Το ματς είναι… στημένο

ΚΑΡΤΑ ΦΙΛΑΘΛΟΥ: ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΑ ΑΔΕΙΑ ΓΗΠΕΔΑ


Θεωρούμε πως οι προσπάθειες του Υπουργού είναι μεν επαινετές, αλλά σε καμία περίπτωση, από μόνη της, η Κάρτα Φιλάθλου δεν μπορεί να απαλλάξει το κυπριακό ποδόσφαιρο από τη βία και προκειμένου να επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα
Τα προβλήματα του κυπριακού ποδοσφαίρου είναι πολλά και γνωστά. Όσοι προσποιούνται πως δεν τα καταλαβαίνουν, είναι εκείνοι που επιδιώκουν αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης στην προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν τα ιδιοτελή τους συμφέροντα, εκμεταλλευόμενοι το δημοφιλέστερο άθλημα. Και τα συμφέροντα που έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο είναι πολλά, κυρίως οικονομικά.


Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την απουσία του κόσμου από τα γήπεδα (η οποία αποδίδεται κυρίως στην υιοθέτηση της κάρτας φιλάθλου), ο Υπουργός Δικαιοσύνης, υπό το βάρος των πιέσεων που ασκούν οι οργανωμένοι οπαδοί, έχει ανάψει κατ' αρχήν το πράσινο φως στα σωματεία να εκδίδουν τα ίδια την Κάρτα Φιλάθλου. Βασικός στόχος της ενέργειας αυτής είναι να πείσουν τους οργανωμένους οπαδούς να επιστρέψουν στα γήπεδα.


Ο Υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε ότι δεν είναι η κάρτα φιλάθλου που κρατεί τους οπαδούς εκτός των γηπέδων, αλλά άλλα ζητήματα, όπως το γεγονός ότι προτιμά από τον καναπέ του σπιτιού του να απολαύσει τα παιχνίδια που τον ενδιαφέρουν, ή να δει τον αγώνα της ομάδας τηλεοπτικά στην καφετερία, δίχως να ταλαιπωρηθεί.


Θεωρούμε πως οι προσπάθειες του Υπουργού είναι μεν επαινετές, αλλά σε καμία περίπτωση, από μόνη της, η Κάρτα Φιλάθλου δεν μπορεί να απαλλάξει το κυπριακό ποδόσφαιρο από τη βία και προκειμένου να επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα.
Παυσίπονο για θεραπεία καρκίνου
Σε άρθρο μας πριν από μερικούς μήνες, με τίτλο «Κάρτα Φιλάθλου: Παυσίπονο για θεραπεία καρκίνου», τονίσαμε ότι ο κόσμος γύρισε επιδεικτικά την πλάτη στο ποδόσφαιρο, γιατί το πρωτάθλημα εδώ και μερικά χρόνια είναι αναξιόπιστο. Ο κόσμος έχει πεισθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το δημοφιλέστερο άθλημα παραδόθηκε αμαχητί στους επιτήδειους παράγοντες, οι οποίοι λυμαίνονται τον χώρο για δικό τους πλουτισμό, μάλιστα με τις πλάτες της Πολιτείας. Όσοι έχουν την εντύπωση πως η κατάργηση της Κάρτας Φιλάθλου θα ξεχειλίσει τις κερκίδες μας με κόσμο, πλανώνται πλάνην οικτράν.


Τα γήπεδα θα είναι άδεια ενόσω το κυπριακό ποδόσφαιρο θα παραμένει βουτηγμένο στον βούρκο της διαπλοκής, της διαφθοράς, των υπόγειων διαδρομών του ποδοσφαιρικού χρήματος, της στημένης διαιτησίας, του στοιχηματικού οίστρου, των κόκκινων φακέλων, της βίας και γενικότερα της ανυποληψίας. Στο σημείο αυτό αναφύεται ένα αμείλικτο ερώτημα: Αλήθεια, γιατί οι αρμόδιοι έθαψαν τον νόμο για τα στημένα παιχνίδια;


