Ελλάδα

Στη Βουλή των Ελλήνων η υπόθεση Πετσίτη

Ο Μανώλης Πετσίτης, που φιλοξενείται σε πολυτελή βίλα στη Λάρνακα, θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τον ρόλο που διαδραμάτισε όλα αυτά τα χρόνια και πως βρέθηκε να κάνει τον «μεσάζοντα» της εξουσίας

Σοβαρές προεκτάσεις προσλαμβάνει υπόθεση του σκανδάλου ΔΕΠΑ, με πρωταγωνιστές τους Λαυρεντιάδη-Πετσίτη, που περιλαμβάνουν και την Κύπρο.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα ελληνικών ΜΜΕ, πολύ σύντομα οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης, αλλά και όσα άτομα του Μαξίμου σχετίζονται διά της... αγνοίας, θα βρεθούν προ των ευθυνών τους, αφού ο Μανώλης Πετσίτης αναμένεται να κληθεί ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων για να καταθέσει.


Σύμφωνα με το in.gr, που επικαλείται πληροφορίες του Βηματοδότη, πολύ σύντομα ο Μανώλης Πετσίτης θα κληθεί να καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ παράλληλα θα είναι σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για τους λογαριασμούς που έχουν βρεθεί, αλλά και για το «ξέπλυμα» χρήματος που προέρχεται από τη Βενεζουέλα και με το οποίο αγοράστηκαν μεγάλα ακίνητα στην Ελλάδα.


Μαζί με τον Πετσίτη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα κληθούν να καταθέσουν και οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι της ΔΕΠΑ, Θεόδωρος Κιτσάκος και Δημήτρης Τζώρτζη, «και θα πρέπει να πουν ποιος ήταν ο ρόλος του ‘Μανόλο’, γιατί μπαινόβγαινε στην εταιρεία ως απεσταλμένος του Μαξίμου και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή κατά της οποία ήταν εκπρόσωπος δικηγορικών εταιρειών της Κύπρου οι οποίες συνδέονται με τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη».


Ειρήσθω εν παρόδω ότι στην ελληνική Βουλή έχει ήδη κληθεί να καταθέσει η Πρόεδρος της Αρχής για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, Άννα Ζαΐρη, καθώς και ο υπάλληλος που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, διότι ερευνούσε πολύ «καυτές» υποθέσεις και είχε φτάσει κοντά σε αποκαλύψεις. «Υποθέσεις όπως αυτή του Μανώλη Πετσίτη, ενός μεγαλοτραπεζίτη, αλλά και της κίνησης κεφαλαίων από το Καράκας προς την Αθήνα, μέσω δύο ελβετικών υποκαταστημάτων τραπεζών».
Παραμένει στην Κύπρο


Ο Μανώλης Πετσίτης συνεχίζει να βρίσκεται στην Κύπρο, φιλοξενούμενος σε βίλα δικηγόρου στη Λάρνακα, σε μια... επανάληψη της φιλοξενίας του σε πολυτελή οικία στη Βαρυπόμπη στο παρελθόν, η οποία είχε μισθωθεί από Έλληνα δικηγόρο. Ο «Μανόλο», στενός συνεργάτης του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά (κι όχι μόνο), καλείται να πει «για το πώς βρέθηκε να ξοδεύει τόσα χρήματα, γιατί συνέχιζε να μπαινοβγαίνει με άνεση στο Μαξίμου, αν και είχε δοσοληψίες με τον Λαυρεντιάδη και τις κυπριακές δικηγορικές εταιρείες, αν υπάρχουν λογαριασμοί άλλοι και κυρίως... τι έκανε στην κατεχόμενη από τους Τούρκους περιοχή της Κύπρου».
Έκανε τον... οδηγό


Ο Βηματοδότης αναφέρει, επίσης, ότι υπάρχουν κάποιες φωτογραφίες, παλαιές (δηλαδή του 2014, προτού ο ΣΥΡΙΖΑ καταλάβει την εξουσία), που εμφανίζουν τον Μανώλη Πετσίτη μαζί με πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία μετά τις εκλογές είχαν εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, να τους κάνει τον... οδηγό (με... παπάκι) ή να χαριεντίζεται μαζί τους έξω από ένα ξενοδοχείο της οδού Μιχαλακοπούλου. Πράγμα που σημαίνει ότι οι σχέσεις Μανόλο με ΣΥΡΙΖΑ (ενοίκων Μαξίμου) ήταν πολύ παλιές.


