Υγεία

ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ Πρώτη εγχείρηση καρδιάς στην Κύπρο (1962)

Γιατροί που έγραψαν ιστορία

1962: Μόλις την εποχή αυτή αρχίζει στην Κύπρο η άσκηση νέων ειδικοτήτων της ιατρικής, από νέους γιατρούς που έρχονταν από το εξωτερικό. Ως ιδιώτης γιατρός ξεκίνησε την καριέρα του και ο καρδιοχειρουργός Ανδρέας Δημητριάδης, ο οποίος στις 5 Ιουνίου 1962 στη Λευκωσία έγραψε ιατρική ιστορία στην Κύπρο, όταν έκανε με επιτυχία την πρώτη εγχείρηση καρδιάς. Επρόκειτο για γυναίκα 35 χρονών, από την Κακοπετριά, με στένωση της μιτροειδούς βαλβίδος. Στην πρωτοποριακή αυτή επέμβαση βοήθησαν οι γιατροί Γεώργιος Ν. Ιακωβίδης, γενικός χειρουργός, και Σταύρος Μαρτούδης, ως αναισθησιολόγος. Οι εφημερίδες της εποχής κάλυψαν ευρέως το γεγονός.


Ο γιατρός Δημητριάδης υπήρξε πρωτοπόρος επιστήμονας, που το κατεστημένο αδυνατούσε, δυστυχώς, να τον παρακολουθήσει και να τον αποδεχθεί. Ήταν ένας επιστήμονας με ισχυρή προσωπικότητα, που έλεγε πάντα με θάρρος και χωρίς περιστροφές τη γνώμη του. Ήταν αμείλικτος στην κριτική του για τα κακώς έχοντα της ιατρικής και δεν ανεχόταν τις μετριότητες. «Δυστυχώς οι φελλοί πάντα επιπλέουν!», συνήθιζε να υπενθυμίζει σε φίλους και μη.


Ο γιατρός Δημητριάδης καθιέρωσε την καρδιοθωρακοχειρουργική στην Κύπρο. Το 1974, κατά την τουρκική εισβολή, η προσφορά του στην αντιμετώπιση πολεμικών τραυμάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας υπήρξε σημαντική. Δύο χρόνια αργότερα, το 1976, αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας του Θωρακοχειρουργικού Τμήματος, από το τότε ιατρο-πολιτικό κατεστημένο. Απογοητευμένος επέστρεψε στην Αμερική το 1982, όπου παρέμεινε και εργάστηκε στη Washington D.C. για δέκα περίπου χρόνια.
Πηγή: «Κυπρίων ιατρών έργα, η ιατρική στην Κύπρο 1950-2015», του Λάκη Κ. Αναστασιάδη.
Εκδόσεις Εν Τύποις