Υπενθυμίζουμε και επισημαίνουμε ότι ο «περί της Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων Νόμος» ψηφίσθηκε από τη Βουλή πριν από ενάμιση, περίπου, χρόνο, με σκοπό την πάταξη του φαινομένου των στημένων αγώνων στην Κύπρο, ο οποίος ουδέποτε εφαρμόσθηκε.
Μέτρα εξυγίανσης
Έχοντας αυτές τις οδυνηρές πραγματικότητες κατά νουν, φρονούμεν ότι θα πρέπει επειγόντως να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον του κυπριακού ποδοσφαίρου, προκειμένου να διαδραματίσει τον καθοριστικό του ρόλο στα αθλητικά, κοινωνικά και εθνικά δρώμενα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και τις αιμάσσουσας πατρίδας. Προς την κατεύθυνση αυτή, τον πρώτο ρόλο έχει η Κυβέρνηση, η οποία έχει ύψιστο χρέος να αντικρίσει το θέμα χωρίς κομματικά ή άλλα ιδιοτελή κριτήρια, δίδοντας νέα πνοή στο κυπριακό ποδόσφαιρο, το οποίο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη συλλογική προσπάθεια κοινωνικής ανόρθωσης και οικονομικής ανάπτυξης της χειμάζουσας Κύπρου.
Ανυποληψία - Χαίνουσες πληγές
Αναντίλεγκτα, η βία και ο «χουλιγκανισμός» δεν είναι οι μοναδικές πληγές του κυπριακού ποδοσφαίρου, το οποίο από το 2004, με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων, πλέει στα βοθρολύματα της ανυποληψίας. Οι συναφείς αποσπασματικές ενέργειες, όσο δυνατές κι αν είναι, δεν πρόκειται να φέρουν τον κόσμο στα γήπεδα, ούτε θα φέρουν τα ποθητά αποτελέσματα. Γι’ αυτό, η Πολιτεία, αν πράγματι θέλει να ανακτηθεί η χαμένη αίγλη του κυπριακού ποδοσφαίρου, οφείλει να επουλώσει τις μεγάλες χαίνουσες πληγές, όπως:


1 Η εκτροφή του φανατισμού, η πολιτικοποίηση και η αδυναμία εφαρμογής της νομοθεσίας για πάταξη της βίας.


2 Η διείσδυση ανθρώπων του υποκόσμου στο ποδόσφαιρο [επηρεάζοντας μάλιστα πολιτικές αποφάσεις, όπως κατήγγειλε ο τότε πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης, Υπουργός Σοφοκλής Σοφοκλέους].


3 Η αδιαφανής διακυβέρνηση από την ανώτατη ποδοσφαιρική Αρχή και η πλασματική, πολλές φορές, τήρηση των κριτηρίων της ΟΥΕΦΑ από τις ομάδες που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα Α’ και Β’ Κατηγορίας.


4 Η διαφαινόμενη χειραγώγηση της διαιτησίας.


5 Η αδυναμία εξέτασης των κόκκινων φακέλων για ύποπτους αγώνες.


6 Η διαιωνιζόμενη κατάσταση με τις οικονομικές οφειλές των σωματείων στα Κοινωνικά Ταμεία και τον Φόρο Εισοδήματος.
Θλιβερές επιπτώσεις
Κοινωνική


Εκατοντάδες οικογένειες, που με πολλές θυσίες στέλνουν τα παιδιά τους στις ακαδημίες, σωματειακές ή ιδιωτικές, νιώθουν μεγάλη απογοήτευση βλέποντας τις πόρτες της ανέλιξης ερμητικά κλειστές, λόγω της πλημμυρίδας των ξένων που κατακλύζουν τις κυπριακές ομάδες, και την αιχμαλωσία σε κάθε λογής ατζέντηδες.
Εθνική


Η δυσμενής μεταχείριση και γενικά η απαξίωση της οποίας τυγχάνουν οι Κύπριοι νεαροί ποδοσφαιριστές από τους παράγοντες και τους προπονητές, σε συνάρτηση με την κραυγαλέα έλλειψη υποδομών, δεν βοηθούν καθόλου στην εκκόλαψη ντόπιων ταλέντων. Δεν είναι τυχαίο που η εθνική ομάδα, τόσο στους άνδρες όσο και στους νέους, αποτελεί τον φτωχό συγγενή στο ευρωπαϊκό και διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα.
Η οικονομική


α) Αποτελεί μόνιμη χαίνουσα πληγή η «διαφυγή» πελώριων ποσών στο εξωτερικό μέσω της μισθοδοσίας και των ύποπτων συμβολαίων των ξένων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι φθάνουν στο αστρονομικό 75% στις ομάδες της Α’ κατηγορίας.


β) Η συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων χρωστούν σεβαστά ποσά στον Φόρο Εισοδήματος, στον ΦΠΑ και στα κοινωνικά ταμεία, ενώ την ίδια στιγμή το κράτος τις επιχορηγεί με διάφορους τρόπους.
Καταληκτικά, αν αυτή η πολιτεία πιστεύει ότι η δύναμη του ποδοσφαίρου ως του λαϊκότερου αθλήματος μπορεί να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην κοινωνία, ας συμβάλει καταλυτικά στην πλήρη εξυγίανσή του, έτσι ώστε, ως ο βασιλιάς των αθλημάτων, να διαδραματίσει τον δικό του ρόλο στην ανάπτυξη και την πρόοδο.


ΞΕΝΗΣ Χ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ
Δημοσιογράφος, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού, iep.org.cy