Στροβίλια: Η νέα τουρκική κατάκτηση και έλεγχος εδαφών της ΚΔ

Έστω και την υστάτη, η ΚΔ επιβάλλεται να ενισχύσει τους αδύνατους συντελεστές ισχύος της, με προεξάρχουσα την ενίσχυση της ΕΦ με σύγχρονα οπλικά συστήματα, δημιουργία Πολεμικής Αεροπορίας, κτίσιμο Πολεμικού Ναυτικού και επανασύσταση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου με την Ελλάδα
Η αιφνιδιαστική προώθηση προ δεκαπέντε και πλέον ημερών των Τουρκικών Κατοχικών Δυνάμεων (ΤΚΔ) στο χωριό Στροβίλια συνιστά μια νέα προκλητική και επιθετική επεκτατική ενέργεια εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) με την ανοχή της Ειρηνευτικής Δύναμης (ΕΔ) και την ποντιοπιλατική στάση της διοίκησης των Βρετανικών Βάσεων (ΒΒ) Δεκέλειας - Αγίου Νικολάου, στο έδαφος των οποίων βρίσκεται το μείζον του χωριού. Το χειρότερο, όμως, είναι η σιωπηρή στάση που τήρησε η ΚΔ για 10 ημέρες, ενέργεια που δείχνει κρατική αδυναμία έναντι μιας εχθρικής ενέργειας και ανοχή γκριζαρίσματος ελευθέρων εδαφών, τα οποία τίθενται υπό την αμφισβήτηση και τη διεκδίκηση των ΤΔΚ και κατ’ επέκτασιν του ψευδοκράτους.


Το ιστορικό των παραβιάσεων των ΤΔΚ στην περιοχή των Στροβιλιών χρονολογείται από τον Ιούνιο 2000, όταν οι ΤΔΚ κατέλαβαν μέρος του χωριού που ήταν στην ουδετέρα ζώνη και το ίδιο πράγμα επανέλαβαν και το 2003. Στην ίδια περιοχή το 2013 άνοιξε οδόφραγμα για διακίνηση προς και από τα κατεχόμενα.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη τουρκική ενέργεια έγινε κατά την διάρκεια των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών να φέρουν στο τραπέζι των συνομιλιών τις δύο πλευρές. Από το όλο περιστατικό διαφαίνεται καθαρά η αδυναμία της Ειρηνευτικής Δύναμης να εκτελέσει αμερόληπτα και κατά τρόπον επαγγελματικό την αποστολή της, καθότι αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει το όλο θέμα χρονοτριβώντας με νερόβραστες δηλώσεις και προσπαθώντας, κατά την προσφιλή της τακτική, να μοιράσει τις ευθύνες ταυτόχρονα στην ΚΔ και το ψευδοκράτος - ΤΔΚ, ενώ οι ΒΒ κάνουν λόγο για ενέργειες που σκοπό έχουν την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.


Η στάση της Ειρηνευτικής Δύναμης μειώνει την αξιοπιστία και τον ρόλο της δημιουργώντας εύλογες αρνητικές σκέψεις για το πόσο θα εκτραχυνθούν οι Τούρκοι και πόσες επιθετικές ενέργειες και κατακτήσεις εδαφών θα κάνουν σε περίπτωση τυχόν μελλοντικής αποχώρησης της ΕΔ από την Κύπρο. Ένα άλλα αρνητικό για την ΕΔ είναι η μεγάλη μείωση της δύναμής της και η κατάργηση των φυλακίων - στατικών παρατηρητηρίων και συχνών εποχούμενων και πεζών περιπολιών καθ’όλο το μήκος και πλάτος της Νεκρής Ζώνης.


Σε ό,τι αφορά τις ΒΒ, είναι ξεκάθαρα υποκριτική η στάση τους αναφορικά με τη λήψη μέτρων για καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στην εν λόγω περιοχή, ενώ είναι γνωστή σε όλους η από το 1974 διεξαγωγή λαθρεμπορίου στις περιοχές των ΒΒ, χωρίς οι ΒΒ να τοποθετήσουν οδοφράγματα για έλεγχο των Τουρκοκυπρίων που διακινούνται από τα κατεχόμενα μέσω των ΒΒ προς τις ελεύθερες περιοχές ανεξέλεγκτα.


Μερίδιο ευθύνης, φυσικά, φέρει και η ΚΔ, που κατήργησε το οδόφραγμα της Αστυνομίας στην νότια είσοδο του χωριού Πύλα εδώ και πέραν των 20 χρόνων.
Τουρκικές επιθετικές ενέργειες


Όλες οι τουρκικές επιθετικές ενέργειες αποσκοπούν στα ακόλουθα:


1. Άσκηση συνεχούς πίεσης προς την ΚΔ και σύρσιμό της σε συνομιλίες υπό το κράτος φόβου και απειλών.


2. Γκριζάρισμα - αμφισβήτηση ελευθέρων περιοχών της ΚΔ.


3. Δημιουργία αισθημάτων φόβου στον κυπριακό λαό, προκειμένου να δεχτεί λύση κατά τη βούληση της Τουρκίας.


Από τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι η ΚΔ ακολουθεί τα τετελεσμένα και τις εξελίξεις που διαμορφώνουν οι εισβολείς, οι οποίοι αποθρασύνονται από την παθητική στάση της ΚΔ, η οποία δεν δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της ΕΕ, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις και να προκληθεί κόστος στην ίδια την Τουρκία.


Τονίζεται ότι όλες οι τουρκικές επιθετικές ενέργειες στη Δένεια, τη Δερύνεια, τα Στροβίλια και άλλες που έγιναν στο παρελθόν, είναι μέρος ενός επιθετικού σχεδίου άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένου με τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της ΚΔ. Τυχόν συνέχιση της παθητικής στάσης της ΚΔ θα αυξήσει την τουρκική βουλιμία, με μεγάλες και αρνητικές συνέπειες σε βάρος της.


Τέλος, έστω και την υστάτη, η ΚΔ επιβάλλεται να ενισχύσει τους αδύνατους συντελεστές ισχύος της, με προεξάρχουσα την ενίσχυση της ΕΦ με σύγχρονα οπλικά συστήματα, δημιουργία Πολεμικής Αεροπορίας, κτίσιμο Πολεμικού Ναυτικού και επανασύσταση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου με την Ελλάδα.