Γεγονός που αποδεικνύει ότι ο Πετσίτης ήταν του «συστήματος ΣΥΡΙΖΑ», έμπιστος του Νίκου Παππά και του ίδιου του Πρωθυπουργού και, κυρίως, «άνθρωπος που τον χρησιμοποιούσαν για διάφορες δουλειές».


Για όλα αυτά, συνεχίζει το δημοσίευμα, «θα πρέπει να δώσει απαντήσεις και ο ίδιος ο Νίκος Παππάς και το περιβάλλον του Μαξίμου. Για παράδειγμα, θα πρέπει να ερωτηθεί ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, αν ο κ. Πετσίτης μισθοδοτείτο και από τον ΣΥΡΙΖΑ ενόσω ήταν σερβιτόρος, πριν από την κατάκτηση της εξουσίας. Να απαντήσουν, αν είχε και μισθό μετά το 2015, να απαντήσουν πώς γίνεται ο ‘κολλητός’, ο ‘έμπιστος’ ενός υπουργού, του Πρωθυπουργού, του κύκλου του Μαξίμου, εκδοτών προσκείμενων στον ΣΥΡΙΖΑ να είναι ταυτόχρονα και διαμεσολαβητής με επιχειρηματίες που έχουν ανοικτές υποθέσεις με το ελληνικό Δημόσιο».


Δεν αποκλείεται, πάντως, όσο η υπόθεση μπαίνει σε βάθος, να κληθεί στη Βουλή να δώσει εξηγήσεις και ο ίδιος ο Νίκος Παππάς.
Μπίζνες με Λαυρεντιάδη


Σύμφωνα, εξάλλου, με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, από νέα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, προκύπτει πως όταν ο Νίκος Παππάς άνοιξε την πόρτα του Μαξίμου στον Πετσίτη, ο τελευταίος ήταν ήδη υπάλληλος του Λαυρεντιάδη, διαψεύδοντας, έτσι, τους ισχυρισμούς του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εμπιστοσύνη του Λαυρεντιάδη στο πρόσωπο του Πετσίτη προέκυπτε από το γεγονός πως ο στενός φίλος του Νίκου Παππά είχε αναλάβει να εκπροσωπεί στην Ελλάδα τους Κύπριους δικηγόρους, που είναι ακόμη και σήμερα οι διαχειριστές «αμαρτωλών» offshore του Λαυρεντιάδη.


«Πρόκειται για τους Κύπριους δικηγόρους Λάμπρο Πιερή και Σωτηράκη Παναγιώτου. Ο Λάμπρος Πιερής, προβεβλημένο στέλεχος του ΑΚΕΛ, είναι συνεταίρος στο νομικό γραφείο APLAW Services Limited, δηλαδή στο γραφείο του Αρτέμη Αρτεμίου, ενώ ο Σωτηράκης Παναγιώτου, ο οποίος έχει αποδειχθεί το δεξί χέρι του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη σε πλήθος σκοτεινών υποθέσεων, ήταν μέχρι πρόσφατα διευθυντής της APLAW Services Limited», αναφέρει η ιστοσελίδα.


Σύμφωνα, εξάλλου, με στοιχεία των ελληνικών φορολογικών Αρχών, τα οποία παρουσίασε το Newsbomb.gr, ο Μανώλης Πετσίτης έγινε φορολογικός εκπρόσωπος των Παναγιώτου και Πιερή στις 23 Δεκεμβρίου 2014, ήτοι 33 ημέρες πριν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές του 2015. Δηλαδή ξεκίνησε να συνεργάζεται με τους δικηγόρους του Λαυρεντιάδη, λίγες εβδομάδες πριν εγκατασταθεί στο Μαξίμου.


«Ταχύτατα έγινε ο άνθρωπός τους στην Ελλάδα, όχι μόνον δηλώνοντας το σπίτι του στην Καισαριανή ως την επαγγελματική τους έδρα, αλλά εκπροσωπώντας εκείνους και τον Λαυρεντιάδη σε συναντήσεις στη ΔΕΠΑ και φέρνοντας μεγάλα πακέτα στην εταιρεία Διαφημιστικές Υπηρεσίες Maze Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, που είχαν συστήσει οι Παναγιώτου και Πιερής», σημειώνει το δημοσίευμα.


«Δεδομένου ότι οι συγκεκριμένοι δικηγόροι ήταν και συνεργάτες του φίλου του κ. Παππά, Αρτέμη Αρτεμίου, το πιο λογικό είναι να υποθέσει κανείς πως ο υπουργός γνώριζε γι’ αυτήν την επαγγελματική σχέση. Και αυτό είναι το πιο λογικό να υποθέσει κανείς, διότι η συνεργασία είχε αναπτυχθεί μεταξύ δύο κοινών του φίλων», αναφέρει το Newsbeast.gr.