Κόμματα

DEBATE ΔΗΣΥ vs Αλληλεγγύη για την 56η έδρα

Αιωρούμενη παραμένει η τελευταία έδρα της Βουλής και μετά τη νέα απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου


ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΕΛΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΡΣΗΣ ΤΟΥ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ, ΟΙ ΔΥΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΞΙΦΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1. Σε ποιον ανήκει η 56η έδρα;
2. Ποιες επιλογές/θεραπείες υπάρχουν μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου;
3. Εκτιμάτε ότι πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο τροποποίησης των προνοιών του Συντάγματος;
4. Σε περίπτωση αναπληρωματικής εκλογής θα είστε υποψήφιος;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ -ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
«Θεραπεία θα μπορούσε ίσως να δώσει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχοντας κατά νουν ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο υπερτερεί του Κυπριακού Δικαίου από το 2004»

1 Η έδρα αναντίλεκτα ανήκει στο Κίνημα Αλληλεγγύη. Με βάση το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής η έδρα έχει ήδη, με την πράξη του Εφόρου Εκλογής, κατακυρωθεί στην Αλληλεγγύη. Ας μην ξεχνάμε ότι, σύμφωνα με την απλή αναλογική, ο εκλογέας ψηφίζει το κόμμα της επιλογής του και το πολιτικό πρόγραμμα που πρεσβεύει. Το πρόσωπο που καταλαμβάνει την έδρα έρχεται αργότερα στην εικόνα όταν αποφασίζεται, κατά περίπτωση, η εκλογική περιφέρεια στην οποία παραχωρείται η έδρα. Να υπενθυμίσουμε ότι στη δεύτερη και τρίτη κατανομή των εδρών παραχωρείται η έδρα σ' εκείνην την εκλογική περιφέρεια όπου υπάρχει η έδρα και κατά τη σειρά που κατανέμεται, ανεξαρτήτως αν το επιλεγόμενο πρόσωπο διαθέτει περισσότερες ή όχι ψήφους από τον υποψήφιο άλλου κόμματος. Αυτό επιτάσσει το ίδιο το σύστημα.
2 Θεραπείες υπάρχουν, αρκεί να γίνουν σεβαστές κάποιες βασικές αρχές. Πρώτη αρχή που είναι άμεσα συνυφασμένη με το εκλογικό σύστημα είναι η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, σύμφωνα με την οποία ο κυρίαρχος λαός αποφαίνεται, ψηφίζοντας το κόμμα της επιλογής του. Η μειοψηφούσα απόφαση του Δικαστή Παμπαλλή είναι σχετική και σε πλήρη αρμονία με το εκλογικό σύστημα που ισχύει. Η αρχή της αναλογικής εκπροσώπησης των κομμάτων είναι σύμφυτη με το αναλογικό εκλογικό σύστημα και ισχύει από την αρχή ώς το τέλος. Ένα κατ’ εξοχήν αντιπροσωπευτικό Σώμα, όπως η Βουλή, δεν μπορεί να προέρχεται από διαφορετικές εκλογικές ρυθμίσεις που είναι διαμετρικά αντίθετες με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.


Υπάρχει κενό στην υφιστάμενη νομοθεσία. Δεν ρυθμίζονται οι περιπτώσεις που από της ανακήρυξης ως εκλεγέντος ενός υποψηφίου μέχρι της επίσημης διαβεβαίωσής του, η ανακηρυχθείσα έδρα δεν κατέχεται για οποιοδήποτε λόγο (θάνατος, αποποίηση κ.λπ). Για τους γνωρίζοντες και σε χρόνο ανύποπτο έγιναν προτάσεις για πλήρωση του κενού, αλλά το θέμα αφέθηκε για ευθετότερο χρόνο.


