Κυπριακό

Πόλεμος με φόντο τις τ/κ ψήφους

Στην παράταση η αποστολή Λουτ, ενώ στο εσωτερικό βγήκαν μαχαίρια

Ο πόλεμος δηλώσεων, καταγγελιών, αιχμών και υπονοουμένων, με μενού το Κυπριακό, μεταξύ Προεδρικού και ΑΚΕΛ ήταν σχεδόν αναμενόμενος. Η απουσία αποτελέσματος, μέχρι τώρα, τουλάχιστον, στις αλλεπάλληλες επαφές Λουτ, αλλά και οι λεγόμενες νέες ιδέες Αναστασιάδη, ανοίγουν το κουτί της Πανδώρας. Αποδεικνύοντας ότι οι μερικές χιλιάδες ψήφοι των Τουρκοκυπρίων που θα συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές κατευθύνουν τον τρόπο διαχείρισης του Κυπριακού, στα διάφορα στρατόπεδα.
Μυρίστηκε ψόφιο;


Το ερώτημα που θέτουν πολλοί που παρακολουθούν το πολιτικό σκηνικό είναι κατά πόσον το ΑΚΕΛ, έχοντας, από τη μια, τις διαχρονικές του θέσεις και, από την άλλη, τη δεξαμενή ψήφων από τα κατεχόμενα, «μυρίστηκε ψόφιο» ενόψει Ευρωεκλογών. Αυτό που φαίνεται να παίζεται πέραν και πάνω από το μέλλον του Κυπριακού και των όποιων προοπτικών είναι η ψαλίδα ή ακόμη και η κομματική κατάταξη, ενόψει των εκλογών στα τέλη Μαΐου. Άλλωστε, εκλογικοί αναλυτές με τους οποίους συνομιλήσαμε έβαλαν στο κάδρο το ζήτημα του πρώτου κόμματος, με την έννοια ότι οι τ/κ ψήφοι, σε συνάρτηση με την υποψηφιότητα Κιζίλγιουρεκ στο ΑΚΕΛ, μπορούν να ανατρέψουν την εικόνα που δείχνουν μέχρι σήμερα οι δημοσκοπήσεις σε ό,τι αφορά Πινδάρου και Εζεκία Παπαϊωάννου.
Εύλογες ανησυχίες...


Αν κάποιος, βεβαίως, πάρει τις δηλώσεις του ΑΚΕΛ και τις κρίνει με βάση τις διαχρονικές θέσεις του κόμματος, αλλά και τα ισχύοντα στο Κυπριακό μετά το Κραν Μοντανά, θα παραδεχθεί ότι οι ανησυχίες του κόμματος, έστω καθ’ υπερβολήν, είναι εύλογες. Η πολιτική τοποθέτηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λεκτικά στηρίζει το πλαίσιο του Γ.Γ., αλλά εμπράκτως το διαβάλλει με τις προτάσεις του, ίσως να έχει μια δόση αληθείας.


Την ίδια ώρα, ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι είναι ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας που στην έκθεσή του ζήτησε να υποβληθούν, αν υπάρχουν, νέες ιδέες στο Κυπριακό. Η καταγγελία ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προβαίνει σε μονομερείς κινήσεις στο Κυπριακό, για τις οποίες δεν ενημερώνεται εκ των προτέρων το Εθνικό Συμβούλιο, είναι ισχυρή και έχει βάση, καθότι ιδέες, όπως η αποκέντρωση εξουσιών, αλλά και η εξέταση του κοινοβουλευτικού μοντέλου, αφορούν έναν σημαντικό πυλώνα των διαπραγματεύσεων (εκτελεστική εξουσία) και πρέπει να είναι προϊόν συνδιαβούλευσης και συλλογικού προβληματισμού.


Δεν μπορεί, ωστόσο, κάποιος να αγνοήσει ότι το ΑΚΕΛ προσβλέπει σε τ/κ ψήφους στις Ευρωεκλογές, λόγω και της παρουσίας του κ. Κιζίλγιουρεκ, και, άρα, οι όποιες τοποθετήσεις του σε ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των Τ/κ αναγιγνώσκονται μέσα και από αυτόν τον φακό.
Λογικές και οι απαντήσεις


Στον αντίποδα, βεβαίως, είναι σαφές στον κάθε αντικειμενικό κριτή ότι, οι, έστω σε οργίλο ύφος, απαντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχουν λογική και βάση. Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι η εμμονή του Προέδρου να μη συζητεί την πολιτική ισότητα όπως την θέλει η τ/κ πλευρά δεν προασπίζει τα ε/κ συμφέροντα.


Ομοίως, θα πρέπει όλοι να παραδεχθούν ότι η πρόσφατη δήλωση Ακιντζί περί της αλλαγής των δημογραφικών δεδομένων στα κατεχόμενα έπρεπε να καταγγέλλεται, παρά να χρησιμοποιείται ως εκβιαστικός μοχλός για τη Λευκωσία, ώστε να συναινέσει χωρίς όρους στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Την ίδια ώρα, είναι πέρα από ξεκάθαρο ότι το τελευταίο διάστημα δεν γίνεται καμία αναφορά για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων και η καταγγελλόμενη από τη Λευκωσία προσπάθεια της Τουρκίας να αποδομήσει το πλαίσιο -ακριβώς για να αποφύγει τις ισχυρές αναφορές στην κατάργηση των εγγυήσεων- θα έπρεπε να τυγχάνει συλλογικής στήριξης.


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ωστόσο, ελέγχεται αυστηρά σε ό,τι αφορά την απόδοση από μέρους του εκλογικών σκοπιμοτήτων στο ΑΚΕΛ με την περιβόητη αναφορά σε δανεικές τ/κ ψήφους. Από μόνη της η δήλωση αυτή δημιουργεί ένα εκρηκτικό σκηνικό και παραπέμπει σε κόμμα που δεν θέλει το κοινό καλό, αλλά το ιδιοτελές πολιτικό συμφέρον. Βαρύτατη κατηγορία, ακόμη και αν είμαστε ενώπιον εκλογών.
Πνέει τα λοίσθια το Κυπριακό


Το εντεινόμενο φλερτ με το οριστικό αδιέξοδο, που θα σημάνει το τέλος μιας εποχής στο Κυπριακό, πιστοποίησε η πρόσφατη επίσκεψη Λουτ. Αφού, για άλλη μια φορά, αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές οι συναντήσεις της με Αναστασιάδη και Ακιντζί για συνομολόγηση των όρων αναφοράς.


Έχοντας αυτό κατά νουν, ο Ακιντζί, άμα τη αναχωρήσει της Αμερικανίδας από την Κύπρο, έσπευσε να αποσείσει τις ευθύνες του και να καταγγείλει την ε/κ πλευρά. Και κάπου εκεί σφύριξε την έναρξη του blame game, παίρνοντας οργισμένη απάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Θρυαλλίδα αποδεικνύεται ο τρόπος ανάγνωσης και συνακόλουθης εφαρμογής της αποτελεσματικής συμμετοχής της τ/κ κοινότητας σε μια πιθανή ομόσπονδη Κυβέρνηση. Αρμόδια ενημερωμένοι διπλωματικοί κύκλοι σημείωναν, ωστόσο, ότι δεν είναι μόνον αυτό που διακυβεύεται, αλλά διακυβεύονται, τονίζουν, πολύ περισσότερα. Όπως είναι η καταγγελλόμενη, από ε/κ πηγές, προσπάθεια της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος να ενταφιάσουν οριστικά το πλαίσιο Γκουτέρες και να ανοίξει ο δρόμος για προώθηση είτε τουρκικών προδιαγραφών ομοσπονδίας ή άλλων λύσεων, εκτός πλαισίου.
Στην αναμονή για τις νέες ιδέες Λουτ


Εντός των επόμενων λίγων ημερών θα κριθεί, στο μεταξύ, η νέα πρωτοβουλία της Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία αναπτύχθηκε τηλεφωνικώς, προς τα εμπλεκόμενα μέρη, μετά την αναχώρησή της από την Κύπρο.


Βλέποντας το αδιέξοδο του δρόμου, η Αμερικανίδα ανέπτυξε ιδέες διαδικαστικής φύσεως, οι οποίες ενδεχομένως να ανοίξουν τον δρόμο για κατάληξη σε όρους αναφοράς, που μέχρι σήμερα δεν ήταν εφικτό, λόγω της μεγάλης απόστασης μεταξύ των δύο πλευρών. Αν και δεν υπήρξαν προς τούτο πρόσθετες πληροφορίες από το Προεδρικό, που τηρεί σιγήν ιχθύος αναμένοντας τα αποτελέσματα, αυτό που πληροφορείται η «Σημερινή» είναι ότι η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα επιχειρεί, μέσα από τη νέα «μυστική» πρωτοβουλία της, να θέσει τον δάκτυλον εις τον τύπον των ήλων, ρίχνοντας το μπαλάκι της ευθύνης σε καθεμία των πλευρών ξεχωριστά.


Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στίγμα των προθέσεων της κυρίας Λουτ, σε ό,τι αφορά, ακριβώς, αυτές τις ιδέες, θα δοθεί και μέσα από την έκθεση του Γενικού Γραμματέα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, που αναμένεται να κατατεθεί αύριο. Το βέβαιο, πάντως, είναι πως η έκθεση δεν θα κηρύσσει τη λήξη της προσπάθειας, αλλά θα διαμορφώνει σκηνικό για συνέχιση της αποστολής Λουτ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα συνεχιστεί για πάντα.