Κόμματα

Τα στοιχήματα της κάλπης

Σαράντα ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές και τα πολιτικά κόμματα ανεβάζουν στροφές

Το μεγάλο θέμα της 6ης έδρας αποτελεί το κυριότερο ερώτημα που θα απαντηθεί τη νύχτα της εκλογικής διαδικασίας της 26ης Μαΐου. ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, και η συνεργασία Συμμαχίας Πολιτών και Οικολόγων φαίνεται πως θα δώσουν μιαν αμφίρροπη σκληρή μάχη, με το αποτέλεσμα να απευθύνεται σε πολύ δυνατούς λύτες.
Φυσικά, εκτός από την κατανομή των εδρών, τα τελικά ποσοστά αναμένεται να προκαλέσουν κρίσεις, είτε θετικές είτε αρνητικές, καθώς η κάθε παράταξη έχει οριοθετήσει συγκεκριμένους στόχους. Μια σειρά ερωτημάτων θα βρουν απαντήσεις την εκλογική νύχτα:


1. Ποια θα είναι η διαφορά ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ;


2. Ποιο θα είναι το μέγεθος της ρωγμής που θα υποστεί το ΔΗΚΟ, λόγω της συμμετοχής της ΔΗΠΑ στις εκλογές;


3. Θα μπει και η Κύπρος στο «κλαμπ» των χωρών που ένα ακροδεξιό κόμμα αποκτά φωνή στο Ευρωκοινοβούλιο;


4. Θα καταφέρει η ΕΔΕΚ να διατηρήσει την 6η έδρα;


5. Η συνεργασία Λιλλήκα και Περδίκη θα κάνει τη μεγάλη έκπληξη;
Βέβαια, υπάρχουν και ερωτήματα που αφορούν τα 6 πρόσωπα που τελικώς θα μας εκπροσωπήσουν την επόμενη πενταετία:


1. Πόσοι εκ των σημερινών ευρωβουλευτών θα επανεκλεγούν; Σημειώνεται ότι οι πέντε από τους έξι διεκδικούν την ψήφο των πολιτών.


2. Ποια δυναμική θα προσφέρουν στα πολιτικά κόμματα οι γνωστοί δημοσιογράφοι που επιδιώκουν εκλογή;


3. Ποια θα είναι η συμμετοχή των Τ/κ σε αυτές τις ευρωεκλογές;
Μάχη υποψηφίων στην Πινδάρου


Ποιοι θα είναι οι δύο ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ που θα εκλεγούν; Πόρτα-πόρτα «εργάζονται» οι έξι υποψήφιοι της Πινδάρου, την ώρα που η συγκυρία των θεμάτων που βρίσκονται στην κορυφή της επικαιρότητας δεν τους βοηθούν. Κυπριακό, Συνεργατισμός, Πορίσματα, Δημόσιοι Υπάλληλοι, αποτελούν τον μεγάλο βραχνά που πρέπει να υπερβούν οι υποψήφιοι, σε συνδυασμό με το μειωμένο ενδιαφέρον της κοινωνίας.
Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ διαφοροποιείται αρκετά από την κυβερνητική τακτική του Προέδρου Αναστασιάδη, οι ψηφοφόροι μιλούν για ταυτόσημες πολιτικές. Σε ό,τι αφορά το ποσοστό, στην Πινδάρου θα ήθελαν πολύ να ξαναδούν το εντυπωσιακό 38%, περίπου, που κέρδισαν το 2014.
Να πλησιάσει σε ποσοστά τον ΔΗΣΥ
Οι περίπου 11 ποσοστιαίες μονάδες που χώριζαν το ΑΚΕΛ από τον Δημοκρατικό Συναγερμό αποτελούν μιαν από τις μεγαλύτερες διαφορές που χώριζαν ποτέ τα δύο μεγάλα κόμματα της Κύπρου.
Στην Εζεκία Παπαϊωάννου έχουν σηκώσει ψηλά τον πήχη της αντιπαράθεσης, βάζοντας στο κάδρο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πολιτική του στο Κυπριακό. Φυσικά, ούτε γι' αστείο δεν θα ήθελαν να δουν τη νύχτα των εκλογών τη μη διατήρηση των δύο εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο, την ώρα που οι υποψήφιοι μεταξύ τους δίνουν σκληρή μάχη για να κερδίσουν την ψήφο του ΑΚΕΛ.
Το περίπου 27% που πέτυχε το ΑΚΕΛ το 2014, για πολλούς στο κόμμα θεωρήθηκε επιτυχία, καθώς είχε περάσει μόλις ένας χρόνος από την πενταετή διακυβέρνηση Χριστόφια. Ωστόσο, στην Εζεκία Παπαϊωάννου θα δώσουν τη μάχη, ώστε να ξαναμπεί το ψηφίο «3» μπροστά από το τελικό ποσοστό που θα έχει το κόμμα στις 26 Μαΐου.
Άνετα τρίτο
Οι εποχές που το ΔΗΚΟ αλληλοσπαραζόταν εσωτερικά έχουν περάσει και πλέον σε αυτές τις εκλογές θα υπάρξει το πρώτο ξεκαθάρισμα των ψηφοφόρων που θα μείνουν και αυτών που θα μετακομίσουν στη ΔΗΠΑ του Μάριου Καρογιάν και άλλων πρώην στελεχών.
Η μία έδρα που παραδοσιακά κερδίζει το ΔΗΚΟ δεν απειλείται, οπότε το μεγάλο στοίχημα είναι το τελικό ποσοστό που θα λάβει και ευελπιστούν να είναι αρκετά μεγαλύτερο από το 11% του 2014. Το ψηφοδέλτιο, άλλωστε, του ΔΗΚΟ αποτελείται από γνωστά πρόσωπα και όλα δείχνουν ότι η μάχη μεταξύ τους θα είναι ψήφος-ψήφος.
Η 6η έδρα
Και φτάσαμε στο «κυρίως μενού της εκλογικής βραδιάς, που θα είναι το ποιο κόμμα θα καταφέρει να σπάσει το νήμα της 4ης θέσης και με ποσοστό άνω του 6%. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το ΕΛΑΜ έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι της ΕΔΕΚ, ωστόσο όλα είναι ρευστά, ενώ από την εξίσωση δεν μπορεί να βγάλει κανείς με σιγουριά τη συνεργασία Οικολόγων - Συμμαχίας Πολιτών.
Για το ΕΛΑΜ αρκετοί υποστήριξαν ότι το 3,7% των βουλευτικών εκλογών αποτελούσε ψήφο διαμαρτυρίας. Η εικόνα, ωστόσο, που υπάρχει είναι ότι το ακροδεξιό κόμμα της Κύπρου έχει δημιουργήσει μια ισχυρή βάση, με αποτέλεσμα να διεκδικεί με πολλές πιθανότητες την 6η έδρα.
Την ίδια ώρα, στην ΕΔΕΚ, οι εκλογικές μηχανές βρίσκονται στο κόκκινο, με στόχο να διατηρήσουν τα κεκτημένα. Το 2014 το σοσιαλιστικό κόμμα, μαζί με τους Οικολόγους, είχε φτάσει το 7,6%. Τώρα βρίσκεται σε μια σημαντική πρόκληση, καθώς μια νέα επιτυχία θα προσφέρει δυναμική στην ηγεσία.
Η συνεργασία Οικολόγων - Συμμαχίας Πολιτών έγινε για να ανατρέψει όλες τις προβλέψεις που υπήρχαν. Το κίνημα του κ. Λιλλήκα, αν και «τραυματισμένο» από τις αποχωρήσεις αλλά και το εκλογικό αποτέλεσμα των περσινών προεδρικών εκλογών, έρχεται να συνεργαστεί με το Κίνημα που στις βουλευτικές εκλογές έφτασε στο ιστορικό 4,8%. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα καταφέρουν να ξανασαγηνέψουν τους ψηφοφόρους. Άλλωστε, ένα ποσοστό περίπου 7%, όσο δηλαδή είχε η Συμμαχία το 2014, φαίνεται πως θα είναι υπεραρκετό για να κερδίσει η Συνεργασία την πολυπόθητη έδρα.
Τεστάρει δυνάμεις
Μετά από πολλές συζητήσεις, η Δημοκρατική Παράταξη δοκιμάζει για πρώτη φορά τις εκλογικές δυνάμεις της, θέλοντας να καταγράψει ένα αξιοπρεπέστατο ποσοστό τη βραδιά των εκλογών.
Ένα ποσοστό 3,6% και άνω μπορεί να μη δώσει έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά ίσως ανοίξει την πόρτα του Εθνικού Συμβουλίου. Και αυτό αποτελεί τον μεγάλο στόχο. Φυσικά, οτιδήποτε άλλο έρθει, όπως λένε, αν είναι για καλό... καλώς να έρθει.