Τράπεζες

Πλησιάζει η ώρα των ποινικών ερευνών

Νέα σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία, την Τρίτη, για το πόρισμα κατάρρευσης του Συνεργατισμού

Πλησιάζει η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για τις ποινικές και αστικές έρευνες στον Συνεργατισμό. Σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση της “Σημερινής της Κυριακής”, την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί ακόμη μία σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία για συζήτηση των επόμενων ενεργειών, στη βάση των συστάσεων του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής.


Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, και οι δύο ομάδες που έχουν συσταθεί για να συνεχίσουν το “ξεσκόνισμα” του πορίσματος, ώστε να διακριβώσουν κατά πόσο δικαιολογείται η έναρξη ανακρίσεων ως προς το ενδεχόμενο διάπραξης οποιωνδήποτε ποινικών ή/και αστικών αδικημάτων.


Βάσει των πληροφοριών, δεν θα παρευρεθούν ούτε σ' αυτήν τη σύσκεψη αστυνομικοί ανακριτές, οι οποίοι θα ειδοποιηθούν από τη Νομική Υπηρεσία μόλις ληφθούν οι αποφάσεις για τους περαιτέρω χειρισμούς.


Ο Γενικός Εισαγγελέας είχε ξεκαθαρίσει με ανακοίνωσή του ότι η εξέταση του ενδεχομένου διάπραξης ποινικών ή/και αστικών αδικημάτων θα γίνει ανεξάρτητα από το εάν αυτά συνέβαλαν ή όχι στην κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα.


Υπενθυμίζεται ότι σε μιαν από τις προηγούμενες συσκέψεις που έγιναν στη Νομική Υπηρεσία για το όλο θέμα συμμετείχαν και ο Πρόεδρος και το μέλος της Επιτροπής, Γεώργιος Αρέστη και Γεώργιος Χαραλάμπους. Είχαν κληθεί να δώσουν κάποιες περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινίσεις για τα θέματα των αστικών και ποινικών ευθυνών.
Οι εισηγήσεις για τις ποινικές ευθύνες


Υπενθυμίζεται πως το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής εισηγείται τη διεξαγωγή ποινικών ερευνών, από τις αστυνομικές Αρχές, για διάφορα θέματα, εναντίον στελεχών της πρώην Συνεργατικής, στους οποίους περιλαμβάνεται ο τέως Γενικός Διευθυντής της τράπεζας, Νικόλας Χατζηγιάννης.


Η Επιτροπή εισηγείται, επίσης, ποινικές έρευνες εναντίον και άλλων ΣΠΙ, πέραν των 21 ιδρυμάτων, που ήδη διερευνώνται ή κατηγορούνται ενώπιον δικαστηρίου για ατασθαλίες στη χορήγηση δανείων. Ειδικότερα, γίνονται στο πόρισμα αναφορές στις ΣΠΕ Άχνας, Αθηένου, Λατσιών, Κρασοχωριών και Πρωτοβουλίας Γυναικών.
Ξεκάθαρες οι πολιτικές ευθύνες


Σε ό,τι αφορά τα γεγονότα και τα αίτια κατάρρευσης του Συνεργατισμού καταγράφονται λεπτομερώς και εμπεριστατωμένα στο πόρισμα, το οποίο δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα ύστερα από οκτώ μήνες έρευνας.


Το πόρισμα αποδίδει την κυριότερη ευθύνη για την κατάρρευση της τράπεζας στον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, και την Κυβέρνηση, ότι οι χειρισμοί τους από το 2014 και εντεύθεν ήταν, ουσιαστικά, καταστροφικοί για την τράπεζα.


Μεγάλο μερίδιο ευθύνης αποδίδεται και στη Διοίκηση της Τράπεζας, αλλά και στα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα, τόσο για την προ του 2013 περίοδο, όσο και για την περίοδο μετά το 2013. Διαπιστώνονται κομματικές παρεμβάσεις στους διορισμούς και συγκάλυψη ατασθαλιών αναφορικά με δανεισμούς εκατομμυρίων.