Πολιτισμός

«Things that go together»

Αναδρομική έκθεση του Michael Anastassiades

Πρόκειται για μια μοναδική έκθεση, που σου αφήνει το αίσθημα της περηφάνιας, ακόμη και αν μόλις τον έχεις γνωρίσει. Γιατί ο Μιχάλης Αναστασιάδης, με μόνη στήριξη το μεγάλο του ταλέντο, κατάφερε να μπει με τα έργα του στα μεγαλύτερα Μουσεία του κόσμου. Κατάφερε με τις δημιουργίες του να βρίσκεται στην πρώτη θέση των πωλήσεων, σε μιαν από τις μεγαλύτερες εταιρείες φωτιστικών στον κόσμο. Κατάφερε να φτιάχνει έργα τέχνης, τα οποία να είναι πάντοτε χρηστικά και που τα ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά. Είτε πρόκειται για τα διάσημα φωτιστικά της Flos, είτε πρόκειται για τα έπιπλα της B&B Italia, της Cassina, της Herman Miller, ή τα ηχεία της Bang & Olufsen.


Η έκθεση, που φέρει τον τίτλο «Things that go together», εγκαινιάστηκε την Πέμπτη, 7 Μαρτίου, στις 8.00 το βράδυ, στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών (NiMAC), με μεγάλη επιτυχία. Ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει τις επώνυμες δημιουργίες του καλλιτέχνη, καθώς και συνεργασίες του στούντιό του με ορισμένους από τους καλύτερους και πιο μεγάλους κατασκευαστές στον κόσμο. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, στη διάρκεια ξενάγησής τους στον χώρο μια μέρα πριν από τα εγκαίνια, εκ μέρους της Τράπεζας Κύπρου η Διευθύντρια Στρατηγικής και Επικοινωνίας, Δάφνη Προδρόμου, ανέφερε: «Η Τράπεζα Κύπρου δέχτηκε πρόθυμα να στηρίξει την έκθεση του Michael Anastassiades, ενός καλλιτέχνη-υπόδειγμα, που αποδεικνύει με την ίδια τη δουλειά του πως η καινοτόμος ιδέα μπορεί να μεταφραστεί σε επιχειρηματικό σχέδιο και να καταλήξει σε επιτυχία. Και μάλιστα πολύ έξω από τα στενά πλαίσια της Κύπρου. Αυτό ακριβώς στηρίζουμε μέσα από το πρόγραμμα μας IDEA, το ARIS στη Λεμεσό, σε αυτό το πλαίσιο περιλήφθηκε εξάλλου και η εκδήλωση Open Stage στη Φανερωμένη, αλλά και άλλες που έχουν γίνει, ή που προγραμματίζονται στο άμεσο μέλλον».


«Παγκόσμια καταξιωμένος»


Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας (NiMAC), Δρ Γιάννης Τουμαζής, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για τη διοργάνωση της έκθεσης Things that go together. «Είναι η πρώτη μεγάλη έκθεση διεθνώς, στην οποία παρουσιάζεται το πολυσχιδές έργο του παγκόσμια καταξιωμένου Κύπριου ντιζάινερ, έργα του οποίου βρίσκονται στις συλλογές των μεγαλύτερων μουσείων του κόσμου. Ευελπιστούμε ότι η εντυπωσιακή αυτή έκθεση θα συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της και σε άλλα μουσεία του εξωτερικού, προβάλλοντας το πολύπλευρο ταλέντο του Αναστασιάδη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του δύσκολου και απαιτητικού αυτού εγχειρήματος», ανέφερε ο κ. Τουμαζής.


Ο ίδιος ο Michael Anastassiades μάς δήλωσε ότι η λέξη «αναδρομική», ως προς τον τίτλο της έκθεσης, δεν είναι «επακριβής». «Μια που συνήθως οι αναδρομικές εκθέσεις γίνονται στο τέλος της καριέρας κάποιου. Μπορούμε να την ονομάσουμε ως μέσης καριέρας έκθεση (mid-career), αφού πιστεύω ότι βρίσκομαι στα μέσα της διαδρομής. Την αντιμετωπίζω θα έλεγα ως μια έρευνα, μια στάση που έχω την τύχη να κάνω, ώστε να κοιτάξω πίσω και να δω ολόκληρη τη διαδρομή που έχω διανύσει. Αυτό θα με βοηθήσει, πιστεύω, να προχωρήσω», μας είπε. Ο Μιχάλης Αναστασιάδης δεν θεωρεί τις δουλειές του ως έργα τέχνης, ούτε τον εαυτό του ως καλλιτέχνη, αλλά ως industrial designer. Και όμως αυτό δεν είναι αλήθεια, μια που πρόκειται για έναν σπουδαίο καλλιτέχνη. Στη διάρκεια της ξενάγησής μας από τον ίδιο μάς οδήγησε, μέσα από τις αίθουσες του NiMAC, σε ένα ταξίδι, διά μέσου των έργων του, σε όλον τον κόσμο. Μέσα από τη λονδρέζικη μοντέρνα τέχνη, μέσα από την ιταλική φινέτσα, μέσα από τη θάλασσα του Αιγαίου, την industrial διάθεση της Γερμανίας, τη φουτουριστική ματιά της Ιαπωνίας, τα βουνά της Κύπρου. Στα έργα του συναντάει κανείς, όλον τον κόσμο.


Από τη Λευκωσία στα μεγάλα Mουσεία Μοντέρνας Τέχνης


Ισορροπώντας ανάμεσα στην τέχνη και το design, η δουλειά του επιδιώκει να προκαλέσει διάλογο, συμμετοχή και αλληλεπίδραση. Δημιουργεί λιτά, χρηστικά αντικείμενα που χαρακτηρίζονται όμως από μια αναπάντεχη ζωντάνια. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο και είναι συνεργάτης με διάσημους κατασκευαστές, όπως οι Flos, B&B Italia, Herman Miller, Cassina, Bang & Olufsen, Puiforcat, Fratelli Fantini κ.ά. Έργα του παρουσιάζονται στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης, του Ινστιτούτου Τέχνης του Σικάγου, του Μουσείου Victoria & Albert του Λονδίνου, του MAK της Βιένης, του Συμβουλίου Καλών Τεχνών του Λονδίνου και του Κέντρου FRAC της Ορλεάνης στη Γαλλία. Έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του κορυφαίου στο είδος του περιοδικού Wallpaper, ανάμεσα στους μεγαλύτερους δημιουργούς του διεθνούς ντιζάιν. Η εφημερίδα Die Zeit τον αποκάλεσε «ποιητή του φωτός». Εξαιρετικά σχόλια έχουν δημοσιευτεί συχνά για τη δουλειά του από την Telegraph, τη Wall Street Journal, τους Financial Times και τη Vogue. Είναι Βασιλικός Σχεδιαστής για τη Βιομηχανία (RDI) στη Βασιλική Εταιρεία Τεχνών. Συμμετέχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα σε διεθνή ιδρύματα, όπως το Central Saint Martins, το Πανεπιστήμιο των Τεχνών του Λονδίνου και το ECAL στη Λωζάννη. O Μιχάλης Αναστασιάδης σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Imperial College of Science Technology and Medicine του Λονδίνου και στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στον Βιομηχανικό Σχεδιασμό στο Royal College of Art.


Φεύγοντας από την έκθεσή του κρατήσαμε δυο πράγματα. Τα σπουδαία έργα που ο καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει, αλλά και τον σεμνό, σχεδόν ντροπαλό του χαρακτήρα, κάτι σπάνιο στις μέρες μας, ειδικά για το μέγεθος της επιτυχίας του.


«Η Τράπεζα Κύπρου δέχτηκε πρόθυμα να στηρίξει την έκθεση του Michael Anastassiades, ενός καλλιτέχνη-υπόδειγμα, που αποδεικνύει πως η καινοτόμος ιδέα μπορεί να μεταφραστεί σε επιχειρηματικό σχέδιο. Αυτό ακριβώς στηρίζουμε μέσα από το πρόγραμμα IDEA, το ARIS στην Λεμεσό, το Open Stage κ.λπ».


Παράλληλα με την έκθεση, η οποία θα έχει διάρκεια μέχρι τις 20 Ιουλίου, το NiMAC θα φιλοξενήσει μια σειρά εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων ξεναγήσεων, διαλέξεων, συζητήσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, δραστηριοτήτων και εργαστηρίων.


Επιπλέον, τον Μάιο του 2019 θα κυκλοφορήσει μια ειδική έκδοση από την Apartamento Publishing S.L., στην οποία θα συνεισφέρουν κείμενα οι Γιάννης Τουμαζής, Διευθυντής του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας (NiMAC), Zoe Ryan, John H. Bryan, Πρόεδρος και Επιμελητής Αρχιτεκτονικής και Ντιζάιν στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου, Emily King, Συγγραφέας Ντιζάιν και Επιμελήτρια, Έλενα Πάρπα, Συγγραφέας, Ερευνήτρια και Επιμελήτρια, Mario Garcia Torres, Καλλιτέχνης και ο επιμελητής της έκδοσης, Alessandro Rabottini, Επιμελητής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Miart.


Πρόγραμμα εκδηλώσεων στο πλαίσιο της έκθεσης


Ξεναγήσεις στα Ελληνικά:
Τετάρτες 18:00
13, 27 Μαρτίου | 10, 24 Απριλίου | 8, 22 Μαΐου |
12, 26 Ιουνίου | 10, 17 Ιουλίου 2019
Απαιτείται κράτηση: Τηλ.: 22797400 (Δευ-Παρ 08:30-14:30)
Εκπαιδευτικά Προγράμματα:
Για παιδιά ηλικίας 4-8 ετών
Σάββατα, 10:30-12:30
23 Μαρτίου | 6, 20 Απριλίου | 4, 18 Μαΐου
8, 22 Ιουνίου 2019
Απαιτείται κράτηση: Τηλ.: 22797400 (Δευ-Παρ 08:30-14:30)
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
Τρίτη - Σάββατο, 10:00-21:00
Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, NiMAC
19, Παλιάς Ηλεκτρικής, 1016 Λευκωσία, Τ: 22797400
info@nimac.org.cy, www.nimac.org.cy, www.facebook.com/NiMACnicosia/
http://studiomichaelanastassiades.com/