Η λειτουργία Αρχής Κατά της Διαφθοράς απαρχή για να ξηλωθεί το σαθ

Η λειτουργία Αρχής Κατά της Διαφθοράς απαρχή για να ξηλωθεί το σαθρό σύστημα
Η διαφθορά και η διαπλοκή στην Κύπρο έχουν βαθιές ρίζες, οι οποίες ανάγονται στα πρώτα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας και, δυστυχώς, κάνουν θραύση μέχρι τις μέρες μας. Για την όλη κατάσταση, ασφαλώς, η μεγάλη ευθύνη ανήκει στο πολιτικό σύστημα, του οποίου η πλημμελής και ανορθόδοξη λειτουργία εξέθρεψε την αναξιοκρατία, ανήγαγε το ρουσφέτι σε επιστήμη και άφησε διάτρητο το νομοθετικό πλαίσιο

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει νομοθετικά για σύσταση Αρχής Κατά της Διαφθοράς με διευρυμένες, μάλιστα, εξουσίες στα πρότυπα των συστάσεων της Επιτροπής GRECO*. Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, πρόκειται για μιαν Αρχή που συναντάμε σε σύγχρονα κράτη της Ευρώπης και θα επιλαμβάνεται καταγγελιών για υποθέσεις διαφθοράς, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να ενεργεί και αυτεπάγγελτα. Φρονούμε πως η απόφαση αυτή αποτελεί ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα για πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, που κατατρώγουν διαχρονικά τα σωθικά της κυπριακής κοινωνίας.


Είναι κοινό μυστικό πως η διαφθορά και η διαπλοκή στην Κύπρο έχουν βαθιές ρίζες, οι οποίες ανάγονται στα πρώτα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας και, δυστυχώς, κάνουν θραύση μέχρι τις μέρες μας. Για την όλη κατάσταση, ασφαλώς, η μεγάλη ευθύνη ανήκει στο πολιτικό σύστημα, του οποίου η πλημμελής και ανορθόδοξη λειτουργία εξέθρεψε την αναξιοκρατία, ανήγαγε το ρουσφέτι σε επιστήμη και άφησε διάτρητο το νομοθετικό πλαίσιο, ανοίγοντας τον δρόμο στους επιτήδειους κερδοσκόπους κάθε λογής να λεηλατούν ανενόχλητοι το δημόσιο χρήμα.


Παράλληλα, άνοιξε όχι μόνον παράθυρα, αλλά καμαρόπορτες στη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, προκαλώντας σοβαρά ρήγματα στην κοινωνική συνοχή. Η είδηση ότι οι ανείσπρακτοι φόροι αγγίζουν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, σε μια περίοδο που οι μισθωτοί και τα μη προνομιούχα στρώματα του πληθυσμού προσπαθούν να συνέλθουν από την οικονομική κρίση, μόνο θλίψη και οργή προκαλούν. Επιπλέον, τα υπάρχοντα στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι ένα στα τρία νομικά ή φυσικά πρόσωπα φοροδιαφεύγει, δεν μπορεί να αφήσει το κράτος αδιάφορο.


Προσδοκούμε, λοιπόν, ότι η λειτουργία της Αρχής κατά της Διαφθοράς θα στελεχωθεί από τίμιες προσωπικότητες, που, πέραν και πάνω από κάθε λογής ιδιοτελή συμφέροντα και σκοπιμότητες, θα ετοιμάσουν οδικό χάρτη για απαλλαγή του τόπου από την εφιαλτική ντριπλέτα διαπλοκή - διαφθορά - φοροδιαφυγή. Απώτερος στόχος είναι να ξηλωθεί εκ βάθρων το σάπιο σύστημα, κλείνοντας όλες τις μαύρες τρύπες αθέμιτου πλουτισμού στο διηνεκές. Αυτή η μεταρρρύθμιση, σε συνδυασμό με την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του Γενικού Σχεδίου Υγείας, θα μπορούσε να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για μιαν αξιοπρεπή κοινωνία σε ένα κράτος ευρωπαϊκό, που προσπαθεί να βρει τον βηματισμό του ύστερα από μια Οδύσσεια 59 χρόνων.


ΞΕΝΗΣ Χ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ
in.el.politismou@gmail.com
Δημοσιογράφος


*Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO), που ιδρύθηκε το 1999 από το Συμβούλιο της Ευρώπης, για να παρακολουθήσει τη συμμόρφωση των κρατών με τα πρότυπα του Συμβουλίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς.