Αναλύσεις

Πέντε χρόνια φυλακή για θανάτωση ζώων

Πιο αυστηρές ποινές προνοεί πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΔΗΚΟ στη Βουλή

Πρόταση νόμου, που προνοεί την ποινικοποίηση κακοποίησης ζώων, κατέθεσε στη Βουλή η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής επιτροπής ΔΗΚΟ. Σκοπός της πρότασης είναι η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, ώστε να τερματιστούν τα φαινόμενα βασανισμού και θανάτωσης ζώων, να προαχθεί η ευημερία και η προστασία τους και να ενισχυθεί η προσπάθεια δημιουργίας φιλοζωικής συνείδησης στην Κύπρο.
Αδικήματα και ποινές


Σύμφωνα με την πρόταση, πρόσωπο το οποίο κακόβουλα και εσκεμμένα κακοποιεί ζώο είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €20.000. Προνοεί επίσης ότι πρόσωπο το οποίο κακόβουλα και εσκεμμένα κακοποιεί ζώο και η κακοποίηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη θανάτωση του ζώου, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €30.000. Η ίδια ποινή προβλέπεται και στην περίπτωση που υπάρχει κακόβουλη και εσκεμμένη θανάτωση ζώου.
Μορφές κακοποίησης


Για τους σκοπούς των πιο πάνω τροποποιήσεων, προτείνεται όπως διευκρινιστεί στον νόμο ότι η «θανάτωση ζώου» σημαίνει οποιαδήποτε πράξη βίας η οποία επιφέρει άμεσο θάνατο του ζώου και περιλαμβάνει εκτέλεση, δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμό, κάψιμο, σύνθλιψη και αποκεφαλισμό αλλά δεν περιλαμβάνει θανάτωση που αφορά σε ζώο το οποίο προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση, τηρουμένων των διατάξεων του περί Σφαγείων Νόμου και του περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμου.


Επίσης, σύμφωνα με την πρόταση, «κακοποίηση» περιλαμβάνει τον βασανισμό και τη βάναυση μεταχείριση ζώου, τη διατήρηση, χρησιμοποίηση και εκμετάλλευση ζώου για παραγωγή θεάματος, για ψυχαγωγικούς ή καλλιτεχνικούς ή άλλους σκοπούς, με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους και οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου περιλαμβανομένων του παστουρώματος, του ακρωτηριασμού, της αιχμαλωσίας, της σεξουαλικής συνεύρεσης μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος και της κτηνοβασίας.


Καταληκτικά, ξεκαθαρίζεται πως «πράξη βίας» δεν περιλαμβάνει στείρωση ζώου, κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, ευθανασία ζώου διά θεμιτών μέσων και τακτικών της κτηνιατρικής επιστήμης, καθώς και αθλητική, κοινωνική ή άλλη εκδήλωση φιλανθρωπικού χαρακτήρα και επίδειξη εκπαιδευμένων σκύλων, εφόσον δεν προκύπτει οικονομικό όφελος και τηρούνται αυστηρά οι κανόνες ευζωίας.