Η κατάσταση στην Αλγερία

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν διαδηλώσεις στην Αλγερία από διαμαρτυρομένους στην απόφαση του Προέδρου Bouteflika να διεκδικήσει 5η προεδρική θητεία. Στις 22 Φεβρουαρίου υπήρξε μια μεγάλη διαδήλωση στην πρωτεύουσα της Αλγερίας, καθώς και σε άλλες πόλεις της χώρας.


Ο Bouteflika είναι από τους ιστορικούς ηγέτες της Αλγερίας. Τον Απρίλη του 1999 εξελέγη για πρώτη φορά Πρόεδρος της Αλγερίας σε ηλικία 62 ετών. Ο πρώτος του προεκλογικός στόχος ήταν να επαναφέρει την ειρήνη στην Αλγερία, που βρισκόταν σε εμφύλιο πόλεμο από το 1992.


Ο Πρόεδρος Bouteflika επανεξελέγη ακόμα τρεις φορές και τώρα θα επαναδιεκδικήσει για 5η θητεία. Εκείνο που συμβαίνει είναι ότι το 2013 ο Bouteflika υπέστη ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο και από τότε σπάνια κάνει δημόσιες εμφανίσεις ή απευθύνεται στον αλγερινό λαό και ακόμα δεν δέχεται ξένους αξιωματούχους.


Η υγεία του Προέδρου είναι πολύ άσχημη και, κατά τους διαδηλωτές, δεν μπορεί πλέον να κυβερνήσει τη χώρα. Παρόλα αυτά, προς το παρόν, τουλάχιστον, ο Πρόεδρος συνεχίζει να είναι υποψήφιος για τις εκλογές της 18ης Απριλίου.
Η Αλγερία είναι μια χώρα που πολέμησε για την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία και μόνον ο Ντε Γκωλ, με τη δύναμη και το γόητρο που διέθετε, είχε το θάρρος να διαπραγματευθεί με τους Αλγερινούς και η Αλγερία πήρε την ανεξαρτησία της με τις συμφωνίες του Evian στις αρχές της δεκαετίας του '60. Ένας από τους ιστορικούς ηγέτες ήταν και ο Bouteflika.


H Αλγερία, σε αντίθεση με την Τυνησία και το Μαρόκο, κλείστηκε περισσότερο στον εαυτό της. Η Αραβική Άνοιξη δεν την επηρέασε τόσο πολύ, ενώ από την άλλη μεριά είναι μια πλούσια σε πετρέλαιο χώρα. Λόγω της κατάστασης στην Αλγερία και παρόλο τον πλούτο σε πετρέλαιο, πολλοί Αλγερινοί διαλέγουν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να δώσουν καλύτερο μέλλον στα παιδιά τους (βλ. Fahim Djebara “Face a une Societe Sclerosee, de plus en plus de candidats au depart”, Le Monde, 24-25 Φεβρουαρίου 2019, σελ. 3).


Οι διαδηλώσεις για την υποψηφιότητα του Προέδρου δείχνουν γενικά επίσης τη δυσαρέσκεια του κόσμου για την πολιτική κατάσταση και την κατάσταση γενικά. Το προσεχές μέλλον θα μας δείξει και το μέλλον της κατάστασης στην Αλγερία.
ΔΡ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ
c.a.theodoulou@cytanet.com.cy
Δικηγόρος,
Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων
(Η.Ε.Ι., Γενεύης, Ελβετίας),
πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων