συμπλήρωσε.
Αντιδράσεις από πλευράς ΟΕΒ


Η υπόσχεση του Προέδρου Αναστασιάδη για έναρξη του διαλόγου με την κάθε συντεχνία ξεχωριστά, έφερε την αντίδραση του Γενικού Διευθυντή της ΟΕΒ, Μιχάλη Αντωνίου, ο οποίος, μέσω twitter, ξεκαθάρισε πως δεν μπορούν να εξαιρεθούν από τις εισφορές στο ΓεΣΥ. Να εξηγήσουμε ότι σήμερα ο κάθε ημικρατικός οργανισμός καταβάλλει εισφορές στα υφιστάμενα ταμεία υγείας των εργαζομένων του, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και το 5%, ενώ με το ΓεΣΥ θα καταβάλλουν 2,9%, άρα θα καταβάλλουν λιγότερα από σήμερα. Αυτό που δεν πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, είναι να καταβληθεί στους μισθούς το περίσσευμα που θα προκύψει από τις εισφορές.


Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως στην ΑΗΚ οι εισφορές στα υφιστάμενα ταμεία υγείας φτάνουν το 5,9%, ενώ στη CYTA φτάνουν το 5,75%, άρα με το ΓεΣΥ θα υπάρχει περίσσευμα της τάξης του 3% στην ΑΗΚ και 2,85% στη CYTA. Όπως εξήγησε ο κ. Αντωνίου μιλώντας στη «Σ», αν γίνει δεκτή η συντεχνιακή απαίτηση για «μηδενικό κόστος-μηδενικό όφελος» από πλευράς Κυβέρνησης για τους εργοδότες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, «σημαίνει ότι θα τους πληρώσουμε το ΓεΣΥ τους και θα τους δίνουμε και από πάνω». Να σημειώσουμε ότι η ΟΕΒ σε σχετική ανακοίνωσή της προειδοποίησε ότι εάν η Κυβέρνηση ενδώσει στις συνδικαλιστικές πιέσεις, τότε όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με την αντίδρασή της, είναι ανοιχτά.


Στο μεταξύ, η αντίδραση της ΟΕΒ φαίνεται πως κινητοποίησε ήδη και πολιτικά κόμματα, αφού απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Αντωνίου στο twitter, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ξεκαθάρισε πως αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε το ΔΗΚΟ θα καταθέσει πρόταση για αντίστοιχη και ανάλογη μείωση των εισφορών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, προσθέτοντας πως «δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν δικαιούχοι δυο ταχυτήτων στο ΓεΣΥ».