Τράπεζες

Ευθύνες παντού, να φύγει ο Χάρης

Δημοσκόπηση «Σ»: Φωνή λαού κατά Κυβέρνησης, κομμάτων και όσων είχαν την ευθύνη… σωτηρίας της κρατικής τράπεζας

Κόλαφος για το κομματικό σύστημα, την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Στον απόηχο του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής, οι πολίτες επιζητούν κάθαρση, απόδοση ποινικών ευθυνών και άμεση απομάκρυνση του Χάρη Γεωργιάδη από την Κυβέρνηση.

Η βαθιά θεσμική κρίση και το έλλειμμα εμπιστοσύνης αποτυπώνονται σε σειρά απαντήσεων του κόσμου, ο οποίος επιμερίζει βαρύτατες ευθύνες για τις εξελίξεις σε όλο το πολιτικό φάσμα, στις εποπτικές Αρχές και στους υψηλόβαθμους τεχνοκράτες που διοικούσαν την κρατική τράπεζα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εδραία αντίληψη της κοινής γνώμης ότι «η καθυστέρηση στον χειρισμό των προβλημάτων εξυπηρετούσε πολιτικές σκοπιμότητες»!

Καταπέλτης είναι ο κόσμος και για τη στάση που τήρησε το πολιτικό προσωπικό μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της τριμελούς Ερευνητικής. Ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης διασώζονται, παρά το γεγονός ότι η δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι σε Κυβέρνηση, ΔΗΣΥ και Υπουργό Οικονομικών κτύπησε «κόκκινο». Μάλιστα, η απόφαση του Χάρη Γεωργιάδη να παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την πλειοψηφία της κοινής γνώμης, η οποία σε ποσοστό 73% θεωρεί πως θα έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί.

Τα μόνα καλά νέα σε αυτό το νοσηρό περιβάλλον είναι ότι ο κόσμος εξακολουθεί να πιστεύει πως υπάρχει χώρος και ρόλος για έναν νέο Συνεργατισμό, στηρίζοντας εμμέσως τις προσπάθειες που γίνονται για αναγέννηση του κινήματος από τις στάχτες του.

ΧΑΘΗΚΑΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Ο ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ - ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ:
Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Ανάθεση: «Σημερινή» της Κυριακής.
Διεξαγωγή: Μάρτιος 2019.
Κάλυψη: Παγκύπρια - αστικές και αγροτικές περιοχές.
Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες άνω των 18.
Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα.
Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία.
Συλλογή στοιχείων: τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.


1. Σε ποιο βαθμό έχετε παρακολουθήσει τις εξελίξεις που αφορούν το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό;

ΠΟΛΥ 23%
ΑΡΚΕΤΑ 36%
ΛΙΓΟ 35%
ΚΑΘΟΛΟΥ 6%

Πρώτο θέμα ήταν για τους πολίτες οι εξελίξεις στον Συνεργατισμό. Το πόρισμα της Ερευνητικής και όσα ακολούθησαν βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης, γεγονός που προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στα ευρήματα της δημοσκόπησης.

2. Θεωρείτε ότι οι κυριότερες ενέργειες που οδήγησαν στην κατάρρευση του Συνεργατισμού πραγματοποιήθηκαν την περίοδο πριν από το 2013 ή την περίοδο μετά το 2013;

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ 2013 59%
ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 41%

Η πλειοψηφία πιστεύει ότι οι παλιές αμαρτίες του Συνεργατισμού διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην κατάρρευσή του, αν και την ίδια ώρα ένα σημαντικό ποσοστό επιμερίζει την απόλυτη ευθύνη στις ενέργειες που έγιναν μετά την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση το 2013.

3. Θεωρείτε ότι χάθηκε ευκαιρία για να σωθεί ο Συνεργατισμός;

ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑΙ 56%
ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ 19%
ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ 9%
ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ 16%

Κάθε άλλο παρά προδιαγεγραμμένο ήταν το τέλος του Συνεργατισμού. «Χάθηκε ευκαιρία για να σωθεί», λένε οι πολίτες, άποψη που ενισχύεται από τις απαντήσεις του κόσμου στις επόμενες κάρτες.

4. Πιστεύετε ότι, εάν γινόταν νωρίτερα ο διαχωρισμός του Συνεργατισμού σε καλή και κακή τράπεζα, θα είχε αποφευχθεί το κλείσιμό του;

ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑΙ 27%
ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ 31%
ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ 23%
ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ 19%

Ο διαχωρισμός της τράπεζας θα ήταν μια κάποια λύση για να σωθεί ο Συνεργατισμός, θεωρεί η πλειοψηφία απαντώντας στο υποθετικό αυτό σενάριο. Σε υψηλά ποσοστά, πάντως, ήταν οι αμφιβολίες του κόσμου απέναντι σε αυτήν τη «λύση».

5. Πιστεύετε ότι η καθυστέρηση στον χειρισμό των προβλημάτων που αφορούσαν τον Συνεργατισμό εξυπηρετούσε πολιτικές σκοπιμότητες ή όχι;

ΝΑΙ 85%
ΟΧΙ 15%

Απάντηση-κόλαφος. Σε συντριπτικό ποσοστό οι πολίτες αποδίδουν «πολιτικές σκοπιμότητες» στη μη λήψη μέτρων για τη σωτηρία του Συνεργατισμού. Η βεβαιότητα που εκφράζουν οι πολίτες επιβεβαιώνει περίτρανα τη βαθιά κρίση θεσμών και την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, όπως έχουν καταγραφεί και σε σωρεία άλλων δημοσκοπήσεων.

6. Με βάση τα αποτελέσματα του πορίσματος, ποιοι πιστεύετε ότι έχουν την κύρια ευθύνη για την κατάρρευση του Συνεργατισμού;

Η Κεντρική Διοίκηση του Συνεργατισμού 53%
Τα πολιτικά κόμματα 42%
Ο Υπουργός Οικονομικών 33%
Η Βουλή 26%
Η Κεντρική Τράπεζα 19%
Οι εκπρόσωποι των ΣΠΙ 18%
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας 11%
Η εσωτερική εποπτεία 6%
Οι υπάλληλοι του Συνεργατισμού 6%
Ο Γενικός Διευθυντής του Συνεργατισμού 3%

Ευθύνες παντού επιμερίζει ο κόσμος για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Κυρίως οι ευθύνες βαραίνουν την Κεντρική Διοίκηση του Ιδρύματος (περισσότεροι από ένας στους δύο), το κομματικό σύστημα και τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών. Στο κάδρο των ευθυνών Βουλή, Κεντρική, εκπρόσωποι των ΣΠΙ και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

7. Ποια είναι η άποψή σας για τη στάση που τήρησαν οι ακόλουθοι μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος;

ΟΡΘΗ/ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ/ ΜΑΛΛΟΝ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ/ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ/ ΔΓ/ΔΑ
ΔΗΣΥ 13% 10% 18% 56% 3%
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 17% 23% 21% 36% 3%
ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 13% 7% 21% 57% 2%
ΠΡΟΕΔΡΟΣ 18% 10% 18% 53% 1%

Απροβίβαστο λαμβάνει όλο το πολιτικό σύστημα για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το πόρισμα της Ερευνητικής. Ούτε η αντιπολίτευση δεν διασώζεται, αν και τα πυρά στρέφονται κυρίως προς την κυβερνητική πλευρά. Καταποντίζεται ο Υπουργός Οικονομικών (μόλις 20% εγκρίνουν τους χειρισμούς του), βαρύ πλήγμα για ΔΗΣΥ και Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

8. Με βάση τα αποτελέσματα του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό, πιστεύετε ότι θα πρέπει να αποδοθούν ποινικές ευθύνες στους υπαιτίους ή όχι;

ΝΑΙ 96%
ΟΧΙ 2%
ΔΓ/ΔΑ 2%

Ηχηρό «ναι» στην απόδοση ποινικών ευθυνών για το κλείσιμο του Συνεργατισμού. Καθολική η απαίτηση των πολιτών για κάθαρση και απονομή δικαιοσύνης.

9. Μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Ερευνητικής, πιστεύετε ότι θα πρέπει να παραιτηθεί ο Υπουργός Οικονομικών ή όχι;

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018
ΝΑΙ 59%
ΟΧΙ 41%
ΜΑΡΤΙΟΣ 2019
ΝΑΙ 73%
ΟΧΙ 27%

Καθαρό το μήνυμα του κόσμου προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος, σύμφωνα με το πόρισμα της Ερευνητικής, είχε την μεγαλύτερη πολιτική ευθύνη για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Σε ελεύθερη πτώση η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον Χάρη Γεωργιάδη, λίγες μέρες μάλιστα αφότου είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί από το Υπουργείο στα τέλη του χρόνου.

10. Πιστεύετε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ξανά ο Συνεργατισμός;

ΝΑΙ 63%
ΟΧΙ 35%
ΔΓ/ΔΑ 2%

Πίστη ότι μπορεί να υπάρξει ξανά ένας νέος Συνεργατισμός σε υγιείς βάσεις εκφράζει ο κόσμος. Είναι και αυτό ένα δείγμα της μακραίωνης σχέσης και συνεισφοράς του Συνεργατισμού στα κοινωνικά και οικονομικά πράγματα του τόπου.