Τράπεζες

Νέα σελίδα

Νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ο Κωνσταντίνος Ηροδότου

Μετά από έντονο προβληματισμό, που διήρκεσε αρκετές εβδομάδες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενασκώντας τις συνταγματικές εξουσίες του, ανακοίνωσε τον διορισμό του 46χρονου Κωνσταντίνου Ηροδότου στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, σε αντικατάσταση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, η θητεία της οποίας ολοκληρώνεται στις 11 Απριλίου.


Ο κ. Ηροδότου ήταν πάντως ένα από τα φαβορί που ακούστηκαν τους τελευταίους μήνες για τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και σημαντικό ρόλο για την επιλογή του, πέραν της αδιαμφισβήτητης εμπειρογνωμοσύνης του, έπαιξε και το ότι ήταν κοντά στα κέντρα λήψεως αποφάσεων της Κεντρικής από τη θέση του εκτελεστικού συμβούλου από τον Μάρτιο του 2017. Στις προτεραιότητες αναμένεται να είναι η περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.
Το σκεπτικό της επιλογής


Το σκεπτικό της επιλογής του κ. Ηροδότου ανέλυσε, μέσω ανακοίνωσης που εκδόθηκε την Πέμπτη, 28 Μαρτίου, η Προεδρία της Δημοκρατίας. «Με ευρύτατη πείρα σε θέσεις υψηλής ευθύνης στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα στο εξωτερικό, στο Λονδίνο και το Παρίσι, υπήρξε σύμβουλος κυβερνήσεων και διεθνών ομίλων σε ζητήματα χρηματοοικονομικών συναλλαγών και στρατηγικής, ενώ τον Ιούνιο του 2014 επιλέγηκε μέσα από διεθνή διαγωνισμό ως επίτροπος αποκρατικοποιήσεων στην Κύπρο, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι τον Μάρτιο του 2017», αναφέρεται.


Με την ευκαιρία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε και τις θερμές ευχαριστίες του προς την κ. Γιωρκάτζη για τη συνεργασία και τις υπηρεσίες που πρόσφερε σε κρίσιμες ώρες για την οικονομία της χώρας.
Να καθαρίσει την... τάτσα


Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως την ικανοποίησή του για τον διορισμό του κ. Ηροδότου εξέφρασε, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης.


«Συγχαρητήρια στον Κωνσταντίνο Ηροδότου για τον διορισμό του στην καυτή θέση. Συγχαρητήρια και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί ανάμεσα στα ονόματα που παρέλασαν τις τελευταίες μέρες ο Πρόεδρος έκανε την καλύτερη δυνατή επιλογή. Εύχομαι και ελπίζω ο κ. Ηροδότου να αναδειχθεί αντάξιος των υψηλών προσδοκιών που υπάρχουν και ιδιαίτερα να κάνει το παν για να προστατεύσει την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας.


Όχι μόνο για να μπορεί το προσωπικό της Κεντρικής να κάνει απρόσκοπτα τη δουλειά του, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις, αλλά και για να καθαρίσει την τάτσα που υπάρχει για τη χώρα. Αυτό απαιτεί διάθεση να σταθεί εναντίον οργανωμένων συμφερόντων, τα οποία δεν είναι λίγα. Καλή δύναμη και καλό κουράγιο, Κωνσταντίνε», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αλλαγή τρόπου διακυβέρνησης Κεντρικής Τράπεζας


Να σημειωθεί πως σχεδόν ταυτόχρονα με τον διορισμό του κ. Ηροδότου αναμένεται να οδηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο που αλλάζει τον υφιστάμενο τρόπο διακυβέρνησης της Κεντρικής Τράπεζας.


Το νομοσχέδιο θα χρειαστεί τροποποίηση του Συντάγματος, αφού προνοεί τη δημιουργία νέου οργάνου διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας. Ο νέος νόμος για την Κεντρική βρίσκεται στα σκαριά εδώ και έναν περίπου χρόνο και η προώθησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο γίνεται εν μέσω των διεργασιών για επιλογή νέου Διοικητή της Τράπεζας. Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο για την Κεντρική Τράπεζα επηρεάζονται πρόνοιες του Συντάγματος που αφορούν τις εξουσίες του Διοικητή, λόγω του νέου οργάνου που προβλέπεται, του εκτελεστικού συμβουλίου.


Το νέο όργανο που δημιουργείται στην Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αλλάξει τον ρόλο του διοικητή και να ενισχύσει αυτόν των εκτελεστικών και μη εκτελεστικών συμβούλων εντός της Τράπεζας.


Πάντως, τόσο στο Σύνταγμα, όσο και στο οργανόγραμμα της Τράπεζας δεν καθορίζεται ο ρόλος των εκτελεστικών συμβούλων της Κεντρικής, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να ασκούν εκτελεστικά καθήκοντα, πλην της συμμετοχής τους στο ΔΣ και στην Αρχή Εξυγίανσης. Με τον διορισμό του κ. Ηροδότου ανοίγει ο δρόμος για διορισμό άλλων δύο εκτελεστικών συμβούλων, ενώ κενή στην Κεντρική Τράπεζα παραμένει και η θέση του Διευθυντή του Τμήματος Εποπτείας.
WHO IS WHO


Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο University College London (UCL) το 1996 με BSc στα Οικονομικά (First Class Honours και βραβείο πανεπιστημίου για την απόδοσή του στα Οικονομικά). Το 2001 αποφοίτησε από το London Business School με MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με Διάκριση (ανώτατο 10% της χρονιάς).


Στη συνέχεια εργοδοτήθηκε από την UBS Investment Bank στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε για σχεδόν όλη την καριέρα του στην επενδυτική τραπεζική και έφθασε να διοικεί ταυτόχρονα δύο τομείς της τράπεζας. Ήταν επικεφαλής της Ναυτιλίας για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική και ταυτόχρονα επικεφαλής Υποδομών & Παραχωρήσεων / Χρηματοδοτήσεων Έργων για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.


Επανεκκίνησε και τους δύο τομείς και τους ανέπτυξε σε εργασίες με ετήσια έσοδα πολλών εκατομμυρίων. Υπήρξε σύμβουλος κυβερνήσεων, καθώς και ομίλων και επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα σε μεγάλες χρηματοοικονομικές συναλλαγές και στρατηγικές, συνολικής αξίας άνω των €50 δις.


Η εμπειρία του περιλαμβάνει τη δόμηση και ηγεσία πολύπλοκων διαπραγματεύσεων, συγχωνεύσεις και εξαγορές, παραχωρήσεις έργων, εισαγωγές εταιρειών σε χρηματιστήρια (NASDAQ και NYSE), δόμηση και άντληση ιδίων και δανειακών κεφαλαίων (τραπεζική χρηματοδότηση και ομόλογα), εταιρικές και χρηματοοικονομικές αναδιαρθρώσεις και χρηματοδοτήσεις έργων.


Τον Ιούνιο του 2014 επιλέγηκε, μετά από διεθνή διαγωνισμό, ως Επίτροπος Αποκρατικοποιήσεων στην Κύπρο και τον Μάρτιο του 2017 διορίστηκε ως εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΤΚ.