Αναλύσεις

Φεύγει στο τέλος του 2019 από ΥΠΟΙΚ ο Χάρης Γεωργιάδης

"Στο τέλος του έτους θα είμαι, με εξαίρεση τον αείμνηστο Ανδρέα Πατσαλίδη, που υπηρέτησε τη δεκαετία του ’70 για έντεκα χρόνια, με διαφορά ο δεύτερος μακροβιότερος ΥΠΟΙΚ στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας"

Την απόφασή του να ολοκληρώσει τη θητεία του στη θέση του Υπουργού Οικονομικών στο τέλος του 2019 ανακοίνωσε προχθές ο Χάρης Γεωργιάδης, χωρίς, ωστόσο, να αποδεχθεί τις ευθύνες που του καταλογίζει η Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. «Έχω συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα συνεχίσω στο ΥΠΟΙΚ μέχρι το τέλος του έτους. Θεωρώ πως η συμπλήρωση σχεδόν 7 χρόνων στο ΥΠΟΙΚ είναι υπέρ αρκετή για κάθε άνθρωπο που ανέλαβε μια ευθύνη να βοηθήσει στα δύσκολα», είπε σε συνέντευξη Τύπου.


Χαρακτήρισε τα συμπεράσματα της Ερευνητικής Επιτροπής ως «λανθασμένα και άδικα», προσθέτοντας, όμως, ότι η αποχώρησή του δεν επισπεύδεται λόγω της έκθεσης. «Κανένας δεν υπηρετεί από εμάς σε τέτοιες θέσεις σε μόνιμη βάση. Ήδη είμαι ο μακροβιότερος ίσως μαζί με τον συνάδελφό μου της Μάλτας ΥΠΟΙΚ στην Ευρωζώνη. Στο τέλος του έτους θα είμαι, με εξαίρεση τον αείμνηστο Ανδρέα Πατσαλίδη, που υπηρέτησε τη δεκαετία του ’70 για έντεκα χρόνια, με διαφορά ο δεύτερος μακροβιότερος ΥΠΟΙΚ στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεπώς στο τέλος του χρόνου ένας κύκλος θα φτάσει σε μια φυσιολογική ολοκλήρωση», είπε, για να προσθέσει πως «έχω πετύχει πλείστα όσων είχα καθορίσει ως δικούς μου στόχους και όσα είχαν καθοριστεί ως στόχοι της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης».


Σε ερώτηση αν η απόφασή του να παραμείνει στη θέση του ΥΠΟΙΚ μέχρι το τέλος του 2019 θα είχε ληφθεί, αν δεν μεσολαβούσε το πόρισμα της Επιτροπής, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως θεωρεί τα συμπεράσματα της ερευνητικής επιτροπής και λανθασμένα και άδικα. «Η παραμονή μου στο ΥΠΟΙΚ, όμως, ή μάλλον η αποχώρησή μου από το ΥΠΟΙΚ δεν επισπεύδεται λόγω αυτής της έκθεσης. Κατ’ ακρίβειαν πιθανώς το ζήτημα του Συνεργατισμού με κράτησε περισσότερο απ’ ό,τι ο ίδιος θα επιθυμούσα», συμπλήρωσε.