Ακίνητο

Πυρετός στις κατασκευές

Αδειοδότηση νέων οικοδομικών έργων €2,1 δις το 2018

Στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας επταετίας έφθασε, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Στατιστική Υπηρεσία, η αδειοδότηση νέων οικοδομικών έργων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Cystat, το εμβαδόν των αδειοδοτηθένων έργων παγκυπρίως παρουσίασε το 2018 αύξηση 11,9% φθάνοντας στα 1725,8 εκ. τετραγωνικά μέτρα από 1542,7 εκ. το 2017, 1047,1 εκ. τ.μ. το 2016, 881,1 εκ. τ.μ. το 2015 και 784,9 εκ. τ.μ. το 2014.
Αύξηση-μαμούθ στην ελεύθερη Αμμόχωστο


Σε επίπεδο επαρχιών τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψε η επαρχία της ελεύθερης Αμμοχώστου με 108,4% και εμβαδόν αδειοδοτηθέντων έργων 189 εκ. τ.μ., ενώ ακολούθησαν σε αύξηση η Λάρνακα με 10,3% και εμβαδόν αδειοδοτηθέντων έργων 221,6 εκ. τ.μ. και η Πάφος με 9,7% αύξηση και εμβαδόν αδειοδοτηθέντων έργων το 2019 200,4 εκ. τ.μ. Σε ό,τι αφορά τη Λευκωσία, η αύξηση ανήλθε στο 5,9% και το εμβαδόν αδειοδοτηθέντων έργων στα 573,5 εκ. τ.μ., ενώ στη Λεμεσό των πύργων η αύξηση περιορίστηκε στο 2,7% και το εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων στα 541,3 εκ. τ.μ.
Άδειες οικοδομής που εκδόθηκαν


Κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2018 εκδόθηκαν 6.408 άδειες οικοδομής σε σύγκριση με 5.728 την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Η συνολική αξία των αδειών αυτών αυξήθηκε στα €2,1 δισ. από €1,7 δισ. το 2017. Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων παρουσίασε αύξηση της τάξης του 35,4%, φθάνοντας στα 6.201 από 4.939.
Αύξηση στην προσφορά ακινήτων για Κύπριους


Όπως ανέφερε στη «Σ» ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tofarco και μέλος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης, Νικόλας Τοφαρίδης, στην ουσία το τι βλέπουμε σήμερα είναι αύξηση στο απόλυτο εμβαδόν των μέτρων που αιτούνται ή έχουν πάρει άδεια οικοδομής. «Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα μέτρα θα είναι αύριο στην αγορά καθώς με βάση την εμπειρία μας χρειάζονται άλλα 2-3 χρόνια για να παραδοθεί το έργο ή το υποστατικό στην αγορά», εξήγησε.


Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Τοφαρίδης εξέφρασε την άποψη πως αυτό είναι ένας καλός οιωνός ότι επίκεινται αυξήσεις στην προσφορά ακινήτων. «Μέρος αυτών των έργων, καθώς δεν αφορούν μόνο τα πολυώροφα κτήρια, αφορά τη στέγαση των ζευγαριών στην Κύπρο. Αυτή η εξέλιξη, κατά την άποψή μου, θα επιφέρει ισοζύγιο στις τιμές που βλέπουμε σήμερα σε σύγκριση με την αυξητική τάση των τιμών των ενοικίων, η οποία θα συγκρατηθεί σε σύγκριση με αυτό που βλέπουμε σήμερα. Αυτό είναι θετικό νέο για όλους όσοι δεν θεωρούν προσιτές τις τιμές των ενοικίων. Για μένα πάντως τώρα οι τιμές των ενοικίων είναι λογικές σε σύγκριση με τις αξίες των ακινήτων, για να μην παρερμηνευθεί η δήλωσή μου ότι είναι φούσκα οι τιμές των ενοικίων σήμερα», εξήγησε.
Ενδεχόμενη πίεση λόγων εκποιήσεων


Θετικές και αρνητικές προεκτάσεις βλέπει από την πλευρά του στα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων, Πόλυς Κουρουσίδης. «Από τη μια βλέπουμε ότι συνεχίζεται η ανάπτυξη και αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό για τον κατασκευαστικό κλάδο. Από την άλλη θα πρέπει να μας προβληματίσει η αύξηση της προσφοράς όταν υλοποιηθούν οι άδειες, καθώς δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι θα παρατηρηθεί και αύξηση της προσφοράς στις εκποιήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Κύπρου, οι οποίες ενδεχομένως να επιφέρουν πίεση στις τιμές τόσο των οικιστικών, όσο και των εμπορικών ακινήτων».


Ο Πόλυς Κουρουσίδης πρόσθεσε, παράλληλα, πως θα πρέπει οι εργολάβοι και οι developers να είναι σωστά προετοιμασμένοι για ενδεχόμενη πίεση των τιμών, ώστε να μη ζήσει ξανά ο κλάδος τα γεγονότα που ζήσαμε μεταξύ 2011 και 2013 τα οποία επέφεραν σημαντική μείωση στις τιμές των ακινήτων. Πάντως ο κ. Κουρουσίδης συμφώνησε με τον Νικόλα Τοφαρίδη στο ότι οι άδειες οικοδομής θεωρούνται καλή ένδειξη της μελλοντικής κατασκευαστικής δραστηριότητας.
Καλύτερη χρονιά το 2008 και χειρότερη το 2014


Αξίζει να σημειωθεί πως, με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2014 το εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων υποχώρησε στο χαμηλότερο ιστορικό σημείο, ενώ η καλύτερη ιστορικά χρονιά για τον κλάδο ήταν το 2008, όταν το εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων ανήλθε στα 3689,1 εκ. τ.μ.