Υγεία

Έτσι θα παίρνουμε φάρμακα

Πως θα λειτουργεί το νέο σύστημα σε περιβάλλον ΓεΣΥ

Ο δικαιούχος θα καταβάλλει ένα ευρώ για κάθε φάρμακο Στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος επιλέγει ακριβότερο φάρμακο, θα καταβάλλει τη διαφορά τιμής
Μετά το «ναι» των φαρμακοποιών στην πρόταση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και την αναμενόμενη ψήφιση σχετικών κανονισμών από τη Βουλή σε δύο εβδομάδες, ανοίγει οριστικά ο δρόμος για τη διάθεση φαρμάκων στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ). Στο περιβάλλον ΓεΣΥ οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους απ' όλα τα φαρμακεία που είναι συμβεβλημένα με τον ΟΑΥ, προσκομίζοντας συνταγή παροχέα υγείας (προσωπικού ή ειδικού γιατρού ή οδοντιάτρου ή ΤΑΕΠ) που συμμετέχει στο ΓεΣΥ.
Μόνο με συνταγή


Το ΓεΣΥ καλύπτει μόνο συνταγογραφούμενα φάρμακα, δηλαδή φάρμακα για τα οποία, βάσει νομοθεσίας, απαιτείται ιατρική συνταγή για να τα πάρει κάποιος από το φαρμακείο. Τα φάρμακα αυτά θα περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Φαρμακευτικών Προϊόντων, ο οποίος αυτήν την περίοδο ετοιμάζεται από τον ΟΑΥ κατόπιν εισήγησης της σχετικής επιστημονικής επιτροπής. Αυτός ο κατάλογος θα επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να αντικατοπτρίζει τις εξελίξεις στον χώρο της φαρμακευτικής και θα περιέχει τόσο τα πρωτότυπα όσο και τα γενόσημα σκευάσματα ενός φαρμάκου.
Παραδείγματα


Πρακτικά, μετά την εξασφάλιση συνταγής από ιατρό, ο δικαιούχος θα μπορεί να προμηθευτεί τα φάρμακά του από οποιοδήποτε φαρμακείο, παρουσιάζοντας τη συνταγή στον φαρμακοποιό. Ο φαρμακοποιός θα εντοπίζει τη συνταγή στο σύστημα πληροφορικής του ΓεΣΥ για να την εκτελέσει. Σε περίπτωση που το συνταγογραφημένο φάρμακο ανήκει σε μια ομάδα όπου υπάρχουν ανταλλάξιμα φάρμακα, αλλά δεν είναι αυτό που του καλύπτει πλήρως το ΓεΣΥ, ο φαρμακοποιός θα ενημερώνει τον δικαιούχο για την επιλογή που έχει στη διάθεσή του: δηλαδή, είτε να πάρει το πλήρως καλυπτόμενο σκεύασμα ή να παραμείνει στο φάρμακο που του έχει συνταγογραφήσει ο ιατρός του και να πληρώσει τη διαφορά. Στις περιπτώσεις όπου συνταγογραφείται φάρμακο για το οποίο δεν υπάρχει ανταλλάξιμο, π.χ. δεν έχει κυκλοφορήσει γενόσημο ή για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους δεν μπορεί να γίνει αντικατάσταση, ο ΟΑΥ θα το καλύπτει πλήρως. Επίσης, ο ΟΑΥ θα καλύπτει πλήρως το σκεύασμα με τη χαμηλότερη τιμή από μια ομάδα ανταλλάξιμων φαρμάκων.
Πόσα θα πληρώνουμε;


Ο δικαιούχος θα καταβάλλει ένα μικρό ποσό συμπληρωμής (ένα ευρώ) για κάθε φάρμακο. Στις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος επιλέγει ακριβότερο φάρμακο από αυτό που καλύπτει πλήρως το ΓεΣΥ, θα καταβάλλει τη Συνεισφορά II, δηλαδή ένα ευρώ και τη διαφορά τιμής των σκευασμάτων.


Για παράδειγμα, αν υπάρχουν στην αγορά δύο σκευάσματα με την ίδια χρήση, το πρωτότυπο που αξίζει 10 ευρώ και ένα ανταλλάξιμο που στοιχίζει 7 ευρώ και ο γιατρός μάς συνταγογραφήσει το φθηνό φάρμακο, τότε θα πληρώσουμε ένα ευρώ. Εάν, όμως, επιλέξουμε να αγοράσουμε το ακριβό φάρμακο, τότε θα πληρώσουμε 1 ευρώ για τη συμπληρωμή και 3 ευρώ που είναι η διαφορά της τιμής μεταξύ των δύο σκευασμάτων (σύνολο 4 ευρώ).


Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, η συμπληρωμή εφαρμόζεται ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο της υπερσυνταγογράφησης και της κατάχρησης, το οποίο, πέραν της οικονομικής σπατάλης, είναι δυνατό να εκθέσει τον ασθενή σε αχρείαστο κίνδυνο. Για τα ενδονοσοκομειακά φάρμακα δεν θα καταβάλλεται από τον δικαιούχο καμία συμπληρωμή. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι για την οικονομική προστασία του δικαιούχου έχει καθοριστεί μέγιστο ετήσιο ποσό συμπληρωμής, πέραν του οποίου δεν θα πληρώνει.


Όσο αφορά τα δαπανηρά φάρμακα, δεν θα διατίθενται στα ιδιωτικά φαρμακεία, αλλά θα συνεχίσουν να δίνονται από συγκεκριμένα νοσοκομειακά φαρμακεία. Επίσης, πρέπει να τονίσουμε ότι σε περιπτώσεις χρόνιας πάθησης ο ιατρός θα έχει τη δυνατότητα έκδοσης επαναλαμβανόμενης συνταγής, η οποία θα ισχύει μέχρι έξι μήνες, ώστε να αποφεύγεται η αχρείαστη ταλαιπωρία του δικαιούχου.
Αυτά δεν θα αποζημιώνονται


Τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), κατά κανόνα, δεν αποζημιώνονται από τα Συστήματα Υγείας και δεν θα αποζημιώνονται από το ΓεΣΥ. Ο κύριος λόγος που αυτά τα φάρμακα είναι μη συνταγογραφούμενα, είναι γιατί δεν χρειάζονται επίβλεψη ιατρού, είναι σχετικά ασφαλή και η πιθανότητα κατάχρησης δεν υφίσταται, ή είναι πολύ περιορισμένη. Είναι ουσιαστικά φάρμακα που αφορούν ήπιες καταστάσεις όπως κοινό κρυολόγημα, ήπιο πόνο, ήπια προβλήματα του γαστρεντερικού, φροντίδα του δέρματος κ.λπ, όπως για παράδειγμα τα παυσίπονα.
Από 1η Ιουνίου ξεκινά η διάθεση μέσω ΓεΣΥ


Οι σχετικοί κανονισμοί που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας των ιδιωτικών φαρμακείων στο ΓεΣΥ και τον τρόπο συμμετοχής των φαρμακοποιών στο νέο σύστημα, βρίσκονται ενώπιον της Βουλής. Όπως δήλωσε στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Κώστας Κωνσταντίνου, οι κανονισμοί θα συζητηθούν την ερχομένη Πέμπτη και θα προωθηθούν προς ψήφιση στη μεθεπόμενη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής στις 5 Απριλίου. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, η διάθεση φαρμάκων μέσω του ΓεΣΥ θα ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου του 2019, δηλαδή με την έναρξη της εφαρμογής της Α’ φάσης του νέου συστήματος.
Τα βρήκαν με ΟΑΥ


«Ναι» στη συμμετοχή τους στο ΓεΣΥ είπαν την περασμένη εβδομάδα οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι κατά τη γενική συνέλευση του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου ενέκριναν κατά πλειοψηφία την τελική πρόταση του ΟΑΥ. Η εν λόγω πρόταση προνοεί, μεταξύ άλλων, ότι οι φαρμακοποιοί που θα συμμετέχουν στο ΓεΣΥ θα αμείβονται ανά συσκευασία φαρμάκου, γι’ αυτό και παραχωρήθηκε εγγύηση της τιμής μονάδας στη βάση της οποίας θα υπολογίζονται οι αποζημιώσεις τους. Προνοεί, επίσης, ότι οι φαρμακοποιοί θα αμείβονται επιπρόσθετα για τις άλλες υπηρεσίες τους. Συγκεκριμένα, για τις διανυκτερεύσεις θα λαμβάνουν επιπρόσθετα €70, για το Σάββατο €100 και για Κυριακές ή αργίες το ποσό των €200. Παράλληλα, ο ΟΑΥ παραχώρησε κίνητρα €25.000 για συστέγαση φαρμακείων αλλά και για δραστηριοποίηση σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές.