Εργασία

Δικαστική βόμβα €3 δις

Αντισυνταγματικές περικοπές και πάγωμα αυξήσεων στο δημόσιο

Πονοκέφαλο για την Κυβέρνηση αποτελεί η επίμαχη απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, με την οποία έκρινε ως αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και προνοούσαν περικοπές μισθών και μειώσεις στις συντάξεις των υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημόσιου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.


Πολύ πιθανό η Κυβέρνηση, αφού έρθει σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία, να εφεσιβάλει την απόφαση και παράλληλα να αιτηθεί την αναστολή της, αφού πρόκειται για περικοπές που -αν η απόφαση ισχύει για όλους τους υπαλλήλους και όχι μόνο για όσους προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη- φτάνουν μέχρι και τα 3 δις ευρώ, τα οποία θα πρέπει να επιστρέψει πίσω αναδρομικά.
Η επίμαχη απόφαση


Υπενθυμίζεται ότι το τριμελές Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε ως αντισυνταγματικούς τους νόμους που προνοούσαν: πάγωμα των προσαυξήσεων, μείωση των απολαβών δημόσιων υπαλλήλων, 3% εισφορά στο σχέδιο σύνταξης, που τέθηκαν σε ισχύ το 2012 και το 2011 αντίστοιχα. Οι νόμοι κρίθηκαν αντισυνταγματικοί διότι παραβιάζουν το άρθρο 23 του Συντάγματος που αφορά στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας, αφού οι αιτητές υποστήριξαν στο Δικαστήριο και δικαιώθηκαν ότι οι απολαβές αποτελούν περιουσιακό στοιχείο.
Μελετάται το ενδεχόμενο έφεσης


Από την ημέρα της απόφασης (29/3/2019), η Δημοκρατία έχει περιθώριο 42 ημερών για να ασκήσει έφεση. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που είναι πολύ πιθανό, αν και η επίσημη πλευρά ακόμη δεν το δήλωσε ξεκάθαρα. Στην πρώτη του αντίδραση ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, δήλωσε πως «οι τρεις αποφάσεις θα πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά για να διακριβωθεί το ενδεχόμενο καταχώρισης έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο».


Παράλληλα, όπως είπε, μελετάται και το ενδεχόμενο να επιτευχθεί κάποια αναστολή εκτέλεσης των αποφάσεων μέχρι να εκδικαστεί η έφεση. Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει σύντομα. Θα ζητηθεί η εκδίκαση της έφεσης να γίνει το συντομότερο δυνατόν, όπως επίσης και να επιληφθεί της εκδίκασης η πλήρης Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Εντός των επόμενων ολίγων ημερών, πρόσθεσε, και αφού μελετηθούν οι αποφάσεις, θα συγκαλέσουν σύσκεψη μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του κράτους για να αποφασίσουν τι θα πράξουν.


Από πλευράς του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε ότι «πρόκειται για απόφαση επί ενός ιδιαίτερα σοβαρού ζητήματος, με πολύ μεγάλες συνέπειες για τη χώρα, την οποία η Κυβέρνηση, σε στενή συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία, μελετά και θα αξιολογήσει. Σε αυτό το πλαίσιο θα διευκρινιστούν ο χρόνος και ο τρόπος εφαρμογής της απόφασης του Δικαστηρίου και αναλόγως οι πρακτικές επιπτώσεις».


Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο, προκειμένου να διασφαλιστούν δύο στόχοι μείζονος σημασίας: η σταθερή πορεία της οικονομίας μας και το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας.
«Βόμβα» στα θεμέλια της οικονομίας


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το ΚΕΒΕ, χαρακτηρίζοντας ως «βόμβα» στα δημόσια οικονομικά την εν λόγω απόφαση. Το ΚΕΒΕ καλεί την Κυβέρνηση να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και προειδοποιεί όλους ότι οι φορολογούμενοι, και ειδικά οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, δεν έχουν περιθώρια για άλλες φορολογίες, προκειμένου να καλύψουν τις επιστροφές των περικοπών των δημοσίων υπαλλήλων. Ανησυχία λόγω της απόφασης εκφράζει και η ΟΕΒ, που ζητά διορθωτικές ρυθμίσεις από Πολιτεία και Βουλή.
Ο αντίκτυπος στα δημόσια οικονομικά


Όσον αφορά τον δημοσιονομικό αντίκτυπο της επίμαχης απόφασης, σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών, είναι πρόωρο να εκτιμηθεί, αφού πρέπει να διευκρινιστεί εάν η επιστροφή των περικοπών θα αφορά όλους τους δημόσιους υπαλλήλους ή αν περιορίζεται αποκλειστικά σε όσους προσέφυγαν ονομαστικά κατά των νομοθεσιών αυτών, κάτι που περιορίζει σημαντικά το κόστος.


Πάντως, αξίζει να αναφέρουμε ότι, σε περίπτωση που οι δικαστικές αυτές αποφάσεις ισχύουν για όλους, τότε το Κράτος θα κληθεί να πληρώσει το σύνολο των περικοπών αναδρομικά, οι οποίες από το 2012 μέχρι σήμερα εκτινάχθηκαν στα 3 δις ευρώ.