Μπαρούτι άρχισε να μυρίζει και πάλι στον τομέα της Παιδείας, με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να ακονίζουν τα ξίφη τους ενάντια στην Κυβέρνηση και στις αποφάσεις που έλαβε το περασμένο καλοκαίρι και αφορούσαν κυρίως τις απαλλαγές των εκπαιδευτικών. Αφορμή για τις νέες αντιδράσεις από πλευράς εκπαιδευτικών στάθηκε η εκπνοή χωρίς αποτέλεσμα και του δεύτερου χρονοδιαγράμματος που τέθηκε από πλευράς Κυβέρνησης για ολοκλήρωση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών στο πλαίσιο της Μεικτής Επιτροπής Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΜΕΠΕΥ). Με ανακοινώσεις τους, οι οργανώσεις θίγουν το θέμα της έναρξης της καταγραφής των αναγκών για τη στελέχωση της επόμενης σχολικής χρονιάς και προειδοποιούν εκ νέου την Κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν να προχωρήσει η στελέχωση με βάση τις υφιστάμενες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Στον αέρα η στελέχωση
Σε ανακοίνωσή του το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση για την πορεία του διαλόγου στο πλαίσιο της ΜΕΠΕΥ και την απαράδεκτη κωλυσιεργία της κυβερνητικής πλευράς στα θέματα που συζητούνται και που αφορούν τις «μονομερείς αποφάσεις της Κυβέρνησης», οι οποίες πυροδότησαν, όπως υποστηρίζουν, την κρίση του περασμένου καλοκαιριού. Η ΟΕΛΜΕΚ σημειώνει ότι όχι μόνο εξέπνευσε το πρώτο χρονοδιάγραμμα που η ίδια η Κυβέρνηση όρισε (31η Δεκεμβρίου 2018), αλλά και το δεύτερο (31η Ιανουαρίου 2019), χωρίς να έχουν κατατεθεί «τεκμηριωμένες εισηγήσεις» στο τραπέζι του διαλόγου.
Οι καθηγητές υπενθυμίζουν επίσης ότι το Γραφείο Προγραμματισμού της Μέσης Εκπαίδευσης αναμένει από τις σχολικές μονάδες τις προκαταρκτικές ανάγκες της επόμενης σχολικής χρονιάς, μέχρι την Τετάρτη, 6 Μαρτίου. Ως εκ τούτου, προσθέτουν, τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται. Περαιτέρω, η ΟΕΛΜΕΚ τονίζει ότι, ενόσω δεν υπάρχει συμφωνημένη κατάληξη στα επίμαχα ζητήματα που συζητούνται στη ΜΕΠΕΥ, δεν πρόκειται να αποδεχθεί άλλον τρόπο υπολογισμού των εκπαιδευτικών αναγκών της επόμενης σχολικής χρονιάς, πέρα από αυτόν που ίσχυε προ της 4ης Ιουλίου 2018. Υποβόσκει νέα κρίση
Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα, ο Γ.Γ. της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους ανέφερε στη «Σημερινή» πως προκύπτει ένα τεράστιο ερωτηματικό σε σχέση με τη στελέχωση, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει μία νέα κρίση στην Παιδεία. Εξήγησε ότι μέχρι στιγμής στη ΜΕΠΕΥ κατατέθηκαν μόνο οι απόψεις των οργανώσεων και αυτό που αναμένουν πλέον είναι να ακούσουν και την κυβερνητική πλευρά. Σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους, σε περίπτωση που συγκληθεί η ΜΕΠΕΥ για να κατατεθούν οι απόψεις της Κυβέρνησης και δεν έρθουν σε συμφωνία, τότε θα πρέπει να γίνουν άλλες διαδικασίες και το ζήτημα θα πάρει κι άλλη παράταση. Στο μεταξύ, όμως, συνέχισε, θα πρέπει να γίνει η στελέχωση.
«Αν η στελέχωση γίνει όπως έγινε τον περασμένο Οκτώβριο -δηλαδή με βάση τις αποφάσεις του ΥΣ- τότε με μαθηματική ακρίβεια θα έρθουμε σε σύγκρουση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαραλάμπους. Αν, όμως, σημείωσε, η Κυβέρνηση προχωρήσει με τη στελέχωση με βάση το προηγούμενο καθεστώς προ των αποφάσεων του ΥΣ, τότε θα υπάρχει χρόνος για να συνεχιστεί ο διάλογος γι' ακόμα ένα χρόνο.
Ανησυχία πάντως εξέφρασε από πλευράς του και ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου, ο οποίος, μιλώντας στη «Σ», τόνισε ότι πρέπει να συμφωνηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η στελέχωση, γιατί σήμερα κανένας δεν ξέρει πως θα γίνει η καταγραφή των αναγκών. «Η συμφωνία που έγινε, προνοούσε ότι οι αποφάσεις του Υπουργικού θα ίσχυαν μόνο για φέτος, άρα υπάρχει αδιέξοδο όσον αφορά αυτό το θέμα», δήλωσε και τόνισε πως «την ερχόμενη εβδομάδα πρέπει να κλείσει το θέμα ό,τι και να γίνει».
Πιο συγκρατημένος και αισιόδοξος εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, ο οποίος ανέφερε πως θεωρεί ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουμε εξελίξεις επί του θέματος.