Τράπεζες

Ο διάδοχος της Γιωρκάτζη

Ντόμινο αλλαγών στο τραπεζικό σύστημα

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης να ανακοινώσει τον όνομα του νέου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τη Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η θητεία της οποίας ολοκληρώνεται στις 11 Απριλίου. Ανώτερη κυβερνητική πηγή τόνισε στη «Σ» ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει καταλήξει ακόμη στον αντικαταστάτη της κας Γιωρκάτζη, θέτοντας στην ουσία τρία βασικά κριτήρια για τον διάδοχό της:


· πρώτον να είναι εξοικειωμένος με το θέμα,


· δεύτερο να μπορεί να σταθεί σε διεθνές επίπεδο,


· και τρίτο να έχει την ικανότητα να διοικήσει σε εσωτερικό επίπεδο.


Η ίδια κυβερνητική πηγή ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει «short list» υποψηφίων και πως υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που αξιολογούνται, οι οποίες, ωστόσο, δεν έχουν δει, ακόμη, το φως της δημοσιότητας.
Οι υποψήφιοι Διοικητές


Τα ονόματα πάντως που είδαν το φως της δημοσιότητας και βρίσκονται στο κάδρο των υποψηφίων είναι οι Κωνσταντίνος Ηροδότου, εκτελεστικός σύμβουλος στην Κεντρική Τράπεζα (πρώην Έφορος Αποκρατικοποιήσεων, ενώ έχει εργαστεί επί πολλά χρόνια στον τραπεζικό κλάδο στο Λονδίνο, στη UBS Investment Bank), Ανδρέας Περσιάνης, μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΚΤΚ (με πολυετή εμπειρία στο εξωτερικό και στην Κύπρο στον επενδυτικό και χρηματοοικονομικό κλάδο) και Γιώργος Συρίχας, πρώην εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας.
Πλήρωση και άλλων κενών θέσεων


Στην Κεντρική Τράπεζα υπάρχει και μια κενή θέση εκτελεστικού συμβούλου, η οποία επίσης θα πρέπει να καλυφθεί, ενώ σε περίπτωση διορισμού του Κωνσταντίνου Ηροδότου στη θέση του Διοικητή θα είναι δύο οι κενές θέσεις των εκτελεστικών συμβούλων. Να θυμίσουμε ότι κενή παραμένει και η θέση του Διευθυντή του Τμήματος Εποπτείας της εποπτικής Αρχής των τραπεζών μετά την αποχώρηση του Γιάγκου Δημητρίου.


Κύκλοι της αγοράς πάντως σημειώνουν πως δεν αποκλείεται το άτομο που θα διοριστεί στη θέση του Διοικητή στις πρώτες συνεδριάσεις του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής να έχει τον ρόλο του παρατηρητή μέχρι την έγκριση του διορισμού του και κατ’ επέκτασιν δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου.
Αλλαγές και στις μεγάλες τράπεζες


Αλλαγές πάντως επίκεινται και στη διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου. Στην μεν Ελληνική η ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου φέρνει και αλλαγές σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου, καθώς η Δήμητρα Επενδυτική αύξησε το ποσοστό της, η Third Point δεν μετείχε στην αύξηση και η συμμετοχή της περιορίστηκε και εισήλθαν δύο νέοι θεσμικοί επενδυτές, η αμερικανική Pimco και η κυπριακή 7Q Invest, η οποία είναι μεγαλομέτοχος και στη Δήμητρα Επενδυτική.


Το ΔΣ του Ομίλου της Ελληνικής αποτελείται από 11 μέλη, από τα οποία τα επτά είναι ανεξάρτητα και τα τέσσερα είναι μη ανεξάρτητα και εκπροσωπούν επί της ουσίας τους μετόχους. Το σκηνικό θα ξεκαθαρίσει οριστικά τον Μάιο, οπότε είναι ορισμένη η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της.
Ψάχνουν αντικαταστάτη του Τζον Χούρικαν


Στη δε Τράπεζα Κύπρου έχουν ήδη εκκινήσει οι διαδικασίες για την πλήρωση, μέσω εξειδικευμένου οίκου, της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου ενόψει της αποχώρησης του Τζον Χούρικαν τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα τρέχει και η αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία του διοικητικού συμβουλίου του συγκροτήματος, με τον Τάκη Αράπογλου να αναμένει την τυπική έγκριση της ΕΚΤ.


Σε ό,τι αφορά τον διάδοχο του κ. Χούρικαν για την ώρα υπάρχουν δύο υποψήφιοι: ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Χριστόδουλος Πατσαλίδης και ο Νικ Σμιθ, διευθυντής της Διεύθυνσης Αναδιάρθρωσης και Ανάκτησης Χρεών. Δεν αποκλείεται πάντως να προσληφθεί τρίτο άτομο, το οποίο σήμερα βρίσκεται εκτός Συγκροτήματος.