Ακίνητο

Ανάπτυξη καθ’ ύψος

Νέο μπουμ επενδύσεων με πύργους και ξενοδοχεία σε όλη την Κύπρο

Έκρηξη επενδύσεων αναμένεται το επόμενο διάστημα στην Κύπρο, με πολυώροφα κτήρια και ξενοδοχεία. Μεγάλες αναπτύξεις βρίσκονται στα σκαριά σε Λευκωσία, Λεμεσό, Πάφο, Πύλα και Ορόκλινη, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στα ήδη υφιστάμενα μεγάλα κτήρια που δεσπόζουν στα αστικά κέντρα.


Στη Λεμεσό παρελθόν θα αποτελέσει σύντομα το εμπορικό κέντρο «Debenhams Olympia» του ομίλου Σιακόλα, το οποίο θα κατεδαφιστεί για να πάρει τη θέση του ακόμη ένας πύργος, στον παραλιακό δρόμο Λεμεσού. Θα είναι ο ψηλότερος πύργος της Κύπρου, με 45 ορόφους και 197 μέτρα ύψος. Το μελλοντικό δημιούργημα θα έχει το όνομα «Aura» και τον σχεδιασμό του θα αναλάβουν οι διεθνώς αναγνωρισμένοι αρχιτέκτονες Foster + Partners, οι οποίοι δημιούργησαν το Gherkin Building ή αλλιώς St Mary's Axe Building στο Λονδίνο.


Η εταιρεία κατέθεσε μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ), η οποία αφορά και τις τρεις φάσεις της προτεινόμενης οικιστικής ανάπτυξης «Aura». Δηλαδή την κατεδάφιση του υφιστάμενου κτηρίου και την κατασκευή και λειτουργίας της νέας ανάπτυξης. Οι εργασίες κατεδάφισης αναμένεται να αρχίσουν μόλις εκδοθεί η πολεοδομική άδεια και θα διαρκέσουν 3-4 μήνες. Η φάση κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσει το 2019 και το έργο θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2022. Το έργο θα περιλαμβάνει κατοικίες, μηχανικές εγκαταστάσεις, γραμμικό πάρκο, υποδοχή, εστιατόρια, υπηρεσίες αναψυχής και δημόσιο πάρκο.
10ώροφο ξενοδοχείο στην Ορόκλινη


Έκρηξη επενδύσεων αναμένεται και για την επαρχία Λάρνακας, για τις περιοχές Ορόκλινη και Πύλα, οι οποίες εισέρχονται δυναμικά στον τουριστικό χάρτη με περίπου τρεις χιλιάδες κλίνες, που συνεχώς αυξάνονται. Αναλυτικά, στην Ορόκλινη θα προστεθεί το δεκαώροφο ξενοδοχείο Radisson Larnaca Beach Resort, 202 δωματίων, που θα πάρει τη θέση του ξενοδοχείου Princess, το οποίο κατεδαφίστηκε. Το Radisson Beach αναμένεται να είναι έτοιμο του χρόνου.
Μεγάλα έργα και στην Πύλα


Στην Πύλα, η εργοληπτική εταιρεία αδελφοί Ιακώβου προωθεί τις διαδικασίες για ανέγερση σύγχρονου ξενοδοχείου πέντε αστέρων και δέκα ορόφων στην παραλιακή ζώνη δίπλα από το Golden Bay Beach. Επιπρόσθετα το εγκαταλελειμμένο για αρκετά χρόνια ξενοδοχείο Michaels έχει αγοραστεί από έναν Ιορδανό επιχειρηματία το 2017 και ανακαινίζεται με ένα κόστος €7 εκ. Στην ακτογραμμή και το ξενοδοχείο Palm Beach, το οποίο, επίσης, ανακαινίζεται, ενώ το φθινόπωρο αναμένεται να λειτουργήσει το Solaar Hotel, με 150 κλίνες. Ακόμη, το για χρόνια ερημωμένο Eva Hotel αγόρασε Ρωσίδα επιχειρηματίας, η οποία κατέθεσε αίτηση για κατεδάφισή του και ανέγερση νέας ξενοδοχειακής μονάδας.


Στα σκαριά βρίσκεται και το Βeau Rivage, το οποίο πουλήθηκε σε εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων, την NCH CAPITAL, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια δισεκατομμυρίων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η επένδυση-μαμούθ περιλαμβάνει τουριστική και οικιστική ανάπτυξη, η οποία αναμένεται να αγγίξει τα €100 εκ.
Το ψηλότερο κτήριο της Λευκωσίας


Στη Λευκωσία τον Σεπτέμβριο του 2019 αναμένεται να ολοκληρωθεί το κτήριο «360», του οποίου η κατασκευή έφτασε ήδη στον 31ο όροφο, από τους συνολικά 34 ορόφους που θα διαθέτει το κτήριο. Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον από Κύπριους και ξένους αγοραστές για το έργο, καθώς πέραν του 40% του κτηρίου έχει πωληθεί. Όλα τα διαμερίσματα διαθέτουν πανοραμική θέα απ' όλες τις πλευρές του κτηρίου, δίνοντας στους αγοραστές την ευκαιρία να επιλέξουν το ύψος και τη θέα που προτιμούν να απολαμβάνουν», τόνισε σχετικά.
Δύο πύργοι στην Πάφο


Αιτήσεις για δύο πολυώροφα κτήρια δέχθηκε και ο Δήμος Πάφου. Συγκεκριμένα, υπέβαλαν αίτηση ο όμιλος Thanos Hotels για ανέγερση μεικτής ανάπτυξης στο παραλιακό μέτωπο της Κάτω Πάφου, την οποία συνθέτουν ένας πύργος 20 ορόφων με διαμερίσματα και ένα μοντέρνο ξενοδοχείο επίσης 20 ορόφων, έχει ήδη εξασφαλίσει το πράσινο από τον Δήμο Πάφου και βρίσκεται ενώπιον της πολεοδομίας για έγκριση. Παράλληλα και η Korantina Homes κατέθεσε αίτηση για δύο πύργους 18 ορόφων και η Πολεοδομία τους έριξε στους 16 ορόφους.