Τοπικά

Η νέα Πόλις Χρυσοχούς

Σε τροχιά υλοποίησης έργα επτά εκατομμυρίων ευρώ

Χρόνια τώρα οι κάτοικοι του ευρύτερου διαμερίσματος Πόλεως Χρυσοχούς φωνάζουν για το ότι η περιοχή τους έμεινε πίσω από την υπόλοιπη Κύπρο στα θέματα ανάπτυξης. Το χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής ήταν και είναι η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάφου - Πόλεως Χρυσοχούς, ενώ πάντα είναι επίκαιρο, κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο, το θέμα της αναβάθμισης και της επαρκούς στελέχωσης του νοσοκομείου της περιοχής.


Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι όλου του διαμερίσματος Χρυσοχούς, από τη Γιόλου και κάτω μέχρι και τον Πωμό ή τον Παχύαμμο, ζητάνε επιτακτικά έργα υποδομής, που θα κρατήσουν τους νέους στην περιοχή καταπολεμώντας την αστυφιλία και που θα επιμηκύνουν ημερολογιακά την τουριστική «σεζόν» αλλά και θα αναβαθμίσουν το προϊόν τους.


Είναι παραδεκτό σε όλη την Επαρχία Πάφου, ίσως και παγκύπρια, ότι η Πόλις Χρυσοχούς είναι ίσως ο μοναδικός δήμος στον οποίο δεν έγιναν εξωραϊστικά έργα τα τελευταία χρόνια και δεν αξιοποιήθηκαν τα όποια διαθέσιμα κονδύλια υπήρχαν από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Όλα αυτά τη στιγμή που η αδικία την οποία νιώθουν, συγκριτικά με άλλες μικρότερες πληθυσμιακά περιοχές της Κύπρου που αναπτύχθηκαν και έχουν και σύγχρονες συγκοινωνίες, τόσο στη Λευκωσία όσο και στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, έρχεται να προστεθεί σε κάποια δεδομένα όπως το ότι οι άνθρωποι αυτοί ζουν στην ομολογουμένως ομορφότερη περιοχή του νησιού που βρέχεται από τις καταγάλανες παρθένες περιοχές του Ακάμα μέχρι τις παραθαλάσσιες κοινότητες της Αργάκας, της Αγίας Μαρίνας και του Πωμού που συνδυάζουν δάσος και θάλασσα.


Η Πόλη, όμως, αλλάζει, όπως ήταν και μέχρι πρόσφατα το σύνθημα για την Πάφο. Πλέον αλλάζει και η Πόλις. Σήμερα η Κυριακάτικη «Σημερινή» σάς παρουσιάζει πώς θα είναι η σύγχρονη Πόλις μέσω των σχεδιασμών που ήδη τροχοδρόμησε αλλά και με τα πλάνα όπως κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν για προώθηση από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Το όραμα του Δημάρχου


Ο Δήμαρχος της Πόλεως Χρυσοχούς, Γιώτης Παπαχριστοφή, μίλησε στη «Σημερινή» και ξεδίπλωσε το όραμά του για την Πόλιν του αύριο. «Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, από το 2016 μέχρι σήμερα, αποφάσισε να σχεδιάσει και να ωριμάσει όλα τα έργα που χρειάζονται να γίνουν στον δήμο μας. Πριν από μερικούς μήνες βγήκαμε σε προσφορές, κατακυρώσαμε πέντε έργα για να αρχίσει ο σχεδιασμός. Τα τρία είναι ο κεντρικός πυρήνας της Πόλης με την Αγορά, ο πυρήνας του Προδρομιού και οι δρόμοι που οδηγούν από τον κεντρικό πυρήνα της πόλης προς τη θάλασσα», ανέφερε.


Επίσης, συνέχισε, «προχωρούμε στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Δημαρχείου και του παλιού Αστυνομικού Σταθμού, οι τρεις αρχαιολογικοί χώροι τους οποίους θα επιδιώξουμε να ενοποιήσουμε κιόλας για να είναι όσο πιο προσβάσιμοι γίνεται και ελκυστικοί για τους επισκέπτες».


Παράλληλα, πρόσθεσε ο κ. Παπαχριστοφή, «έχουμε και άλλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και σχεδιασμό, όπως οι Αποθήκες στο Λατσί, που εκμισθώθηκαν στον Δήμο Πόλεως και για τις οποίες προχωρούμε σε αξιοποίηση για πολιτιστικούς χώρους. Ταυτόχρονα σε εξέλιξη βρίσκεται η επέκταση του λιμανιού του Λατσιού, ο παρακαμπτήριος δρόμος στο Λατσί αλλά και ο παραλιακός δρόμος από το Λατσί προς την περιοχή Λίμνης».


Έχουμε επίσης, είπε, «τον πεζόδρομο από το Λατσί προς τον κατασκηνωτικό χώρο, για τον οποίο, όμως, πρέπει και τα Τμήματα Περιβάλλοντος αλλά και Αλιείας να αποδεχθούν το συντομότερο τον κατατεθειμένο σχεδιασμό, ούτως ώστε να προχωρήσει το έργο που κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό για να μπορεί ο κόσμος να απολαμβάνει τις ομορφιές της περιοχής και τις μαγευτικές μας παραλίες. Στους σχεδιασμούς μας είναι βεβαίως και η αναβάθμιση του κατασκηνωτικού χώρου.


Επίσης στα πλάνα μας είναι και η τοπιοτέχνηση των τεσσάρων εισόδων της πόλης, για τις οποίες είμαστε σε συνεννόηση με το Αρχιτεκτονικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Νεάπολις», δήλωσε.


«Στόχος μας είναι η ποιοτική και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής μας», συμπλήρωσε ο κ. Παπαχριστοφή, «που θα προσελκύσει ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Θέλουμε να κάνουμε την Πόλιν πραγματικό στολίδι και σημείο αναφοράς», συμπλήρωσε, το οποίο θα είναι παράδειγμα για όλη την υπόλοιπη Κύπρο.
«Την ιστορία και την παράδοση που έχει ο Δήμος μας μέσα από συντονισμένες κινήσεις, βελτιωτικά έργα και ουσιαστικές παρεμβάσεις οφείλουμε να την αναδείξουμε», πρόσθεσε ο Δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς. «Όλα αυτά θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας, θα φέρουν ανάπτυξη και φυσικά θα κρατήσουν τους νέους μας στην περιοχή για να δραστηριοποιηθούν και όχι να ξενιτεύονται», είπε καταληκτικά.
Έργα επτά εκατ. ευρώ


Στη βάση της πιο πάνω κουβέντας μας αλλά και δεδομένου ότι πλέον το νερό μπήκε για τα καλά στο αυλάκι, τα υπό κατασκευήν, σχεδιασμό αλλά και μελέτη έργα, με συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει τα 7 εκατομμύρια, μπορούν πραγματικά να αλλάξουν την εικόνα της Πόλεως προς το καλύτερο και να την μετατρέψουν σε μια σύγχρονη πόλη με μοντέρνο σχεδιασμό, αποβάλλοντας την εικόνα που σήμερα κάποιοι της αποδίδουν, του μεγάλου χωριού δηλαδή που έμεινε πίσω και είναι παραμελημένο από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και το κεντρικό κράτος.


Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για την ομορφότερη περιοχή του νησιού μας, με μεγάλες επενδύσεις που ήδη έχουν γίνει τόσο στο Νέο Χωρίο με ξενοδοχειακές μονάδες που θεωρούνται οι κορυφαίες στην κατηγορία τους παγκοσμίως αλλά και άλλες που σχεδιάζονται, όπως τα γήπεδα γκολφ και τα τουριστικά χωριά που αν υλοποιηθούν σε ένα χρονικό ορίζοντα δέκα ετών, τότε θα δημιουργήσουν έναν σύγχρονο Παράδεισο.