Ακίνητο

Δικαίωση για Aristo Developers

Και με τη βούλα του Ανωτάτου ομόφωνα αθώοι εταιρεία και ζεύγος Αριστοδήμου μετά από έξι χρόνια δικαστικής διαμάχης

Αθώοι κρίθηκαν και από το Ανώτατο Δικαστήριο η εταιρεία Aristo Developers, ο Θεόδωρος Αριστοδήμου, η σύζυγός του Ρούλα και ο τέως δημοτικός μηχανικός του Δήμου Πάφου, Σάββας Σάββα. Με την ομόφωνη απόφαση, που εκδόθηκε την περασμένη Δευτέρα, απορρίφθηκαν οι εφέσεις που καταχώρισε ο Γενικός Εισαγγελέας εναντίον της αθωωτικής απόφασης του Κακουργιοδικείου Πάφου που αφορούσε τον διαχωρισμό οικοπέδων στην περιοχή Σκαλί.
Η απόφαση


Στην απόφασή του, το δικαστήριο υπενθυμίζει τα γεγονότα της υπόθεσης, αναφέροντας ότι η εταιρεία Aristo Developers Ltd, επειδή ασχολείτο με την ανάπτυξη γης και ήταν ιδιοκτήτρια μεγάλης έκτασης γης στην περιοχή Σκαλί στην Κάτω Πάφο, στις 4 Μαρτίου 2010 υπέβαλε αίτηση για έκδοση πολεοδομικής άδειας για διαχωρισμό της εν λόγω έκτασης, σε 177 οικόπεδα. Η εν λόγω αίτηση, αφού έτυχε της αναγκαίας εξέτασης, εγκρίθηκε στις 2 Αυγούστου 2010. Ακολούθως, η εταιρεία υπέβαλε στις 23 Αυγούστου 2010 αίτηση για άδεια διαχωρισμού 177 οικοπέδων. Τελικώς, στις 23 Δεκεμβρίου 2011 η αίτηση για τον διαχωρισμό 178, πλέον, οικοπέδων, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάφου.


Η διαφοροποίηση στον αριθμό των οικοπέδων αποτέλεσε το έναυσμα για την καταγγελία που έγινε από Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου, προς την Πολεοδομική Επιτροπή, για παρανομία και πλαστογραφία. Την εν λόγω καταγγελία ακολούθησε αστυνομική διερεύνηση και καταχώριση της υπόθεσης ενώπιον του Κακουργιοδικείου Πάφου. Κατηγορούμενοι ήταν η εταιρεία, το ζεύγος Αριστοδήμου (που ήταν οι διευθυντές και μέτοχοι της εταιρείας), ο σχεδιαστής της εταιρείας και ο τότε δημοτικός μηχανικός Πάφου, οι οποίοι αντιμετώπιζαν συνολικά 31 κατηγορίες.


Η θέση που προβλήθηκε από την Κατηγορούσα Αρχή ήταν ότι η προετοιμασία και η κατασκευή του τοπογραφικού σχεδίου σε κλίμακα 1:5000 έγινε με σκοπό την παραπλάνηση των αρμόδιων Αρχών και δη του Δήμου Πάφου, ώστε να επωφεληθεί η εταιρεία περισσότερης οικοπεδοποιήσιμης γης παραχωρώντας, ταυτόχρονα, μειωμένη περιοχή πρασίνου και κοινοτικού εξοπλισμού. Κατηγορίες που τελικά αποδείχθηκε ότι δεν ευσταθούσαν, καθώς το Κακουργιοδικείο στις 28 Ιουλίου 2015 απάλλαξε όλους τους κατηγορουμένους απ' όλες τις εναπομείνασες κατηγορίες, με μία μακροσκελέστατη απόφαση.


Το Κακουργιοδικείο απέρριψε και την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες πράξεις, εφόσον δεν είχε αποδειχθεί διάπραξη αδικήματος, ούτε και οποιαδήποτε απόκτηση εσόδου, ενώ ως προς την κατηγορία της συνωμοσίας κρίθηκε ότι δεν στοιχειοθετήθηκε αδίκημα, εφόσον απουσίαζε οποιαδήποτε μαρτυρία που να αποδεικνύει πρόθεση προς επίτευξη παράνομου σκοπού.
Έφεση από Εισαγγελία


Ο Γενικός Εισαγγελέας στις 6 Αυγούστου του 2015 καταχώρισε έφεση επί της απόφασης του Κακουργιοδικείου. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο στις 18.3.2019 αποφάσισε πως η κατάληξη του Κακουργιοδικείου περί αθώωσης των εφεσιβλήτων στις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν ήταν ορθή και ως εκ τούτου απέρριψε τις εφέσεις. Όσον αφορά την εμπλοκή του τέως δημοτικού μηχανικού του Δήμου Πάφου, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Ηλία Στεφάνου, το Ανώτατο Δικαστήριο συμφώνησε με την κρίση του Κακουργιοδικείου Πάφου, ότι οι ενέργειες του πελάτη του, στο πλαίσιο της εν λόγω αίτησης της εταιρείας Aristo, «έγιναν καλόπιστα και χωρίς πρόθεση εξαπάτησης ή δολιότητας».
«Σκληρή δοκιμασία»


Σχολιάζοντας την αθωωτική απόφαση του Ανωτάτου, η εταιρεία με ανακοίνωσή της αναφέρει πως η σκληρή δοκιμασία, τόσο της εταιρείας όσο και του ζεύγους Αριστοδήμου, ξεκίνησε πριν από περίπου έξι χρόνια, με τη στοχοποίηση της οικογένειας και διήρκεσε μέχρι και την ημέρα έκδοσης της εν λόγω απόφασης. «Εντούτοις», προσθέτει, «οι πληγές ουδέποτε θα επουλωθούν πλήρως. Ωστόσο», συνεχίζει, «δραττόμαστε της δοθείσης με την πιο πάνω απόφαση ευκαιρίας, για να εκφράσουμε ακόμα μια φορά τη διαχρονική εμπιστοσύνης μας στο θεσμό της δικαιοσύνης αλλά και την από τα βάθη της καρδιάς μας ευγνωμοσύνη μας, σε όλους όσοι στάθηκαν δίπλα μας, πίστεψαν σε μας και την αθωότητά μας και μας στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια».