Αναλύσεις

Φεύγει ο Πατσαλίδης από το ΥΠΟΙΚ

Παντελή, Μιχαήλ και Τσιώλας οι επικρατέστεροι για τη θέση

Την πρόθεση να αποχωρήσει λίγους μήνες νωρίτερα από τη θέση του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε ο Χρίστος Πατσαλίδης, ο οποίος κανονικά αφυπηρετούσε τον Σεπτέμβριο του 2019. Ο κ. Πατσαλίδης αποτέλεσε για πάρα πολλά χρόνια το δεξί χέρι των Υπουργών Οικονομικών, διεκπεραιώνοντας καθημερινά μεγάλο όγκο εργασίας, και να σημειωθεί ότι έχαιρε εκτίμησης απ' όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Μνημονίου ο κ. Πατσαλίδης εργάστηκε σκληρά και συνέβαλε εποικοδομητικά στην έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, απόρροια της πιστής εφαρμογής του.


Με την αποχώρησή του η θέση παραμένει ακέφαλη, καθώς ο αρχαιότερος εκ των ανώτερων διευθυντικών στελεχών στο ΥΠΟΙΚ είναι ο Ανδρέας Χαραλάμπους, ο οποίος, ωστόσο, αφυπηρετεί νωρίτερα από τον Χρίστο Πατσαλίδη και, συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2019, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να οριστεί ως αντικαταστάτης του.


Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», θα απασχολήσει σύντομα και το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα κληθεί να ορίσει μόνιμο ή προσωρινό αντικαταστάτη του Χρίστου Πατσαλίδη, ώστε να μην παραμείνει για μεγάλο διάστημα ακέφαλο το Υπουργείο.
Οι δελφίνοι


Σε ό,τι αφορά τη διάδοχη κατάσταση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», οι επικρατέστεροι για να καταλάβουν τη θέση είναι τρεις και συγκεκριμένα οι Γιώργος Παντελή, νυν ανώτερος Διευθυντής του ΥΠΟΙΚ, ο τέως προϊστάμενος των Κρατικών Προϋπολογισμών και Οικονομικός Διευθυντής του ΥΠΟΙΚ και νυν γενικός διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Σταύρος Μιχαήλ, και ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Θεοδόσης Τσιώλας. Επικρατέστερος για διορισμό φαίνεται να είναι, λόγω του προτέρου βίου του, ο Σταύρος Μιχαήλ, χωρίς να αποκλείεται άλλο ενδεχόμενο.


Αυτήν την στιγμή υπάρχουν ανάγκες πάντως για Γενικό Διευθυντή και στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (πρώην Γραφείο Προγραμματισμού). Να θυμίσουμε ότι ο Σταύρος Μιχαήλ ανέλαβε από την 1η Δεκεμβρίου του 2018 τη θέση του Γενικού Διευθυντή στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ενώ ο Κώστας Ιακώβου το ίδιο χρονικό διάστημα κατέλαβε τη θέση του Γενικού Διευθυντή στο νεοσύστατο Υφυπουργείο Ναυτιλίας.