Τράπεζες

Θέλουν τα «ορφανά» του Συνεργατισμού

Ενώνουν δυνάμεις αγρότες, εκπαιδευτικοί και κοινότητες

Υπάρχουν καταγεγραμμένα 2.850 ακίνητα, που «ορφάνεψαν» με το κλείσιμο της τράπεζας, εκ των οποίων τα 2/3 είναι χωράφια και οικόπεδα και το 1/3 είναι γραφεία, διαμερίσματα και κατοικίες
Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα τεκταινόμενα στον Συνεργατισμό, τα οποία οδήγησαν στο οριστικό κλείσιμό του, διοργανώνουν από κοινού οι Αγροτικές Οργανώσεις ΠΕΚ - ΕΚΑ - ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ - ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΟΣ, η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου και οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ - ΠΟΕΔ - ΟΛΤΕΚ. Οι οργανώσεις και οι κοινότητες ενώνουν τη φωνή τους και διεκδικούν τα «ορφανά» ακίνητα του πρώην Συνεργατισμού, που θεωρούν πως τους ανήκουν.
Πορεία διαμαρτυρίας


Σε σχετική κοινή ανακοίνωση, οι διοργανωτές, «αντιδρώντας στις άδικες μεθοδεύσεις και στα διαφαινόμενα σκάνδαλα, που καθημερινά αναδύονται, καλούν όλα τα μέλη τους και την κοινωνία των πολιτών να δώσουν το "παρών" τους στην επιβαλλόμενη εκδήλωση διαμαρτυρίας που συνδιοργανώνουν την ερχόμενη Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019 και ώρα 6:30 μ.μ., έξω από την ΠΑΣΥΔΥ, με πορεία προς το Προεδρικό». Απώτερος σκοπός της διαμαρτυρίας είναι κατ' αρχάς η απόδοση διαχρονικών ευθυνών (πολιτικών, αστικών, ποινικών) σε όσους αποδεδειγμένα σχετίζονται με την κατάρρευση του Συνεργατισμού, με ταυτόχρονη παραδειγματική τιμωρία τους.


Σκοπός τους είναι επίσης ο τερματισμός της διαδικασίας αποξένωσης της περιουσίας του Συνεργατισμού και της εξεύρεσης τρόπου για να επιστραφούν οι περιουσίες αυτές, συμπεριλαμβανομένων των κτηρίων, των αποθηκών, των συσκευαστηρίων, των εργοστασίων, των οικοπέδων, στους νόμιμους δικαιούχους τους, που -όπως αναφέρουν- δεν είναι άλλοι από τα μέλη των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, των Ταμιευτηρίων των Δασκάλων, των Καθηγητών, των Αστυνομικών, των Δημοσίων Υπαλλήλων κ.ά.


Ο τρίτος στόχος της επικείμενης διαμαρτυρίας, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, είναι «η προσπάθεια για αναβίωση της ιδέας υγιούς Συνεργατισμού στον τόπο μας, μιας ιδέας που ο απλός κόσμος στήριξε για δεκαετίες προς όφελος του κοινωνικού συνόλου». Μάλιστα, όπως σημειώνουν, στην εκδήλωση οι παρευρισκόμενοι θα ανάψουν συμβολικά κεριά, θέλοντας να στείλουν το μήνυμα της ελπίδας.
Τι ζητούν οι οργανώσεις


Ο ΓΓ του Παναγροτικού, Τάσος Γιαπάνης, μιλώντας στη «Σημερινή», ανέφερε πως ο κατάλογος με τις υποδομές που διεκδικούν οι οργανώσεις βρίσκεται στην τελική ευθεία και, όταν ολοκληρωθεί, θα παραδοθεί στην αρμόδια Αρχή. Περαιτέρω, ερωτηθείς ποιες υποδομές ζητά το αγροτικό κίνημα, αρκέστηκε στο να αναφέρει ότι από τις περίπου 2800 υποδομές που «ορφάνεψαν», όταν έκλεισε ο Συνεργατισμός, οι αγρότες δεν ζητούν περισσότερες από 100-110 υποδομές παγκυπρίως.


Από πλευράς τους οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, ζήτησαν κι αυτές με τη σειρά τους να λάβουν τον κατάλογο που περιλαμβάνει όλα τα ακίνητα του Συνεργατισμού, ώστε να εντοπίσουν εκείνα που τους ανήκουν και τα οποία θα διεκδικήσουν. Πιο συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις διεκδικούν τις υποδομές στις οποίες στεγάζονταν τα Ταμιευτήρια των εκπαιδευτικών, τα οποία αποξενώθηκαν από αυτούς.


Όπως μας ανέφερε πηγή εκ των εκπαιδευτικών οργανώσεων, είναι κάποια κτήρια, όπως για παράδειγμα εκείνα που ανήκαν στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου (ΣΤΕΛΜΕΚ), που αποτελούν περιουσία των μετόχων -δηλαδή των εκπαιδευτικών- των οποίων οι οργανώσεις απαιτούν την ανάκτηση. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το ΣΤΕΛΜΕΚ είχε ιδιόκτητα κτήρια σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο, καθώς επίσης δεύτερο υποκατάστημα στη Λευκωσία και Λάρνακα, τα οποία ενοικίαζε. Πρόκειται για κτήρια που θα διεκδικήσουν οι εκπαιδευτικοί, χωρίς, ωστόσο, μέχρι στιγμής να έχουν εικόνα για το πώς θα τα αξιοποιήσουν.


Τέλος, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, Ανδρέα Κιτρομηλίδη, υποδομές του Συνεργατισμού διεκδικούν και οι κοινότητες. Όπως εξήγησε μιλώντας στη «Σ», η Ένωση Κοινοτήτων κάλεσε τις κοινότητες να ετοιμάσουν η καθεμία ξεχωριστά επιστολές, με τις οποίες να δηλώνουν ποια ακίνητα ζητούν και να τις αποστείλουν στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως δεν υπάρχει ακόμη ακριβής αριθμός των υποδομών που διεκδικούν οι κοινότητες.
Η τριμελής επιτροπή


Από πλευράς Κυβέρνησης, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου διορίστηκε τριμελής τεχνική επιτροπή, η οποία μέχρι τέλος Απριλίου θα ετοιμάσει κατάλογο με τα ακίνητα, τα οποία θα πάρει το κράτος έναντι των οφειλών του Συνεργατισμού, με επικαιροποιημένη εκτίμηση σε τιμές αγοράς. Παράλληλα, όλα τα αιτήματα των οργανώσεων και των κοινοτήτων θα καταλήξουν σε αυτήν την επιτροπή, η οποία θα εξετάσει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και θα εγκρίνει εκείνες όπου τεκμηριώνεται η ανάγκη διάθεσης των ακινήτων. Ακολούθως θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο για τις εγκρίσεις και τα εν λόγω ακίνητα θα παραχωρηθούν στους αιτητές, έναντι συμβολικής μίσθωσης.


Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως υπάρχουν καταγεγραμμένα 2850 ακίνητα, που «ορφάνεψαν» με το κλείσιμο της τράπεζας, εκ των οποίων τα 2/3 είναι χωράφια και οικόπεδα και το 1/3 είναι γραφεία, διαμερίσματα και κατοικίες. Αυτά τα κτήρια, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Υπουργός Οικονομικών, ενδιαφέρουν το κράτος καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανάγκες κάποιων υπουργείων, κάποιων υπηρεσιών και κάποιων υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όταν περάσουν στα χέρια του κράτους, τότε θα έχει την ευχέρεια να τα παραχωρήσει για χρήση εκεί που χρειάζεται, όπως είχε πει ο Υπουργός.