Κυπριακό

Μπάχαλο με τη διασύνδεση κινητής

Ψάχνουν νομική... παρακαμπτήριο για τα ΜΟΕ Αναστασιάδη - Ακιντζί

Ορατό το ενδεχόμενο να προσκρούσει στην κείμενη νομοθεσία η ενδεχόμενη εφαρμογή του Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που αφορά τη διαλειτουργικότητα της κινητής τηλεφωνίας, όπως αυτή συμφωνήθηκε ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και στον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στις 26 Φεβρουαρίου.
Στην «απ’ έξω» ΤΗΕ και ΓΕΡΗΕΤ


Παρά το γεγονός ότι το όλο ζήτημα είναι άμεσα συνυφασμένο με τη νομοθεσία που καλούνται να εφαρμόσουν το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών (ΤΗΕ), αλλά και το Γραφείο Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ), η συμμετοχή τους στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται είναι από ελάχιστη έως μηδαμινή.


Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται η «Σ», το ΓΕΡΗΕΤ δεν κλήθηκε να μετάσχει στη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή που χειρίζεται το θέμα και δεν έχει στο παρόν στάδιο ουδεμία πληροφόρηση για τις τεχνικές λεπτομέρειες που συζητούνται, ενώ το ΤΗΕ συμμετέχει και λαμβάνει ενημέρωση μόνο για τις συναντήσεις που γίνονται από ελληνοκυπριακής πλευράς.


Σύμφωνα, πάντως, με τη σχετική νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας («Ο περί Ραδιοεπικοινωνιών Νόμος» και «Ο περί Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών Νόμος του 2004», Ν112(Ι)/2004) και οι δύο δύνανται να αφαιρέσουν άδεια από οποιοδήποτε πάροχο δεν συμμορφώνεται με τις πρόνοιες, ενώ γίνεται αναφορά σε ποινικά κολάσιμη πράξη, η οποία παραπέμπεται στον Γενικό Εισαγγελέα. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, διαβεβαιώνουν ότι αυτό που επιδιώκεται είναι η περιαγωγή σε ολόκληρο το νησί, μέσω της υπογραφής συμφωνίας με τρίτο, με τρόπο που να μην προσκρούει στις διατάξεις που απαγορεύουν τη διασύνδεση με παράνομα δίκτυα, όπως αυτά των κατεχομένων.
Η μέθοδος των τριών


Σε περίπτωση κατάληξης σε συμφωνία, τρεις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα κληθούν να τοποθετηθούν επί της λύσης που εν τέλει θα δοθεί και να αποφανθούν κατά πόσον υπάρχει ή όχι συμμόρφωση με τον νόμο. Πέρα από το ΤΗΕ και το ΓΕΡΗΕΤ, επιβεβλημένη θεωρείται και η θέση της Νομικής Υπηρεσίας, ενώ είναι πολύ πιθανόν να ζητηθούν a priori τοποθετήσεις, από οποιοδήποτε παροχέα ή τρίτους, ως προς τον έλεγχο συμμόρφωσης με την κείμενη νομοθεσία. Πάντως, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι θα εξευρεθεί τρόπος παράκαμψης όλων των κωλυμάτων που παρουσιάζονται, πάνω στα οποία προσκρούει η υλοποίηση του συγκεκριμένου Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι νομικές και οι τεχνικές λεπτομέρειες της προωθούμενης λύσης-συμφωνίας δεν γνωστοποιούνται στο παρόν στάδιο.
Αναζητούν λύση από το 2015


Υπενθυμίζεται ότι, εν έτει 2015 είχε ζητηθεί από τους δεόντως αδειοδοτημένους από την Κυπριακή Δημοκρατία παρόχους, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο ΓΕΡΗΕΤ, και από τις δραστηριοποιούμενες στα κατεχόμενα εταιρείες να προσέλθουν σε συζητήσεις, με στόχο να τεθούν στο τραπέζι τεχνικά και εμπορικά μίας λύσης περιαγωγής. Έτυχαν, τότε, επεξεργασίας τρία σενάρια. Το πρώτο αφορούσε σε απευθείας σύνδεση και απορρίφθηκε λόγω της εξόφθαλμης μη συμμόρφωσης με τη νομοθεσία. Το δεύτερο σενάριο, το οποίο εφαρμόζεται ήδη από έναν παροχέα στις ελεύθερες περιοχές, ήταν η λύση του λεγόμενου «dual easy», που απορρίφθηκε από τους Τουρκοκύπριους ως μη ΜΟΕ. Τρίτο και τελευταίο σενάριο, η λύση μέσω χωριστών συμφωνιών με τους παροχείς και στις δυο πλευρές, με έναν κόμβο που έχει τη βάση του στην Ευρώπη.


Σύμφωνα με τον επικεφαλής εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς στη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την επιχειρηματικότητα, τα οικονομικά και εμπορικά θέματα, Φειδία Πηλείδη, «υπήρχαν πάντα εμπόδια λόγω της νομοθεσίας που απαγορεύει σε παρόχους τηλεπικοινωνιών να συμβάλλονται με μη αδειούχους και είναι αυτό το πρόβλημα που γίνεται προσπάθεια να υπερπηδηθεί για να μην υπάρχει παραβίαση». Μιλώντας στη «Σ», ο κ. Πηλείδης σημειώνει ότι το νομικό εμπόδιο θα υπερπηδηθεί «μέσω ενός κόμβου, χωρίς να συμβληθούν οι εταιρείες απευθείας μεταξύ τους».
Τουρκική παντιέρα


Η συγκεκριμένη λύση -ήτοι η σύνδεση μέσω ενός κόμβου του εξωτερικού ώστε να μην έρχονται σε επαφή οι παροχείς ένθεν και ένθεν της γραμμής κατάπαυσης του πυρός- ενδέχεται να εφαρμοστεί με δύο τρόπους: αφενός η σύνδεση μέσω τρίτου κόμβου μπορεί να γίνει μεταξύ των δεόντων αδειοδοτημένων παροχέων που δραστηριοποιούνται στην ΚΔ με τούρκικες εταιρείες και αφετέρου μέσω συνομολόγησης συμφωνιών με τον κόμβο, από τη μια με τις νόμιμα δραστηριοποιούμενες εταιρείες και από την άλλη με τις παράνομα δραστηριοποιούμενες στα κατεχόμενα. Παρόλο που το πρώτο εναλλακτικό σενάριο δεν δημιουργεί κανένα νομικό ζήτημα, το ενδεχόμενο απορρίφθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά, καθώς προσκρούει στις επιταγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.


Εκ των πραγμάτων, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, παραμένει μόνο η επιλογή υπογραφής ξεχωριστών συμφωνιών με τις παράνομες εταιρείες του ψευδοκράτους. Κατά πόσον οι τεχνικές λεπτομέρειες μιας τέτοιας λύσης θα είναι συμμορφούμενες ή μη συμμορφούμενες παραμένει ερωτηματικό, ενώ ανησυχίες εκφράζονται και για την... τύχη της ίδιας της υφιστάμενης νομοθεσίας. «Θέλουμε να την αλλάξουμε ή δεν θα την εφαρμόζουμε;», διερωτώνται αρμόδιοι λειτουργοί.


Περαιτέρω, αρμόδιες πηγές του ΤΗΕ σημειώνουν ότι «φαίνεται πως η δυνατότητα που παρέχεται είναι να υπογράψουν μια συμφωνία οι δικοί μας πάροχοι με τον ιδιοκτήτη του κόμβου και αντίστοιχα και η άλλη πλευρά». Προσθέτουν, όμως, ότι «εδώ υπάρχει ερωτηματικό, αν θα υπογράψουν οι Τουρκοκύπριοι ή οι Τούρκοι πάροχοι, διότι σύμφωνα με την αριθμοδότηση το δίκτυο στην Κύπρο είναι υποσύνολο των δικτύων στην Τουρκία, δηλαδή εμφανίζονται τα τουρκοκυπριακά νούμερα ως υποσύνολο της αριθμοδότησης της Τουρκίας». Σε περίπτωση σύνδεσης των Τούρκων παρόχων με τον κόμβο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «πέραν πάσης αμφιβολίας δεν υπάρχει κανένα νομικό πρόβλημα».


Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Πηλείδη, όσον αφορά την αριθμοδότηση, δεν αντιμετωπίζονται δυσκολίες. «Εξ όσων αντιλαμβάνομαι δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη είτε προς τα κατεχόμενα είτε οπουδήποτε αλλού», αναφέρει και συμπληρώνει ότι «δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη στον αριθμό που να υπονοεί τα κατεχόμενα».


Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να μην υπάρχει μέσω της συμφωνίας και της εφαρμογής του ΜΟΕ οποιαδήποτε νύξη έμμεσης αναγνώρισης του ψευδοκράτους, δηλώνει ότι «αυτή ακριβώς είναι η προσπάθεια που γίνεται». Καταληκτικά, αναφέρει ότι σε σχέση με τη νομοθεσία «δεν υπάρχει καμιά εισήγηση από τη δική μας πλευρά ή και πρόθεση για να τροποποιηθεί η νομοθεσία, δηλαδή αν θα γίνει σύνδεση να γίνει με τρόπο που να μη συμβληθούν οι εταιρείες μας εταιρείες του ψευδοκράτους».
Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο


Της όποιας πολιτικής συμφωνίας σε σχέση με το ΜΟΕ της κινητής τηλεφωνίας έπεται το ζήτημα συμφωνίας και των παρόχων, κατ’ ανάλογο τρόπο με τη διασύνδεση μέσω με dual easy. Το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται επί της παρούσης από έναν παροχέα, με τους υπόλοιπους να έχουν εκφράσει τη θέση ότι θα το εξετάσουν μόνο εάν και εφόσον δεχτούν τη συμφωνία οι Τ/κ.


Σε ό,τι αφορά πλέον συνομολόγηση συμφωνίας με τον κόμβο, ο κ. Πηλείδης διευκρινίζει ότι εναπόκειται στον κάθε πάροχο να αποφασίσει αν επιθυμεί να υιοθετήσει τα μέτρα. «Όταν βρεθεί μια οδός που είναι αποδεκτή, τότε εναπόκειται στην κάθε εταιρεία αν θέλει να ακολουθήσει. Δεν θα τους επιβληθεί», σημειώνει χαρακτηριστικά.


Ερωτηθείς κατά πόσον με τον κόμβο θα συμβληθούν εταιρείες των κατεχομένων ή τουρκικές εταιρείες, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ αναφέρει ότι «αυτό που γνωρίζουμε από τις εταιρείες τις δικές μας είναι ότι θα συνδεθούν με τον κόμβο. Απ’ εκεί και πέρα δεν τους ενδιαφέρει τι θα γίνει, εφόσον δεν θα συμβληθούν με κάποιον άλλο».