Η αντιμετώπιση του θέματος γίνεται με τον απλό τρόπο της πλήρωσης του πιο πάνω κενού, τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. Η ρύθμιση μπορεί να ισχύσει αναδρομικά, όχι με την έννοια που έχει καλλιεργηθεί, αλλά ως καλύπτουσα τη συγκεκριμένη βουλευτική περίοδο, ως χρονική περίοδο, για την οποία και εντοπίστηκε το κενό. Ένα παράδειγμα, για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο κατανοητοί, είναι η αλλαγή του φορολογικού νόμου, η οποία μπορεί να γίνει αναδρομικά εφόσον γίνεται μέσα στο φορολογικό έτος που το αφορά. Βέβαια, θεραπεία θα μπορούσε ίσως να δώσει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχοντας κατά νουν ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο υπερτερεί του Κυπριακού Δικαίου από το 2004.
3 Η τροποποίηση του Συντάγματος θα ήταν καλοδεχούμενη εφόσον υπήρχαν οι απαιτούμενες πλειοψηφίες, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει στην παρούσα περίπτωση. Ας μην ξεχνούμε ότι, όταν κατ' αρχήν υιοθετήθηκε το εκλογικό σύστημα που τώρα ισχύει, ήταν το αποτέλεσμα της αλλαγής του Συντάγματος που θέσπισε ο συντακτικός νομοθέτης και στη βάση του σκεπτικού που έγινε απ' όλους αποδεκτό. Από την άλλη, η επίκληση σήμερα άλλων ζητημάτων προκειμένου να διαμορφωθούν οι αναγκαίες πλειοψηφίες αλλαγής του Συντάγματος, δεν είναι το λιγότερο δόκιμες εκεί που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο σχετικής νομοθεσίας, αφού πρώτα γίνουν οι αναγκαίες μελέτες και στη βάση συγκριτικής έρευνας.
4 Αν η Πολιτεία εν τη σοφία της προκρίνει διαφορετικά, ασφαλώς και θα διεκδικηθεί η 56η έδρα. Ως Κίνημα αισθανόμαστε ότι το οφείλουμε στους ψηφοφόρους μας.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ - ΔΗΣΥ
«Παρόλο που στον ΚΟΑ νιώθω πανευτυχής, θα κατέλθω ως υποψήφιος σε περίπτωση αναπληρωματικής εκλογής, γιατί δεν είμαι ο τύπος του βολέματος»

1 Είναι ξεκάθαρο. Το 2016 έγινε λάθος κατανομή. Αυτό αποφάνθηκε τρεις φορές η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ότι, στην προκειμένη περίπτωση, η κ. Θεοχάρους αποποιήθηκε την έδρα στη Λεμεσό πριν ορκιστεί και δώσει τη νενομισμένη διαβεβαίωση, κάτι που δεν επιτρέπεται. Εφόσον η έδρα ουδέποτε περιήλθε στο Κίνημα της Αλληλεγγύης, σύμφωνα με την απόφαση, δεν μπορούσε νόμιμα να πληρωθεί από τον πρώτο επιλαχόντα. Κατά συνέπειαν, η έδρα είναι σαν να μην καταλήφθηκε ποτέ. Το Ανώτατο χαρακτήρισε την έδρα «ουδέποτε καταληφθείσα» από το Κίνημα της Αλληλεγγύης και έκρινε ότι έπρεπε να πάει στον επόμενο σχηματισμό.
2 Υπάρχουν δύο επιλογές. Η πρώτη, αυτή που προκρίνουμε εμείς, είναι αναπληρωματική εκλογή για μία έδρα στη Λεμεσό, ούτως ώστε να αποφανθεί ο κόσμος της Λεμεσού ποιον επιθυμεί να στείλει στο Κοινοβούλιο. Αυτό, όμως, πρέπει να γίνει εντός 40 ημερών. Η δεύτερη επιλογή είναι ανακατανομή των εδρών. Δηλαδή, να ανατρέξει ο Έφορος Εκλογών πίσω στον Μάιο του 2016 και να κάνει τη σωστή κατανομή, όπως είπε το Ανώτατο Δικαστήριο τρεις φορές.
3 Δεν είμαι ειδικός για ν' αποφανθώ γι' αυτό το θέμα και ούτε θα το επιδιώξω. Αυτό είναι θέμα της Νομικής Υπηρεσίας και των κομμάτων, όχι δικό μου.
4 Θα είμαι υποψήφιος σε συνεννόηση με την παράταξή μου και τον πρόεδρό της, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος με στήριξε σε όλην αυτήν τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Ο κυριότερος λόγος που θα διεκδικήσω την έδρα είναι ότι αν δεν κατέλθω ως υποψήφιος σε ενδεχόμενη αναπληρωματική εκλογή, δικαιολογημένα ο κόσμος θα θεωρήσει ότι έκανα αυτήν την προσπάθεια -την κουραστική, σκληρή προσπάθεια που διήρκεσε τρία σχεδόν χρόνια- για να πιέσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την παράταξή μου να με διορίσουν κάπου για να... βολευτώ. Δεν τίθεται θέμα να μην την διεκδικήσω τη θέση. Δεν θέλω να πει κάποιος ότι βολεύτηκα στον ΚΟΑ. Είναι τιμητικός διορισμός και με γεμίζει που ασχολούμαι με αυτά τα θέματα, έστω και αμισθί. Παρόλο που στον ΚΟΑ, υπηρετώντας τον αθλητισμό που είναι η ζωή μου ολόκληρη, νιώθω πανευτυχής, θα κατέλθω ως υποψήφιος, γιατί δεν είμαι ο τύπος του βολέματος.